ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 22 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Norman: "Jag längtar efter ett ordentligt jobb"

  • Foto: Claes-Göran Flinck
Finansmarknadsminister Peter Norman lämnar politiken. Därmed ger sig en blytung finansaktör ut på jobbjakt. För Di berättar han vad han vill göra nu.

När Peter Norman blev minister i en moderatledd regering var det många som höjde på ögonbrynen. I tio års tid hade han varit vd på Sjunde AP-fonden, den så kallade soffliggarfonden, och han har tidigare även varit ordförande för investmentbanken Carnegie och försäkringsrådgivaren Max Mathiesen.

Med söndagens valförlust är det slut med politiken för Peter Normans del. Helt slut.

”I och med valet gick som det gick så lämnar jag det här arbetet och då lämnar jag allt vad politik heter.”

Fredrik Reinfeldt, Anders Borg, Carl Bildt och nu du. Vad blir egentligen kvar av Moderaterna?
”Det får du ta med partisekreteraren.”

Nu ger sig Peter Norman ut på jobbjakt.

”Jag vill ha ett jobb så fort som möjligt och det naturliga för mig är finanssektorn eller bolagstyrningsfrågor”, säger han.

”Jag hoppas att de här fyra åren på departementet anses vara en tillgång i mitt cv. Hos de arbetsgivare som tycker att det är intressant att få en inblick i hur politik fungerar kanske jag kan göra lite nytta.”

Längtar du tillbaka till finansbranschen?
”När man har sådant här jobb längtar man inte någonstans. Man är helt uppfylld av det. Man längtar till att bli omvald och kunna fortsätta ett antal år till”, säger Peter Norman och betonar att det här är tankar som är nya för dygnet.

Det är inte så att du längtar efter lönerna i finansbranschen?
”Nej. Jag längtar efter ett ordentligt jobb, sedan får vi se vad det blir för ersättning på det.”

Hans egen summering av sina fyra år som minister kan sammanfattas i tre powerpointvänliga punkter: Förskjuten maktbalans mellan konsumenter gentemot banker och finansbolag och ett hållbarhetsarbete för statliga bolag. Slutligen hanteringen av finanskrisen, där Sverige på ett bra sätt kom ut på den andra sidan.

En konkret sak är Normanbeloppet som har gjort det lättare att se vad en fond egentligen kostar.

”Jag är glad över att man diskuterar att införa det på europeisk nivå och att det kan införas på nya områden som försäkring och pensionssparande”, säger Peter Norman.

Ett fråga som Peter Norman haft på bordet är Sveriges stora banksektor.

”Detta är jätteroligt och bra när det är soligt väder, men när det är dåligt väder eller finansiell kris är det skakigt med en så stor finanssektor. Därför har vi lyckats under de här åren att höja kapitaltäckningen till en av Europas högsta.”

Hans första och främsta tips till efterträdaren är att hålla fast vid överskottsmålet.

”När krisen kommer är Europa i sämre skick än förra gången att överbrygga en sådan kris. Då måste vi själva ha ännu mera muskler än föra gången.”

I valrörelsens slutspurt avslöjade Aftonbladet att Peter Norman sms:at en vän som arbetar som lobbyist på LRF när regeringen presenterade en mångmiljardpaket till landsbygden. Textmeddelandet ” You owe me big time” har KU-anmälts av Socialdemokraterna.

Hur ser du på risken att det är de här fem orden som du blir ihågkommen för som minister?
”Jag har inga kommentarer till det över huvudtaget.”

Blir det någon statsrådspension för dig?
”Nej absolut inte”, säger Peter Norman, om fallskärmen som löses ut först när en avgående minister ansöker om den.

Tyck till