Annons

New York: Blandad utveckling med teknikbolag i botten

Handeln på Wall Street var blandad under måndagen med tekniksektorn på nedsidan och internetbolag bland de största enskilda förlorarna. Blandad makrostatistik inkom, samtidigt investerarna avvaktade Federal Reserves penningpolitiska besked.

Dow Jones Industrial Average stängde på plus 0,3 procent till 17.031. På den bredare marknaden var S&P 500 ned med 0,1 procent till 1.984 medan Nasdaq Composite sjönk med 1,1 procent till 4.518.

Räntan på den tioåriga obligationen var ned 2 punkter till 2,59 procent samtidigt som trettioårsräntan backade 1 punkt till 3,34 procent.

Empire State tillverkningsindex för september slog analytikernas förväntningar. Industriproduktionen var däremot oväntat ned med 0,1 procent i augusti, mot snittprognosen om +0,3 procent. Det satte igång nedgångar för oljepriset, och nästa länk i kedjan var fallande energibolag på börsen.

På onsdag är det alltså återigen dags för Federal Reserves penningpolitiska besked, och som vanligt kommer marknaden att grundligt analysera innehållet för tecken på en tidigare räntehöjning.

"Feds tillkännagivande denna vecka är verkligen på investerarnas agenda - med fokus på vad uttalandet innehåller, om de ska ta bort frasen om att hålla räntorna låga under en "lång tid". Data i detta skede är generellt på väg åt rätt håll. USA gör vissa framsteg, men Kina och Europa har varit mer nedslående", sade Keith Bowman, aktieanalytiker vid Hargreaves Lansdown i London, till Bloomberg.

Internetbolagen tillhörde förlorarna i S&P 500, där Facebook sjönk 3,8 procent. Tripadvisor gick ned 4,2 procent och Netflix backade 3,7 procent. Yahoo steg initialt inför Alibabas börsintroduktion, där Yahoo äger 23 procent, men föll sedan tillbaka 0,8 procent.

"Flera av dessa bolag har rusat och detta är en del av en hälsosam korrektion", sade Mike Balkin, portföljmanager på William Blair Small Cap Growth Fund till Bloomberg News.

Microsoft bekräftade köp av svenska Mojang, bolaget bakom spelet Minecraft. Prislappen hamnar på 2,5 miljarder dollar och Microsoft backade med 1,0 procent.

Amerikanska Nucor meddelade inför handelns öppning att man köper Arcelor Mittal och Herdaus gemensamma bolag Gallatin Steel för 630 miljoner dollar. Nucor handlades upp med 0,7 procent.

Terex har sänkt bolagets helårsprognos. Kran- och anläggningsmaskintillverkaren räknar nu med ett resultat per aktie mellan 2,35 och 2,50, justerat för vissa engångsposter. Aktien gick tillbaka 6,4 procent.

Elbilstillverkaren Tesla slutade på minus 9,0 procent efter att analytiker på Morgan Stanley uttryckt tveksamheter rörande aktiens värdering. Analytikerna uttryckte bland annat tvivel angående bolagets lansering i Kina.

It-jätten Apple rapporterade ett rekord i förbeställningar av Iphone 6 och Iphone 6 Plus. På ett dygn tog orders på fler än fyra miljoner enheter av modellerna. Aktien steg initialt men föll sedan tillbaka till minus 0,1 procent.

Gilead Sciences har tecknat avtal med sju generikatillverkare om att sälja en lågprisvariant av bolagets hepatit C-läkemedel Sovaldi. Gilead stängde på minus 2,6 procent.

Under tisdagen inkommer bland annat kapitalflödesdata för juli och PPI för augusti.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?