Annons

Börsen: Gardell puffar på Volvo<br />

Stockholmsbörsen gjorde inget större väsen av sig på tisdagen även om handeln slutade strax över nollstrecket. Bland de större europeiska handelsplatserna var stämningen något negativ. Volvo steg sedan storägaren Cevian ökat sitt ägande.

Storbolagsindexet OMXS30 klättrade 0,1 procent till nivån 1.395. Aktier för 11 miljarder kronor bytte händer på Stockholmsbörsen.

På den makroekonomiska scenen flockas blickarna kring amerikanskt centralbanksbesked och skotsk självständighetsomröstning senare i veckan.

Under tisdagen visade tyskt ZEW-index en blandad bild, där framtidsförväntningarna var högre än väntat medan stämning kring nuvarande situation svek förhandstipset.

På svenskt börsgolv rullade alltså Volvo fram som vinnare och avancerade 1,8 procent. Nyheten att Cevian ökat sitt innehav fick fart på aktien. Investmentbolagets chef Christer Gardell kommenterade köpet till Nyhetsbyrån Direkt:

"Vi ökar för att vi tycker att aktien är billig och vi tror att Olof Persson och Carl-Henric Svanberg kommer att gå i land med det ambitiösa program de har för att förbättra Volvos lönsamhet".

Vitvarujätten Electrolux steg likaså, upp 0,4 procent. Sedan det blev klart, för drygt en vecka sedan, att Electrolux köper GE:s vitvaruenhet har aktien klättrat runt 10 procent. Vidare steg leveranserna av de sex största vitvarukategorierna i USA något.

Kinneviks aktie sjönk 0,6 procent. På minuskontot hamnade att det brittiska e-handelsbolaget Asos, som konkurrerar med Kinnevik-delägda Zalando, tappade rejält på London-börsen efter bolagets rapport.

Utanför storbolagsindexet minskade kredithanteringsbolaget Intrum Justitia med 4,3 procent. SEB har sänkt sin rekommendation till sälj från behåll medan Danske Bank Markets sänkt till behåll från köp.

Africa Oils reservuppdatering utgjorde en besvikelse för börsaktörerna, som handlade ned aktien 3,7 procent. Bland analytikerkommentarerna som Nyhetsbyrån Direkt tog del av, tyckte Carnegie att resursuppdatering hamnade i den lägre delen av förväntningsintervallet, och Swedbank Markets ansåg att antalet fat var något lägre än väntat.

Från Kenya, där Africa Oil har sina huvudsakliga tillgångar, kom dock medieuppgiften om en ny skattesats som bland annat rör landets olje- och gruvsektor. Skattesatsen uppgavs till 5 procent, vilket är klart lägre jämfört med förväntningarna enligt Pareto Securities.

Bland småbolagen fortsatte medicinteknikbolaget Ortivus 5,3 procent upp. På måndagen stängde aktien drygt 11 procent högre, efter nyheten om att en brittisk kund har godkänt Ortivus dokumentationssystem och betalat 2 miljoner pund.

Ett annat småbolag som klättrade var miljöteknikföretaget Opcon, som steg drygt 2 procent. Den senaste tiden har aktien gått starkt, i takt med att flera insynspersoner ökat sina innehav.

Bioteknikbolaget Diamyd fördjupade samarbetet med Protein Science. Bolaget blir således en av de större aktieägarna i Diamyd. Nyheten togs emot positivt av marknaden som handlade upp aktien 5,5 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?