Annons

Räntor och valutor: <br />Valet sänker kronan<br />

Kronan försvagas både mot euron och mot dollarn i spåren av det osäkra parlamentariska läget efter valet.
Foto:Amr Nabil

På valutamarknaden har dollarn försvagats till 1:296 mot euron, att jämföra med 1:292 vid svensk fredagsstängning. Mot yenen är dollarn i stort sett oförändrad på 107:30.

Kronan har i sin tur försvagats 2 öre till 7:15 mot dollarn, medan den har försvagats 5 öre till 9:27 mot euron.

Försvagningen kom i spåren av valutfallet på söndagskvällen, som slutade i en rödgrön seger, men med en svag minoritet av rösterna. Sverigedemokraterna var det enda parti som gjorde några större framsteg och blev återigen vågmästare.

Enligt SEB:s chefekonom Robert Bergqvist skapade valutfallet en något större osäkerhet än väntat och man kan räkna med en negativ inledning i måndagens inledande handel.

"Att det skulle bli ett osäkert utfall var ganska väntat, men om något blev det ett snäpp högre osäkerhet. Det har varit en viss negativ reaktion i den asiatiska handeln och jag tror att den osäkerhet vi nu har kommer ge vissa negativa ryggmärgsreaktioner i den inledande handeln. Sedan tror jag att det blir väldigt avvaktande till vi ser hur det politiska pusslet ska läggas", sade han till Nyhetsbyrån Direkt.

Statsminister Fredrik Reinfeldt meddelade i samband med nederlaget att han avgår både som statsminister och som partiordförande.

Denamerikanska tioåriga statsobligationsräntan noteras upp 2 punkter till 2,61 procent, medan tvååringen är oförändrad på 0,56 procent, jämfört med fredagens svenska stängning.

"Dethandlar om förväntningar kring nästa veckas Fed-möte och debatten om huruvida de kan komma att ändra sitt språkbruk. Samtidigt ser vi tryck på de globala obligationsmarknaderna. Det finns en möjlighet att Fed rör på sig snabbare än vad man tidigare har räknat med baserat på förväntningarna på tillväxten", sade Dan Mulholland vid BNY Mellon Capital Markets till Bloomberg News.

IAsien kom makrostatistik från Kina som visade en svagare ekonomisk utveckling än vad analytiker hade räknat med. Industriproduktionen steg med 6,9 procent i augusti, medan analytikerna hade räknat med en uppgång med 8,8 procent. Detaljhandelsförsäljningen ökade samtidigt med 11,9 procent, väntat +12,1 procent, medan fasta investeringar steg 16,5 procent (väntat 16,5 procent).

"(Premiärminister)Li bör vara oroad om han är seriös med att nå hans 7,5-procentsmål (tillväxt). Med tanke på hans trovärdighet kan han behöva använda ytterligare policyåtgärder för att nå hans mål" exempelvis sänka reservkraven för landets största banker, sade Liu Li-Gang, ekonom på ANZ Banking Group, till Bloomberg News.

VidEkofin-mötet i Milano under helgen meddelades det att EU-länderna vill att kraftigt ökade investeringar ska blåsa liv i återhämtningen.

Menhuvudmetoden blir mer lättnader för privata investeringar eftersom EU:s högt skuldsatta länder inte har råd med stora offentliga investeringsprogram.

Vadgäller Ukraina har EU och Ukraina kommit överens om att skjuta upp starten på sitt bilaterala handelsavtal med 14 månader till den 31 december 2015. Syftet är att mildra Rysslands oro och stödja fredsprocessen, sade EU:s handelskommissionär Karel De Gucht.

Beslutettillkännagavs av handelskommissionären och Ukrainas utrikesminister Pavlo Klimkin på fredagskvällen efter ett möte med Rysslands minister för ekonomisk utveckling Alexej Uljukajev.

Måndagensmakroekonomiska agenda inkluderar bland annat OECD:s interimsprognos. I maj såg OECD en global tillväxt på 3,4 procent i år och 3,9 procent nästa år, och frågan är hur mycket delar av den internationella bilden förmörkats sedan dess.

Annarsriktas blickarna mot industriproduktionsdata från USA, som väntas ha ökat med 0,3 procent under månaden.

Påtisdag ligger huvudfokus på ZEW-index för september. Investerarnas förväntningar har sjunkit under sommaren i spåren av Ukraina-krisen och index väntas ha fortsatt ned till 5,0 från 8,6. Nuläget är bättre men sjunker också.

Onsdagenblir intressant ur ett svenskt hänseende då Riksbanken publicerar protokollet från räntemötet den 3 september. Vid mötet var direktionen enig om såväl oförändrad ränta som räntebanan, som drogs ned något. Inflationen står fortsatt i fokus även om hushållens skulder finns kvar i bakgrunden.

ÄvenBank of England publicerar protokoll från sitt senaste räntemöte.

Ändåär det USA som står för onsdagens och veckans viktigaste hållpunkt, nämligen Federal Reserves penningpolitiska besked.

Dettamöte åtföljs av nya prognoser och presskonferens med Janet Yellen. Allmänt väntas Fed fortsätta dra ned QE3 med ytterligare 10 miljarder dollar för att sedan kunna avsluta det i oktober. De kan också presentera någon form av exitplan. I fokus ligger främst om de känner sig redo att ta bort frasen "considerable time", den betydande tid det ska ta mellan avslutat QE och en första räntehöjning, och hur marknaden i så fall tolkar detta.

Torsdagenbjuder bland annat på svensk KPI och Norges Bank kommer med räntebesked.

Påtorsdagen röstar också Skottland om självständighet från Storbritannien. Opinionsundersökningar har visat på ett jämnt race mellan ja- och nej-sidan, och valresultatet kan dröja till tidigt på fredagsmorgonen. Pundet har tappat i takt med att ja-sidan vunnit mark, vilket skapat tveksamhet om investeringar i Storbritannien och förskjutit förväntningar om BOE-höjningar. Ett ja skulle kunna öka "rest-Storbritanniens" skuldbörda och höja sannolikheten för att britterna lämnar EU.

Marknadsnoteringar kl 6.55 (fredag kl 16.15)
Valuta Notering Notering fredag Ränta Notering Fredag
USD/SEK 7:1527 (7:1262) EUR/USD 1:2956 (1:2942)
EUR/SEK 9:2676 (9:2226) USD/JPY 107:30 (107:25)
Jp obl 2 0,08 (0,08) Jp obl 10 0,58 (0,58)
Ty obl 2 -0,06 (-0,06) Ty obl 10 1,08 (1,08)
US obl 2 0,56 (0,56) US obl 10 2,61 (2,59)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?