Annons

OECD sänker prognoser

Världstillväxten går trögare än väntat. Den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD:s ekonomer nu sänker sina tillväxtprognoser för världens ledande industrinationer.

"Världsekonomin fortsätter att växa i försiktig och ojämn takt", skriver OECD in den nya bedömningen. Organisationen efterlyser samtidigt betydligt mer aggressiv ekonomisk stimulans från Europeiska centralbanken (ECB).

Enligt OECD kommer tillväxten för eurozonen att stanna på 0,8 procent i år och bara öka till 1,1 procent 2015. Det är en rejäl sänkning jämfört med OECD:s majprognos, när eurozonens tillväxt väntades bli 1,2 procent i år och 1,7 procent nästa år.

OECD pekar också på att skillnaderna mellan de större ekonomierna växer. USA-ekonomins tillväxt är solid, men utsikterna i Europa är betydligt dystrare. Inte minst de största länderna, Tyskland, Frankrike och Italien går trögt. Förtroendesiffrorna har vänt nedåt igen och "den anemiska efterfrågan speglas i den fallande inflationen". Prisökningarna ligger nära noll i hela euroområdet och är negativa i många länder.

"Tillväxten i euroområdet ser ut att förbli dämpad på kort sikt", skriver OECD som dock påpekar att tillväxten har återvänt i några länder i euroområdets utkanter. Men man påpekar också att flera av de länderna fortfarande har stora strukturella problem samtidigt som de har ett arv av hög statsskuld.

Även USA:s tillväxtprognos sänks till 2,1 procent i år och 3,1 procent nästa år, från tidigare 2,6 respektive 3,5 procent. Japans ekonomi beräknas växa 0,9 procent i år och 1,1 procent 2015, vilket är en sänkning jämfört med majsiffrorna. Kinas tillväxt bedöms fortsätta att tuffa på. Den beräknas samtidigt till 7,4 procent i år och 7,3 procent 2015, oförändrat jämfört med majprognosen.

Brasilien föll ner i recession, fallande BNP, under första halvan av 2014. OECD skriver ner prognosen för Brasilien kraftigt men räknar med 0,3 procent plus under 2015 och 1,4 procent 2016.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?