Annons

Dollarn fortsätter stärkas<br />

De amerikanska räntorna har stigit och dollarn stärkts mellan torsdagens svenska stängning och fredagsmorgonen.

Den amerikanska tioåriga statsobligationsräntan noteras vid klockan 6.45 upp 3 punkter till 2,56 procent, medan tvåårsräntan stiger 1 punkt till 0,56 procent.

"Investerare är mer försiktiga beträffande statsobligationer och andra obligationer inför Fed-mötet. Förr eller senare kommer Fed att höja räntorna på grund av den starka ekonomiska tillväxten", sade Kevin Chen, räntehandlare vid Capital Securities, till Bloomberg News.

På nyhetsfronten meddelade president Barack Obama på torsdagskvällen att USA kommer att utöka sina sanktioner mot Rysslands finans-, energi- och försvarssektor "som ett svar på landets illegala insatser i Ukraina".

Därmed följer USA i EU:s fotspår, som tidigare under torsdagen aviserade en ny omgång sanktioner som ska träda i kraft på fredagen, i likhet med de amerikanska.

I Asien kom kinesisk statistik som visade att kinesiska banker förmedlade 702,5 miljarder yuan i nya lån under augusti (385,2 i juli), vilket i stort sett var i linje med förväntningarna.

Däremot ökade penningmängden i en klart lägre takt än väntat. Penningmängden, mätt som M2, ökade 12,8 procent i augusti, jämfört med motsvarande månad föregående år. här hade analytiker väntat sig en ökningstakt på 13,5 procent.

Vidare gav Sydkoreas centralbank räntebesked. BOK lämnade räntan oförändrad på 2,50 procent, efter sänkningen i augusti.

BOK skriver i ett uttalande att den ska fortsätta att stötta den ekonomiska tillväxten och hålla inflationen inom målet på medellång sikt. Centralbanken ska noga övervaka externa riskfaktorer, samt övervaka effekterna av räntesänkningen i augusti och andra stora länders ändringar av deras respektive penningpolitik.

På centralbankstemat sade också ECB:s centralbankschef Mario Draghi på torsdagskvällen att ECB "står redo att vidta ytterligare åtgärder, om det behövs för att bibehålla prisstabilitet".

Han sade även att ökade investeringar är avgörande för att höja inflationen och uppmanade eurozonens ledare att "inom det befintliga ramverket hitta utrymme att stötta produktiva investeringar och uppnå en mer tillväxtväntlig komposition av finanspolitiska strategier genom att sänka skattebördan och minska icke-produktiva utgifter."

Gällande de tillgångsköp som aviserades förra veckan upprepade Mario Draghi att de kommer ha en "betydande" effekt på centralbankens balansräkning, som väntas gå mot storleken den hade i början av 2012.

På valutamarknaden har dollarn fortsatt att stärkas mot yenen och noteras till 107:34, från 106:98 vid svensk stängning på torsdagen. Mot euron har dollarn stärkts till 1:292 från 1:294.

"Det har skett ett ganska omfattande skifte beträffande ränteförväntningarna i USA. När du jämför vad ECB och Bank of Japan sannolikt kommer att göra - båda väntas lätta ytterligare - är den kontrasten den största faktorn som ger stöd till dollarn", sade Mitul Kotecha, chefstrateg för valutor vid Barclays i Singapore, till Bloomberg News.

Blickarna på den makroekonomiska agendan på fredagen riktas annars främst mot eftermiddagen och amerikansk statistik i form av detaljhandelsdata för augusti och preliminärt Michigan konsumentförtroendeindex för september.

Hemma i Sverige gapar agendan tom. I Europa återfinns däremot ett par statistikhållpunkter av intresse, kanske främst statistik över industriproduktionen inom EMU. Produktionen väntas ha stigit med 0,7 procent under månaden i juli, medan den spås ha stigit med 1,4 procent i årstakt, enligt Bloomberg News analytikerenkät.

I euroområdet kommer också sysselsättningsstatistik för andra kvartalet. Under första kvartalet steg sysselsättningen med 0,1 procent jämfört med föregående kvartal, medan den steg 0,2 procent i årstakt.

Huvudfokus läggs ändå vid statistik över detaljhandelns försäljning i USA i augusti. Analytiker räknar med att försäljningen ska ha accelererat jämfört med juli, till en uppgång med 0,6 procent. Exklusive bilar spås försäljningen ha stigit med 0,3 procent, medan försäljningen exklusive bilar och bensin bedöms ha stigit 0,5 procent.

Joseph Lavorgna, analytiker på Deutsche Bank, påpekar att rapporten är viktig när man mäter det innevarande kvartalets ekonomiska prestation.

"Medan detaljhandelsförsäljningen bara står för cirka en fjärdedel av den totala konsumtionen, korrelerar den högt med privatkonsumtionen, och därmed BNP", skriver han i ett marknadsbrev.

Uppgången under månaden väntas enligt Joseph Lavorgna i huvudsak vara ledd av en stark ökning i fordonsförsäljningen, medan försäljningen av bensin bedöms ha sjunkit.

Michigan-index över förtroendet bland de amerikanska konsumenterna väntas ha stigit till 83,3 från 82,5, medan lager av osålda varor i juli spås ha stigit i samma takt som i juni, 0,4 procent.

fredag 6.45 (torsdag kl 16.15)

===================================

USD/SEK 7:1400 (7:1104) EUR/USD 1:2919 (1:2941)

EUR/SEK 9:2240 (9:2006) USD/JPY 107:34 (106:98)

Jp obl 2 0,08 (0,08) Jp obl 10 0,58 (0,57)

Ty obl 2 -0,08 (-0,07) Ty obl 10 1,04 (1,04)

US obl 2 0,56 (0,55) US obl 10 2,56 (2,53)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från BürkertAnnons

Så hjälper flödesexperten Bürkert bryggerierna växa

Catarina Holgersson är Field Segment Manager på Bürkert.
Catarina Holgersson är Field Segment Manager på Bürkert.

Det börjar ofta i en källare, där man i mindre skala experimenterar fram sin egen smak och karaktär. Där föds också bryggmästarens känsla och passion för det egna ölet. 

Catarina Holgersson, Field Segment Manager på Bürkert berättar:

 – Vi har många lyckade projekt tillsammans med bryggerier och andra dryckestillverkare. Vi har till och med drivit vårt eget mikrobryggeri, så vi vet vilka utmaningar som livsmedelsindustrin står inför och har mycket vi kan hjälpa denna industri med. Vår expertis ligger i flödena, och hur man kan automatisera sin process utan att tappa bort själen i själva hantverket.

Drömmen om Systembolaget

Bürkert har en lång erfarenhet av att jobba med food and beverage och Catarina beskriver det som en viktig bransch för dem. 

– Det viktigaste är att kunna säkerställa kvalitet och skapa en repeterbarhet så att det man producerar blir likadant gång efter gång. Det är en viktig faktor om man till exempel drömmer om att få in sin produkt på Systembolaget. Här kan vi hjälpa till, säger Catarina.

Många fördelar med automatisering 

Förutom kvalitetssäkringen så finns det många andra fördelar med en automatisering av produktionen. Det är kostnads- och tidseffektivt och inte minst är det en klar förbättring arbetsmiljömässigt då det manuella bryggandet ibland kan vara ganska slitigt. Ur ett miljö- och hållbarhetsperspektiv är det också en vinst då man minskar vattenåtgången, kemikalieanvändningen och inte förbrukar mer än man behöver. 

Många bryggerier har redan hela eller delar av sin produktion automatiserad. För dem gäller det att hålla sin process uppdaterad. Bürkert har en flexibilitet och en samlad kompetens som gör att det alltid går att hitta rätt anpassning. Alltifrån en enstaka ventil till en större automatiserad lösning. 

Förutom bryggerierna finns det dessutom många andra former av livsmedelstillverkning där samma grunder är viktiga. Att rena, värma, kyla och filtrera är sådant som också kan appliceras inom till exempel mejeriindustrin och det är processer Bürkert strävar efter att ligga i framkant med. 

– Vår erfarenhet ger oss en stabilitet som vi hoppas att kunden känner sig trygg i. Vi tror att deras hantverk och känsla i kombination med vår samlade kunskap utgör ett bra samarbete. Deras glädje och vår teknologi, avslutar Catarina

Fakta

Bürkert grundades 1946 i Tyskland och är ett globalt ledande företag inom industriell mät-, kontroll- och reglerteknik. Passionen för flöden är central och Bürkert är kända för sin kvalité och innovation. Företaget har 3000 anställda världen över med produktion i Tyskland och Frankrike. I Sverige finns kontor i Stockholm och Malmö.

Läs mer om hur Bürkert kan hjälpa er här  

Mer från Bürkert

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Bürkert och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?