Annons

USA-börser: Olja tynger öppning<br />

De amerikanska börserna backade något i torsdagens inledande handel. En nedgång i oljepriset tyngde oljejättarna Exxon Mobil och Chevron, medan banksektorn var bland de starkare. På statistikfronten steg oväntat antalet nyanmälda arbetslösa.

Vid klockan 16 var Dow Jones Industrial Average ned 0,2 procent till indexnivån 17.035, medan det breda S&P 500 hade backat 0,1 procent till 1.993. Tekniktunga Nasdaq Composite var ned 0,1 procent till 4.580.

Omsättningen uppgick till cirka 90 miljoner aktier på New York-börsen och cirka 240 miljoner aktier på Nasdaq.

"Det pågår en omfattande debatt om när en räntehöjning blir aktuell, vilket skulle kunna vara en bidragande orsak till det avvaktande sentimentet på marknaden. Investerare kommer att leta efter ytterligare ledtrådar kring när räntehöjningen kommer i samband med mötet nästa vecka", sade Todd Salamone, chefanalytiker på Schaeffer's Investment Research i Cincinnati, till Bloomberg News, inför den amerikanska centralbanken Federal Reserves räntebesked den kommande onsdagen.

På den amerikanska makroagendan uppmärksammandes en oväntad stigning i antalet nyanmälda arbetslösa. Enligt en rapport från det amerikanska arbetsmarknadsdepartementet ökade antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd med 11.000 till 315.000 personer under vecka 36, jämfört med veckan innan.

Analytiker hade räknat med 300.000 nya sökande av arbetslöshetsunderstöd, alltså en minskning med 4.000 personer, enligt Bloomberg News snittprognos.

Även index över förtroendet bland de amerikanska konsumenterna hamnade i den negativa vågskålen. Bloomberg Consumer Comfort Index, som genomförs av Langer Research Associates, sjönk till 36,5 under förra veckan, jämfört med 37,7 föregående vecka.

Inom Dow Jones Industrial Average var det oljesektorn som ledde nedgångarna, i samband med att priset på både Brent- och WTI-olja sjönk. Exxon Mobil och Chevron tappade 0,2 respektive 0,5 procent.

Finanssektorn var starkare i den inledande handeln, med bankerna Goldman Sachs och JP Morgan upp 0,3 respektive 0,7 procent.

Elektronikkedjan Radioshack lyfte cirka 8 procent, sedan bolaget meddelat att det tillsammans med en rad aktörer ser över sina strategiska alternativ. Som exempel meddelade bolaget att en omstrukturering av bolagets finansiering och stängda butiker kan bli aktuellt, skriver Marketwatch.

Lululemon avancerade drygt 17 procent, sedan tillverkare av yogakläder och -utrustning höjt sina prognoser efter att ha redovisat ett kvartalsresultat över förväntan.

På obligationsmarknaden var räntan på amerikanskt tioårigt statspapper ned 2 punkter till 2,53 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?