Annons

Stockholmsbörsen: Tele2 vinnare<br />

På den tidiga torsdagseftermiddagen höll sig Stockholmsbörsen kring nollstrecket. Tele2 var bästa aktie, tillsammans med Electrolux. Fingerprint Cards fortsatte sjunka.

Strax efter klockan 14 handlades OMXS30-index upp 0,1 procent till nivån 1.389. Aktier för cirka 5 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. På kontinenten handlades Euro Stoxx 50-index 0,4 procent lägre, och tyska DAX backade 0,1 procent.

Biometribolaget Fingerprints aktie fortsatte sin resa söderut. Aktien sjönk 35 procent i spåren av beskedet att bolagets vd Johan Carlström misstänkts för grovt insiderbrott, något han förnekar.

"Jag har aldrig handlat med insiderinformation. Jag har handlat enligt de lagar och regler för värdepappershandel som finns. Jag är oskyldig till anklagelsen och har stor förvissning om att förundersökningen kommer att bli nedlagd", säger han till Nyhetsbyrån Direkt.

Affärerna avser handel som skedde något år tillbaka i tiden.

Inom OMXS30-index var Tele2 den tydliga vinnaren sedan aktien stigit 2,1 procent, och noterade årshögsta. Enskilda Securities var största nettoköpare med 88 procent av aktierna.

Volvo låg på andra plats och ökade 1,1 procent till kursen 81,20 kronor. Sedan i april har aktien tappat en del, och senast i går sänkte Handelsbanken sin riktkurs till 90 kronor från tidigare 102 kronor, dock med upprepad rekommendation öka.

Electrolux gick också starkt och avancerade 1,5 procent till kursen 194,80 kronor. Handelsbanken har höjt riktkursen till 215 kronor från tidigare 190 kronor, i spåren av förvärvet av GE Appliances.

Telia Soneras aktie retirerade 0,9 procent, sedan JP Morgan sänkt teleoperatören till undervikt. På eftermiddagen bekräftade Telia Sonera att bolaget för samtal med Jazztel liksom andra parter, avseende den spanska verksamheten Yoigo. Kommentaren kom efter att spanska Jazztel på torsdagen bekräftat att det för tidiga samtal med Telia Sonera om ett eventuellt bud på Yoigo.

På listan för stora bolag tappade Com Hem 4,2 procent till kursen 53,05 kronor i spåren av att Swedbank inlett bevakning med rekommendationen minska, med riktkursen 48 kronor.

Opcon fortsatte att stiga efter onsdagens uppgång. Den senaste tiden har flera insynspersoner ökat sina innehav, bland andra vd Rolf Hasselström via sitt bolag Calamus. På torsdagen steg aktien med 9,5 procent och bara den senaste veckan har aktien avancerat över 70 procent.

Shamaran sjönk 6,5 procent. Bolaget har meddelat att produktionsstarten av Atrush-fältet kan komma att försenas till det tredje kvartalet nästa år. Tidigare har oljeprospekteringsbolagets bedömning varit att starten skulle ske under det första kvartalet 2015.

SKF minskade med 0,2 procent. På gårdagens kapitalmarknadsdag gavs bra besked om pågående kostnadsprogram och hur bolaget ska nå sina mål, enligt analytiker. Osäkerheten på kort sikt har dock ökat vilket pressar aktien.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ForenaAnnons

Forena vill göra privat pensionssparande förmånligt – för alla

Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena
Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena

Pensionsnivåerna sjunker för varje årskull som går i pension. Tjänstepensionen har blivit en nödvändighet snarare än en guldkant på ålderns höst, men detta till trots saknas stimulansåtgärder som uppmuntrar och underlättar för privat pensionssparande. Det vill försäkringsbranschens fackförbund Forena ändra på. 

Pensionerna är en kärnfråga för det svenska samhället, oavsett politisk hemmahörighet. I takt med att befolkningen åldras och att pensionssystemet inte täcker upp i den mån som var avsett, riskerar vi att hamna i en framtid där våra äldre tvingas förlita sig på bidrag för att ens överleva.

– Hela 450 000 anställda saknar tjänstepension. Samtidigt arbetar runt 500 000 kvinnor deltid, 120 000 personer är småföretagare och vi har stor inflyttning. Vi pratar om över en miljon människor som behöver få chansen att spara ikapp, säger Forenas förbundsordförande, Anders Johansson.

Ett ointresse kring förändring

Det är dock en komplex fråga. I dag premieras till exempel företagare med förmånliga skatteregler för att avdrag vad gäller avsättning till tjänstepensionen. Yrkesverksamma som tjänar över 45 000 i månaden kan löneväxla förmånligt, men för 90 procent av dem som jobbar ges inga förmåner. 

– Det är överraskande att politikerna är så ointresserade av att förändra situationen. Istället gömmer de sig bakom Pensionsgruppens oantastlighet och ser en konflikt mellan subventionerat pensionssparande och konsumtion för tillväxt. Därtill finns en missuppfattning om att subventioner bara skulle leda till ökat pensionssparande hos höginkomsttagare, något som inte alls stämmer.

Tre reformförslag

Anders, som själv har lång erfarenhet från försäkringsbranschen, konstaterar att det i realiteten finns ett stort intresse från svenskarna att pensionsspara, men att de reducerade avdragsmöjligheterna har satt käppar i hjulet för andra.

– Därför presenterar vi tre reformförslag; till att börja med borde det införas matchat sparande, där staten matchar en viss procent av allt man månadssparar. Det är enkelt och man kan delta på den nivå man väljer själv.

Det andra förslaget är att öppna möjligheter för att man själv ska kunna göra insättningar till premie- och tjänstepension. Infrastrukturen för en sådan här modell finns redan i många andra länder och fungerar väl.

 – Det tredje förslaget är att låta äldre som säljer sina bostäder få omvandla reavinsten till livränta. Då får pensionärer pengar som förstärker pensionen samtidigt som vi ökar rörligheten på bostadsmarknaden.

Mycket på agendan

Medan pensionerna är en central fokuspunkt för Forena arbetar fackförbundet hårt även med en mängd andra sakfrågor. Högaktuellt just nu är exempelvis förhandlingarna mellan Svenskt näringsliv, LO och PTK kring LAS, omställningsfrågor och A-kassefrågor. 

– Förhandlingarna beräknas vara klara i slutet av september och det är mycket spännande. Vi berörs förvisso inte direkt av diskussionerna, men kommer ändå att påverkas av resultatet. Nu i oktober påbörjar vi också våra löneförhandlingar, så det finns mycket på agendan, avslutar Anders.

FAKTA OM FORENA

Forena är försäkringsbranschens fackförbund. Vi jobbar för ett tryggt och utvecklande arbetsliv för anställda inom försäkring och finans. Våra medlemmar finns inom alla yrkesroller på försäkringsbolag, banker som ägs av försäkringsbolag och hos försäkringsförmedlare. Forena är det största facket bland akademiker och chefer i försäkringsbranschen och vi ansluter studenter, yrkesverksamma och chefer. 

Läs mer om Forena

Mer från Forena

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Forena och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?