Annons

Räntor &amp; valutor: Statistik sänker svenska räntor<br />

De svenska räntorna noteras något lägre på torsdagens handel efter att SCB redovisat två tunga statistikposter på under morgonen, nämligen arbetskraftsundersökningen och inflationsdata för augusti. Vidare försvagades kronan, men nettoförändringarna jämfört med svensk onsdagsstängning var små.

Den tyska tioåriga statsobligationsräntan noteras ned 2 punkter till 1,03 procent, medan den svenska sjunker 3 punkter till 1,48 procent. Den svenska tvåårsräntan sjunker samtidigt 2 punkter till 0,17 procent.

Fokus på de svenska marknaderna riktades mot förmiddagens publicering av tung makrostatistik i form av SCB:s AKU-undersökning samt inflationsdata för augusti.

Enligt AKU-undersökningen uppgick den icke säsongsjusterade arbetslösheten till 7,4 procent, klart över väntade 7,1 procent som var analytikernas förväntningar enligt SME Direkts prognosenkät. Säsongsjusterat var inflationen 8,0 procent (väntat 7,8 procent).

På den positiva sidan visade sysselsättningen återigen en mycket stark utveckling där antalet sysselsatta ökade med 97.000 personer i årstakt i augusti. Uppgången leddes i huvudsak av kvinnor och utrikesfödda.

Andreas Wallström, analytiker på Nordea, pekar på att det viktigaste i rapporten ändå är den starka sysselsättningsökningen, samt att arbetskraftsdeltagandet steg till den högsta nivån på över 20 år.

"De senaste AKU-rapporerna är uppmuntrande och återspeglar en stark inhemsk ekonomi. Indikatorer tyder på att arbetsmarknaden kommer att fortsätta förbättras. Fokus för Riksbanken är inflationen, men på marginalen stödjer de starka trenderna på arbetsmarknaden vår syn på att Riksbanken inte kommer att lätta på penningpolitiken ytterligare", skriver Andreas Wallström i en kommentar.

Sven-Arne Svensson, chefekonom på Erik Penser, beskriver sysselsättningsökningen som "urstark", och konstaterar att det var den största uppgången sedan sommaren 2011.

"Det mesta talar därför att även 2014 blir ett år där Riksbanken och andra prognosmakare kraftigt underskattat sysselsättningsökningen", skriver Sven-Arne Svensson.

SCB:s KPI-data låg samtidigt något under prognoserna. KPI sjönk 0,1 procent mellan juli och augusti, medan prognosen pekade mot en oförändrad nivå. Inflationstakten var samtidigt -0,2 procent, något lägre än väntade -0,1 procent. Vidare ökade KPIF med 0,5 procent i årstakt i augusti, vilket var helt enligt vad både Riksbanken och analytikerna hade räknat med.

"KPIF-inflationen sjönk i linje med både våra och Riksbankens prognoser, delvis beroende på en stark jämförelsemånad i augusti förra året. Vi räknar med att inflationen kommer att accelerera något under fjärde kvartalet, men ser KPIF något lägre än Riksbankens prognos. Sjunkande matpriser i dagens KPI och den senaste nedgången i oljepriset pekar mot nedåtrisker mot denna bedömning", skriver SEB i en analys.

Kronan försvagades, främst mot euron, i spåren av de svenska beskeden. En tidigare förstärkning gjorde dock att nettoförändringarna jämfört med den svenska stängningen på onsdagen var små. Kronan noteras vid lunchtid oförändrad mot euron till 9:18, medan den har stärkts 1 öre mot dollarn till 7:10.

Tidigare på morgonen meddelade Arbetsförmedlingen att den öppna arbetslösheten steg till 4,4 procent av arbetskraften i augusti, från 4,3 procent föregående månad. I augusti 2013 var arbetslösheten 4,8 procent. Den totala arbetslösheten steg till 7,8 från 7,7 procent.

Mats Wadman, Arbetsförmedlingens analyschef, säger i en kommentar att arbetslösheten fortsätter att sjunka, framförallt bland ungdomar och personer som varit inskrivna under en kortare tid än ett år. Arbetslösheten minskar också 2bland dem med längre inskrivningstider, men i betydligt långsammare takt.

Knut Hallberg, analytiker på Swedbank, noterar att antalet nyanmälda platser fortsätter att öka samtidigt som varslen fortsätter ned.

På eftermiddagens amerikanska agenda återfinns de veckovisa siffrorna över antalet nyanmälda arbetslösa i USA, som i stort sett väntas vara stabila på 300.000 förra veckan, enligt Bloomberg News analytikerenkät.

På valutamarknaden har dollarn stärkts ytterligare en mot yenen till 106:97 från 106:68, den starkaste nivån på sex år. Mot euron har dollarn försvagats något till 1:293, från 1:292 vid svensk onsdagsstängning.

"Dollarn fortsätter sitt momentum högre", Kengo Suzuki, valutastrateg på Mizuho Securities, till Marketwatch.

Dollarn har nu stärkts 5 procent mot yenen på en månad, och Kengo Suzuki beskrev uppgångarna som "ensidiga" och "överhettade".

"Vi kan räkna med att en justering är i korten", sade han.

===================================

torsdag kl 11.35 (onsdag kl 16.15)

USD/SEK 7:1003 (7:1058) Statsobl 2y 0,17 (0,19)
EUR/SEK 9:1822 (9:1799) Statsobl 10y 1,48 (1,51)
EUR/USD 1:2932 (1:2919) Räntegap/ty 46 (46)
US obl 10y 2,51 (2,53) Tysk obl 10y 1,03 (1,05)Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från EnergiEngagemangAnnons

Så kan företag säkra el till ett stabilt pris på lång sikt – och samtidigt bidra till ett mer hållbart samhälle

Priset på solcellsanläggningar har sjunkit kraftigt. Nu öppnas en möjlighet för företag att enkelt investera i solcellsparker.
Priset på solcellsanläggningar har sjunkit kraftigt. Nu öppnas en möjlighet för företag att enkelt investera i solcellsparker.

Genom att investera i en solcellspark kan företag framtidssäkra sin el-leverans till ett stabilt pris, bidra till samhällets energiomställning och signalera till kunder att man aktivt arbetar för ökad hållbarhet.

– Företag har länge varit frikostiga med att sätta sitt namn på arenor och idrottslag. Här öppnar sig en ny möjlighet att kunna visa sitt miljöengagemang och hållbarhetstänk. Det har ett enormt marknadsföringsvärde som kan gynna företagets affärer, säger Jonas Helander, tf VD på solcellsföretaget EnergiEngagemang.

Utbyggnaden av solenergi i Sverige och framförallt i världen går fort. Det gör att priserna på solceller kraftigt har sjunkit samtidigt som forskning och utveckling har gett högre effekt.

IEA, Internationella Energimyndigheten, utnämnde nyligen solenergi som den nya kungen av den globala elmarknaden i sin senaste rapport, vilket är inte är förvånande då solceller har många fördelar jämfört med andra metoder att producera el. 

Den tar inte slut, till skillnad från kol, olja och naturgas. Solel har minimal miljöpåverkan efter uppbyggnadsfasen, driften är tyst, panelerna är diskreta och en färdig solcellsanläggning är näst intill underhållsfri, vilket håller driftskostnaderna nere.

Solceller - framtidens energilösning

Hittills har diskussioner om solpaneler oftast handlat om mindre anläggningar som villaägare eller företag monterar på sitt tak. Nu öppnas en möjlighet för företag att på ett enklare sätt helt eller som delägare investera i större solcellsparker.

– Att ett företag bygger en egen solcellspark visar att man är en del av någonting nytt och tar en aktiv del i energiomställningen. Det finns också konkreta fördelar som att solenergi är det snabbaste och billigaste kraftslaget när det kommer till att bygga ny energiproduktion. Solenergi är ett bra komplement till det svenska elsystemet som till stor del består av vind-, vatten-, och kärnkraft, säger Jonas Helander.

Elpriset i Sverige kan variera väldigt mycket och bestäms av tillgång och efterfrågan på en marknad med flera hundra aktörer. Denna osäkerhetsfaktor kan bli kostsam för företag.

Med en egen solcellspark blir priset betydligt mer stabilt. 

– Många är oroliga över att el-priset går upp och ner. Det är oförutsägbart och det blir svårt att planera sin verksamhet. Med en egen solcellspark säkrar man alltså upp en del av sin förbrukning till ett långsiktigt fastställt elpris eftersom man vet vad anläggningen kostar över tid, säger han och fortsätter:

– Genom ett upplägg med en solcellsentreprenör som oss tillsammans med ett elhandelsbolag, kan vi erbjuda ett långsiktigt stabilt elpris. Det kommer att gynna företagets verksamhet.

EnergiEngagemang har stor kunskap och erfarenhet av att bygga större solcellsparker. Bland annat har företaget byggt Sveriges största solcellspark längs E20 utanför Strängnäs. Den består av 41600 solpaneler och levererar el åt bostadsrättsföreningar inom HSB Södermanland.

– Det här upplägget är speciellt lämpligt till företag med många mindre filialer eller som har verksamhet där det helt enkelt inte lämpar sig att bygga solcellsanläggningar på befintligt tak. Det finns gott om lågproduktiv jordbruksmark som ligger i träda och som med fördel kan användas för att bygga en större solcellspark, säger han.

Stort PR-värde med solcellspark

För ett företag har en solcellspark ett stort marknadsföringsvärde som kan gynna affärerna.

– Bygger man en solcellspark längs en motorväg skapas ett visuellt intryck för förbipasserande. Det blir som en stor reklamskylt som visar att företaget är en del av energiomställningen till ett mer hållbart samhälle och att man jobbar för framtiden, säger Jonas Helander.

Även om en solcellsanläggning kräver en hög initial investeringskostnad räknar man med att få tillbaka kostnaden på betydligt kortare tid än solcellsparkens livslängd.

– Återbetalningstiden på en solcellspark är drygt 10 år, men parken är gångbar i minst 35 år. Det man bör tänka på är att om man inte gör något alls har man samma osäkra elkostnader kvar. Passivitet har ett pris även det. En solcellsanläggning kan skapa trygghet för ett företag, avslutar han.

Fakta EnergiEngagemang 

EnergiEngagemang har sina rötter i Sörmland men installerar solcellsanläggningar i hela Sverige. Sedan starten 2012 har de varit en av Sveriges ledande solcellsinstallatörer för lantbruk, industri, fastighetsbolag och BRFer. EnergiEngagemang är en Certifierad installatör av solel enligt krav från Energimyndigheten, är registrerade hos Elsäkerhetsverket och Di Gasell för andra året i rad.

Läs mer på www.energiengagemang.se

 

Mer från EnergiEngagemang

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EnergiEngagemang och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?