Annons

Asienbörser: Osäkert i Kina<br />

Börserna i Kina handlades runt nollstrecket på torsdagen. Hang Seng-index retirerade 0,1 procent och på det kinesiska fastlandet var Shanghai Composite-index oförändrat.

Foto:TT

Börserna fick visst stöd av inflationssiffror från Kina, som var lägre än väntat. Konsumentpriserna steg med 2 procent i augusti, jämfört med samma period i fjol. Förhandstipsen låg på en ökning om 2,2 procent.

"Efter dagens svaga inflationssiffror börjar investerare spekulera i om regeringen kan tänkas tillföra mer stimulanser, vilket skulle vara positivt för aktiemarknaden", sade Benjamin Tam, portföljförvaltare vid IG Investment i Hong Kong till Bloomberg.

En indextungviktare som steg var Tencent Holding, upp 0,8 procent.

Bland de större bolagen, inledde China Mobile handelsdagen med att backa 1 procent. Beskedet att det kinesiska fastlandet, inte kommer vara en av de regionerna där Apple initialt kommer släppa sin nya iPhone6, påverkade mobiloperatören negativt. Som grupp hade oljebolagen det tufft, i spåren av ett fallande oljepris. Petro China, landets största oljeproducent, retirerade 1 procent, Cnooc sjönk 2 procent och Sinopec handlades ned 0,4 procent.

De japanska börserna noterade stigande kurser, främst tack vare en svagare yen. Nikkei-index ökade 0,8 procent, och det bredare Topix 0,3 procent. Teknik och exportbolag visade på uppgångar. Toshiba höjdes 1,7 procent, Sharp 1,2 procent och Pioneer stegrade 2,5 procent. Mazda avancerade 1,6 procent, och TDK 1,4 procent. Japan Display och Murata Manufacturing, som levererar komponenter till Apple, höjdes 3,6 procent respektive 2 procent, sedan Apple stigit över 3 procent i USA föregående handelsdag.

Marknadstemperatur klockan 07:30:

kl 6:30 kl 7:30 Sedan 31/12
MSCI Asia Apex 50 -0,2% -0,4% +6,2%
Nikkei 225 +0,8% +0,8% -2,3%
Hongkong Hang Seng +0,1% -0,1% +5,9%
Kinas Shanghai Comp +0,5% +0,0% +9,5%
Kinas Shenzhen Comp +0,6% +0,1% +21,6%
Taiwan Taiex -0,1% -0,3% +8,3%
Sydkorea Kospi -0,1% -0,1% +1,8%
Indien BSE Sensex 30 +0,2% +0,0% +27,8%
Singapore Straits +0,4% +0,3% +5,7%
Australia S&P/ASX200 -0,3% -0,4% +3,7%


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?