ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Superaffär för spelbolagets grundare

  • Mojangs grundare: Carl Manneh, Markus "Notch" Persson och Jakob Porsér. Foto: Nicklas Storbjörk
Tre kompanjoner kan snart få dela på 14 miljarder kronor när Microsoft köper det lilla svenska spelbolaget Mojang.

Hösten 2010 startade Markus ”Notch” Persson, Carl Manneh och Jakob Porsér spelbolaget Mojang för att utveckla och sälja spelet Minecraft. Fyra år senare är it-jätten Microsoft berett att betala två miljarder dollar, motsvarande 14,2 miljarder kronor, för bolaget. Det rapporterar den amerikanska affärstidningen Wall Street Journal.

Enligt tidningens källa kan ett avtal undertecknas redan i veckan och betalningen ska ske kontant.

Går köpet igenom får de tre grundarna dela på hela köpesumman. Mest får Markus ”Notch” Persson som äger 71 procent av Notch Development, bolaget som i sin tur äger Mojang.

Han skulle få 10 miljarder kronor för sin andel, vilket skulle göra honom till Sveriges mest framgångsrika it-entreprenör. Skypegrundaren Niklas Zennström ska uppskattningsvis tjänat omkring 9 miljarder kronor på ip-telefonibolaget.

Markus ”Notch” Persson var länge ensam ägare till succéspelet Minecraft som han själv startade som ett hobbyprojekt. Men i fjol ändrades bolagsstrukturen och Carl Manneh och Jakob Porsér släpptes in som delägare. Motivet var att undvika att intressekonflikter mellan de tre kompanjonerna.

Fjolårets rockad kan bli en fantastisk affär för de två andra grundarna. Går affären igenom får Jakob Porsér nästan tre miljarder kronor för sina 21 procent, medan Mojangs vd Carl Manneh nu kan få 1,1 miljarder kronor för sina 8 procent av aktierna.

Mojang omsatte i fjol två miljarder kronor och gjorde en rörelsevinst på 896 miljoner kronor.  Bolaget har enligt senaste årsredovisningen 35 anställda.

Enligt nyhetsbyrån Bloomberg kommer Markus Persson lämna bolaget när affären är fullt genomförd.

Varken Microsoft eller Mojang hade vid lunchtid på onsdagen kommenterat uppgifterna i Wall Street Journal.

Tyck till