Annons

Råvaror: Olja och metaller upp<br />

Oljepriserna visar en liten uppgång på onsdagen och även basmetallerna är överlag upp. Guldet har stigit 0,1 procent.

Vid klockan 8.20 handlas WTI-oljan 0:01 dollar högre till 92:76 dollar per fat, medan Brent noteras 0:13 dollar högre på 99:29 dollar per fat.

De amerikanska lagren av råolja sjönk med 1,9 miljoner fat under föregående vecka, enligt American Petroleum Institute, API. Lagren av råolja vid Cushing, leveranspunkten för WTI, ökade med 0,3 miljoner fat.

Inför energidepartement, DOE:s, officiella statistik på onsdagen väntas en nedgång med 1,0 miljoner fat.

"Marknaden förväntar sig fortsatta nedgångar, även om vi sett en viss nedgång i kapacitetsutnyttjandet. Hoten i Ukraina och Mellanöstern förefaller att avta, så vi ser ett borttagande av riskpremier", sade Michael McCarthy på CMC Markets till Bloomberg News.

DOE:s statistikavdelning, EIA, sänkte i sin månatliga rapport prognosen för den globala efterfrågan på olja. Sänkningen var dock marginell, ned till i snitt 91,55 miljoner fat per dag under 2014 från tidigare 91,56 miljoner.

Samtidigt höjdes prognoserna för det globala utbudet av olja till 91,68 miljoner fat per dag 2014 och 93,02 miljoner fat per dag 2015, från tidigare prognoser på 91,65 respektive 92,98 miljoner fat per dag. Prisprognoserna har dragits ned.

På onsdagen publicerar Opec sin månadsrapport.

På valutamarknaden har dollarn stärkts något till 1:293 mot euron och dollarindex stigit till 84,23. Onsdagen är tunn på data men senare i veckan kommer bland annat detaljhandeln i augusti i USA.

På basmetallmarknaden har koppar och zink stigit, medan aluminium är något ned.

Nickel steg på måndagen till 19.940 dollar per ton men föll tillbaka kraftigt på tisdagen, och har fortsatt något ned till 18.337 dollar per ton under onsdagen.

Filippinerna avser att införa ett exportförbud för obehandlad malm liknande Indonesien, men uppgifter från en kongressledamot på tisdagen indikerade att implementeringen kan bli lång och gradvis.

"Det är inte så allvarligt som marknaden initialt hade väntat sig, som om det hade varit en kopia av Indonesien", sade Vicky Sanders på Marex Spectron till Bloomberg News.

Ädelmetallerna är svagt upp, med guldet 1 dollar högre.

"Investerares intresse förblir svagt då styrkan i dollarn fortsätter att skada guldet", sade Xia Yingying på Nanhua Futures till Bloomberg News.

Noteringar klockan 8.20

Råolja (pris/fat),


WTI, första termin +0,01 USD 92,76

Brent, första termin +0,13 USD 99,29

Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)
Koppar +7 USD 6.847

Zink +5 USD 2.309

Aluminium -7 USD 2.061

Nickel -88 USD 18.837

Bly +3 USD 2.132

Tenn +50 USD 21.000

Ädelmetaller (pris/uns, spot)

Guld +1,33 USD 1.256,83

Silver +0,01 USD 19,07

Dollarindex (högre = starkare USD) -0.06 84.22

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ForenaAnnons

Forena vill göra privat pensionssparande förmånligt – för alla

Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena
Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena

Pensionsnivåerna sjunker för varje årskull som går i pension. Tjänstepensionen har blivit en nödvändighet snarare än en guldkant på ålderns höst, men detta till trots saknas stimulansåtgärder som uppmuntrar och underlättar för privat pensionssparande. Det vill försäkringsbranschens fackförbund Forena ändra på. 

Pensionerna är en kärnfråga för det svenska samhället, oavsett politisk hemmahörighet. I takt med att befolkningen åldras och att pensionssystemet inte täcker upp i den mån som var avsett, riskerar vi att hamna i en framtid där våra äldre tvingas förlita sig på bidrag för att ens överleva.

– Hela 450 000 anställda saknar tjänstepension. Samtidigt arbetar runt 500 000 kvinnor deltid, 120 000 personer är småföretagare och vi har stor inflyttning. Vi pratar om över en miljon människor som behöver få chansen att spara ikapp, säger Forenas förbundsordförande, Anders Johansson.

Ett ointresse kring förändring

Det är dock en komplex fråga. I dag premieras till exempel företagare med förmånliga skatteregler för att avdrag vad gäller avsättning till tjänstepensionen. Yrkesverksamma som tjänar över 45 000 i månaden kan löneväxla förmånligt, men för 90 procent av dem som jobbar ges inga förmåner. 

– Det är överraskande att politikerna är så ointresserade av att förändra situationen. Istället gömmer de sig bakom Pensionsgruppens oantastlighet och ser en konflikt mellan subventionerat pensionssparande och konsumtion för tillväxt. Därtill finns en missuppfattning om att subventioner bara skulle leda till ökat pensionssparande hos höginkomsttagare, något som inte alls stämmer.

Tre reformförslag

Anders, som själv har lång erfarenhet från försäkringsbranschen, konstaterar att det i realiteten finns ett stort intresse från svenskarna att pensionsspara, men att de reducerade avdragsmöjligheterna har satt käppar i hjulet för andra.

– Därför presenterar vi tre reformförslag; till att börja med borde det införas matchat sparande, där staten matchar en viss procent av allt man månadssparar. Det är enkelt och man kan delta på den nivå man väljer själv.

Det andra förslaget är att öppna möjligheter för att man själv ska kunna göra insättningar till premie- och tjänstepension. Infrastrukturen för en sådan här modell finns redan i många andra länder och fungerar väl.

 – Det tredje förslaget är att låta äldre som säljer sina bostäder få omvandla reavinsten till livränta. Då får pensionärer pengar som förstärker pensionen samtidigt som vi ökar rörligheten på bostadsmarknaden.

Mycket på agendan

Medan pensionerna är en central fokuspunkt för Forena arbetar fackförbundet hårt även med en mängd andra sakfrågor. Högaktuellt just nu är exempelvis förhandlingarna mellan Svenskt näringsliv, LO och PTK kring LAS, omställningsfrågor och A-kassefrågor. 

– Förhandlingarna beräknas vara klara i slutet av september och det är mycket spännande. Vi berörs förvisso inte direkt av diskussionerna, men kommer ändå att påverkas av resultatet. Nu i oktober påbörjar vi också våra löneförhandlingar, så det finns mycket på agendan, avslutar Anders.

FAKTA OM FORENA

Forena är försäkringsbranschens fackförbund. Vi jobbar för ett tryggt och utvecklande arbetsliv för anställda inom försäkring och finans. Våra medlemmar finns inom alla yrkesroller på försäkringsbolag, banker som ägs av försäkringsbolag och hos försäkringsförmedlare. Forena är det största facket bland akademiker och chefer i försäkringsbranschen och vi ansluter studenter, yrkesverksamma och chefer. 

Läs mer om Forena

Mer från Forena

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Forena och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?