Annons

Stockholmsbörsen: Shamaran lyfter<br />

På den tidiga måndagseftermiddagen noterade Stockholmsbörsen en liten nedgång, och följde därmed börserna på kontinenten.

Strax efter klockan 14 handlades OMXS30-index ned 0,2 procent till nivån 1.385. Aktier för 4 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. På kontinenten handlades både Euro Stoxx 50-index och tyska DAX till minus 0,1 procent vardera.

Getinge steg 2 procent till kursen 186,30 kronor, vilket gjorde aktien till en av de bäst presterande inom OMXS30-index. Nordea ser utrymme för lönsamhetslyft, och höjer därmed medicinteknikbolaget till köp från tidigare neutral. Riktkursen dras upp till 215 kronor från tidigare 175. Den senaste månaden har aktien ökat över 10 procent, vilket är bäst inom det aktuella indexet.

Electrolux gick också starkt och ökade 2,2 procent. I fredags eftermiddag kom uppgifter om att amerikanska Quirky drar sig ur budgivningen på konkurrenten GE:s vitvaruverksamhet. Electrolux bekräftade i mitten av augusti att det för samtal med GE om en eventuell affär.

På nedsidan låg de fyra storbankerna, som sjönk mellan 0,1 procent och 1,3 procent, där Swedbank var sämst presterande. På kontinenten gick bankaktier svagt. I Frankfurt tappade Commerzbank 1,1 procent, och i Paris backade Société Générale 1,6 procent.

Utanför OMXS30-index, men bland de större bolagen, ökade Ratos med 0,8 procent. Investmentbolaget förbereder en börsnotering av portföljbolaget och fönstertillverkaren Inwido.

Elekta backade 2 procent till kursen 77,95 kronor och fortsätter därmed ned efter torsdagens rapportbesvikelse.

SG Equity höjde dock riktkursen för strålterapibolaget till 115 kronor, från tidigare 105 kronor. Rekommendationen köp upprepas.

Axis steg 1,1 procent. Dagens industri tycker att man ska köpa kameratillverkaren, trots att värderingen är relativt hög.

Shamaran steg 5 procent. Oljeprospekteringsbolaget meddelade att de återupptagit borrningarna vid Atrushfältet i Kurdistan. Den 9 augusti stoppades verksamheten med anledning av den säkerhetspolitiska situationen i området.

Phone Family, listat på First North, har inte rosat aktiemarknaden. På en månad summeras kursnedgången till 40 procent. På måndagen, dock under låg volym, steg aktien med 9 procent.

Kambi noterade en ny högstanotering, efter en stegring om 7,5 procent till kursen 60,50 kronor. Den senaste månaden är aktien upp med 42 procent, och förra veckan inledde Danske Markets bevakning av sportspelsleverantören med rekommendationen köp och riktkursen 90 kronor.

Börsveckan har gått igenom bemanningssektorn. Favoriten är SJR, som steg med 4,3 procent. Även NGS och Dedicare får köprekommendationer, vilket kan ha bidragit till att lyfta deras kurser 1,3 procent respektive 1,7 procent vardera.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?