Annons

Råvaror: Guldet stiger<br />

Såväl oljan som basmetallerna visar en blandad utveckling på måndagen, medan guldet är svagt upp. Vid klockan 8.15 är WTI-oljan 0:16 dollar lägre till 95:80 dollar per fat, medan Brentoljan noteras 0:02 dollar högre på 103:21 dollar per fat.

"Det är inte en överraskning (nedgången i WTI) givet vad vi sett under de två senaste handelssessionerna. Det har varit ett mönster av att handla globalt under de senaste veckorna där vi tenderar att reversera de positioner vi sett under den tidigare amerikanska sessionen", sade Michael McCarthy på CMC Markets till Bloomberg News.

Oljepriserna steg på fredagen men har i stort planat ut under måndagen.

Enligt en Bloomberg News-enkät väntas Opec-länderna ha ökat sin produktion med 891.000 fat till 31 miljoner fat per dag under augusti. Nigeria, Saudiarabien och Angola har lett produktionsökningarna i takt med att lager blivit tillgängliga, säkerheten förbättrats och underhållsarbeten avslutats. Iran och Venezuela var de enda medlemmarna där produktionen antas ha minskat.

I Irak väntas produktionen ha ökat med 90.000 fat per dag till 3,09 miljoner fat per dag. Irakiska styrkor har erövrat staden Amirli från jihadisterna i Islamiska staten, IS.

I Ukraina har proryska rebeller attackerat två ukrainska kustbevakningsfartyg. En kontaktgrupp ska hålla nya samtal om Ukraina i Minsk på måndagen.

EU-toppmötet beslutade i helgen att EU kommer att skärpa de ekonomiska sanktionerna mot Ryssland inom en vecka om Ryssland inte stoppar aggressionen mot Ukraina.

EU:s ledare gav kommissionen i uppdrag att ta fram ett förslag på en utvidgning av de befintliga sanktionerna.

Dollarn har i stort gått sidledes under måndagen efter att ha stärkts betydligt på fredagen, med dollarindex upp till 82,76.

På måndagen har USA helgstängt (Labor Day). Senare i veckan kommer från USA bland annat ISM industri-PMI på tisdagen och jobbrapport på fredagen. På torsdagen har ECB och Bank of England policymöten.

På basmetallmarknaden noteras kopparns tremånaderstermin 18 dollar lägre på 6.964 dollar per ton. Zink och bly är svagt ned medan aluminium stigit något.

Kinas inköpschefsindex för industrin sjönk till 51,1 i augusti, jämfört med 51,7 månaden före, väntat var en nedgång till 51,2 enligt Bloomberg News prognosenkät.

Såväl produktionsindex som index över nya order sjönk.

"Den totala affärsaktiviteten håller på att bromsa in. Ytterligare stimulanser behövs för att regeringen ska möta sitt tillväxtmål på 7,5 procent", sade Helen Lau på UOB Kay Hian till Bloomberg News.

Guldpriset är marginellt upp till 1.288 dollar per uns, medan silverpriset ligger kvar på 19:47 dollar per uns.

Noteringar kl 08.15
Råvara Förändring Notering
WTI, första termin -0:16 USD 95:80
Brent, första termin +0:02 USD 103:21
Koppar -18 USD 6.964
Zink -1 USD 2.358
Aluminium +11 USD 2.107
Nickel -50 USD 18.750
Bly -4 USD 2.237
Tenn +15 USD 21.890
Guld +0:09 USD 1.287:90
Silver +0:00 USD 19:47
Dollarindex (högre = starkare USD) 0.00 82.75


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Euro AccidentAnnons

Ohälsa – påtaglig risk för företag

Långtidsfrånvarande medarbetare är en påtaglig hållbarhetsrisk för de flesta företag. Därför erbjuder försäkringsbolaget Euro Accident även ett rehabiliteringsstöd i sin företagsbetalda sjukförsäkring. Ett stöd som hjälper åtta av tio att kunna fortsätta arbeta.

Hållbarhetsfrågan med sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter spelar en allt större roll för företag. Därmed har det också blivit viktigt för företag att förstå, identifiera och hantera sådana risker, vid sidan om till exempel affärsrisker och finansiella risker.

En av de viktigaste, men ofta förbisedda, hållbarhetsfrågorna handlar om hållbara medarbetare, alltså de egna medarbetarnas hälsa och välmående. Förutom de mänskliga sidorna så är kostnaderna för ohälsa höga i form av ökad sjukfrånvaro, högre personalomsättning och lägre produktivitet.

En modern sjukförsäkring

Att en medarbetare blir långtidsfrånvarande är emellertid en risk som du till viss del kan försäkra dig mot. Några som erbjuder en sådan försäkring är försäkringsbolaget Euro Accident Livförsäkring.

- Risken för sjukskrivning är högst påtaglig i dagens arbetsliv med många som blir långtidssjuka av stress och utmattning. Därför har vi skapat en modern sjukförsäkring som är bra både för medarbetaren som är försäkrad och för arbetsgivaren som betalar försäkringen, säger Jörgen Örnebrand, produktchef Tjänstepension, på Euro Accident Livförsäkring AB.

Vid risk för sjukskrivning

Förutom den ekonomiska ersättningen vid långtidsfrånvaro så ingår även ett rehabiliteringsstöd i Euro Accidents försäkring.

Rehabiliteringsstödet kan aktiveras redan vid första tecken på att en medarbetare riskerar att bli långtidssjukskriven eller för att hjälpa medarbetare att komma tillbaka i arbete igen. Efter en webbanmälan från närmaste chef samordnar en av Euro Accidents egna rehabiliteringskoordinatorer hela ärendet och ser till att rätt insatser kopplas in.

Goda chanser att hjälpa

Åtta av tio försäkrade som kommer in i Euro Accidents rehabiliteringsprocess genom sin sjukförsäkring blir inte långtidsfrånvarande.

- Om vi bara får möjlighet att starta processen tidigt så har vi en bra chans att komma in med rätt åtgärder innan det går för långt, säger Jörgen Örnebrand.

Det är inte alltid som rehabiliteringsstödet i försäkringen behöver aktiveras. Ibland kan det räcka långt med att medarbetaren själv tar ett eller flera samtal med psykolog, ekonom, jurist, ergonom eller hälsocoach genom samtalsstödet som också är en del av försäkringen.

- Samtalsstödet kan ge rådgivning och hjälp att komma vidare oavsett om det gäller privata eller arbetsrelaterade frågor. Det viktiga är att ta hjälp innan små problem växer sig stora, säger Jörgen Örnebrand.

Helförsäkring för trygga och friska medarbetare

Det här ingår i Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk som tecknas av företag för deras medarbetare:

- Samtalsstöd av psykolog, ekonom, jurist, ergonom och hälsocoach

- Chefs- och HR-stöd

- Rehabiliteringsstöd

- Ekonomisk ersättning för inkomstbortfall

Läs mer om Sjukförsäkring PlanSjuk  

Läs mer om Euro Accident

 

Mer från Euro Accident

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Euro Accident och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?