ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Debatt: Vänsterpartiet vill driva vården som kolchoser

  • Jonas Milton och Ulf Lindberg Foto: Anders Wiklund, Fredrik Sandberg
Det blir uppenbart att Vänsterpartiet egentligen inte vill att man som företagare och entreprenör ska få tjäna pengar i traditionellt kvinnodominerade yrken, skriver Jonas Milton och Ulf Lindberg.

Att Vänsterpartiet ser rött när vinster kommer på tal torde inte vara någon överraskning för någon – i sin iver att stoppa överskott dras även mångfald och valfrihet med i fallet och leder till den solklart felaktiga slutsatsen att vinstförbud skulle skapa fler jobb, inte färre. Man häpnar. Igen.

Ulla Andersson talar i sitt inlägg (Di Debatt 28/8) tyst om de 17.000 medarbetarna i rut-företag, och de 135.000 i bemanningsbranschen, vars branscher och arbetstillfällen Vänsterpartiet rakt av vill förbjuda. Den arbetslösheten – en direkt följd av Vänsterpartiets politik – väljer Ulla Andersson helt att nonchalera.

Ulla Andersson säger att man inte ska få göra vinst på skattemedel. Så sent som igår upprörde sig hennes partiledare över att man tjänar pengar i rutbranschen då han menar att även det är skattemedel. Det blir uppenbart att Vänsterpartiet egentligen inte vill att man som företagare och entreprenör ska få tjäna pengar i traditionellt kvinnodominerade yrken. För några krav på att NCC inte ska få tjäna pengar på tunnelbyggen som helt och hållet finansieras med skattemedel tycks Vänsterpartiet inte komma med.

Och frågan är vem som egentligen ska driva företag i välfärden om Vänsterpartiet får som de vill. En KPMG-rapport som Almega publicerade i början av veckan visar att det kräver mer kapital och större riskbenägenhet att driva ett SVB-bolag, den bolagsform som V tror ska lösa alla problem efter ett vinstförbud.

Man kan ju fråga sig om det är små personalstyrda kooperativ eller riskkapitalbolag som har störst möjlighet att hantera risk och attrahera kapital.

I Ulla Anderssons värld kan de anställda i privata företag kommenderas över till vad som påminner om icke vinstdrivna kooperativa kolchoser. Frågan är vilka andra delar av partiets inhumana och icke-demokratiska historia som partiledningen åter vill väcka till liv.

En regering som blir beroende av Vänsterpartiets politik har all anledning att fundera över det.

 

Jonas Milton, vd, Almega
Ulf Lindberg, näringspolitisk chef, Almega

 

Läs Ulla Anderssons artikel här

Läs Jonas Miltons och Ulf Lindbergs första artikel här

Tyck till