1515

USA-börser: Handeln studsar tillbaka<br />

De amerikanska börserna stängde fredagens handel på högre nivåer, med stöd i rapporter om att Ryssland strävar efter en nedtrappning av konflikten i östra Ukraina. Bland enskilda aktier steg Tekmira efter att det amerikanska läkemedelsverket FDA gjort sitt för att försöka bana väg för bolagets experimentella läkemedel mot det dödliga viruset ebola.

Dow Jones Industrial Average noterades vid stängning upp 1,1 procent till indexnivån 16.554. Det bredare S&P 500 avancerade samtidigt 1,2 procent till 1.932, medan teknikbetonade Nasdaq Composite rörde sig 0,8 procent högre till nivån 4.371.

Omsättningen uppgick till 590 miljoner aktier på New York-börsen och till 1.740 miljoner på Nasdaq.

"För mesta del har marknaden sett ganska motståndskraftig ut under den senaste veckan. Den har lyckats skaka av sig en rad negativa nyheter utan att röra sig lägre än där vi startade", sade Michael James, handlare vid Wedbush, till Bloomberg News efter att fredagens uppgångar lyft de ledande indexen till en stängning för veckan som helhet på plus.

Facit för dagarna blev plus 0,4 procent för både Dow Jones och Nasdaq, medan S&P 500 steg 0,3 procent.

Indexterminerna pekade länge mot en öppning på minus på fredagen, men lyftes strax innan börsöppning samtidigt som den ryska nyhetsbyrån RIA Novosti rapporterat om att Ryssland försöker få konflikten i Ukraina lugna ned sig.

Det positiva sentimentet förbättrades ytterligare under sessionen efter att det ryska försvarsdepartementet, enligt Interfax, uppgivit att den militära närvaron vid den ukrainska gränsen varit en del av en militärövning som nu avslutats.

I ljuset av den allt allvarligare ebolaepedemin i Västafrika meddelade den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA att man ändrat statusen för det kanadensiska läkemedelsbolaget Tekmiras experimentella läkemedel mot viruset, TKM-Ebola, till "partial hold" från tidigare "clinical hold". Beslutet innebär att preparatet nu kan användas på personer som infekterats av det dödliga viruset. Tekmiras aktie klättrade successivt högre under fredagens handel, och stängde hela 45 procent upp.

En aktie som gick i motsatt riktning var mediekoncernen News Corp, som bland annat äger Wall Street Journal och New York Post. Sjunkande annonsintäkter från tryckta tidningar pressade bolagets resultat under det andra kvartalet, och aktien tappade 1,6 procent.

På räntemarknaden var räntan på en amerikansk tioårig statsobligation upp 1 punkt till 2,42 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?