1515

USA-börsen: Storbolagen rapporterar<br />

USA-börserna har inlett veckans sista handelsdag i grönt område efter att Irak-oron motverkats något av ryskt fredsintresse i Ukraina. Tillsammans med makro-siffror har marknaden tagit emot delårsrapporter samt trafiksiffror från flygbolagsjätten American Airlines.

Dow Jones Industrial Average var klockan 16.10 upp med 0,2 procent till 16.393. På den bredare marknaden ökade S&P 500 med 0,2 procent till 1.913 medan Nasdaq Composite ökade med 0,2 procent till 4.342.

Räntan på den tioåriga obligationen var ned med 3 punkter till 2,39 procent samtidigt som trettioårsräntan backade 2 punkter till 3,21 procent.

Innan USA-börserna öppnade veckans sista handelssession fick marknaden tugga i sig lite makrostatistik.

Produktiviteten i de amerikanska företagen, exklusive jordbruk, steg med 2,5 procent preliminär årstakt under 2014 års första kvartal. Marknaden hade förväntat sig en ökning om 1,5 procent.

Enhetsarbetskostnaden uppgavs ha stigit med preliminära 0,6 procent i årstakt under kvartalet. Här låg förväntningarna vid en ökning om 1,4 procent.

Investerarkollektivet riktar mycket fokus mot geopolitik på fredagen. Innan öppning kom det in uppgifter om att amerikanska stridsflyg bombat posteringar som tillhör sunnimuslimska extremistgruppen IS (tidigare ISIS). Det var under natten till fredag (svensk tid) som president Obama sade att han auktoriserat riktade flyganfall i Irak.

Även Ryssland-Ukraina konflikten har tillskrivits nya rader efter att Natos generalsekreterare uppmanat Ryssland att dra tillbaka sina styrkor från den Ukrainska gränsen. Rysslands säkerhetsrådschef har också uttalat att landet är intresserade av att uppnå fred och vill att konflikten ska trappas ned.

Vad gäller bolagsflödet har tv-giganten CBS kommit in med en nettovinst över förväntningarna, enligt en Factset-enkät. Bolaget höjer också utdelningen samt dubblerar av sitt återköpsprogram av aktier till 6 miljarder dollar. Aktien ökar 3,5 procent.

McDonalds redovisade en sjunkande försäljning på grund av en försvagning i Asien med anledningen av de anklagelser som restaurangkedjan tagit emot där. Aktien handlas ned 0,3 procent.

Klädjätten Gap överträffade marknadens förväntningar på försäljningen i juli och har ökat sina prognoser för det andra kvartalets resultat. Investerarna verkar nöjda och aktiekursen stiger 5,8 procent.

Datorspelsutvecklaren Zynga visade upp sin delårsrapport vilken innebar intäkter som var lägre än analytikerkonsensus. Samtidigt drog man ner helårsprognosen och senarelade flertalet speltitlar. Aktien tappar 5 procent.

Världens tredje största flygbolag sett till passagerarkilometer, American Airlines, kom in med trafiksiffror för juli och trafiken uppgavs ha ökat 1,1 procent. Kabinfaktorn minskade däremot 1,7 procent jämfört med motsvarande period 2013. Aktien backar 2,9 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?