1515

Stockholmbörsen: <br />Nytt spöke sänker<br />

Stockholmsbörsen föll på bred front i öppningshandeln med hela OMXS30 i röda regioner, men har återhämtat sig från att ha bottnat på -1,0 procent. Geopolitik fortsätter att oroa sentimentet efter att Irak åter hamnat på agendan.

SIX Generalindex var vid klockan 10.42 ned med 0,6 procent till 412 och OMXS30-index sjönk 0,3 procent till 1.331. Omsättningen var 3,0 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 3,9 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Burgundy, Chi-X och Turquoise.

Under natten ökade den geopolitiska oron ytterligare då USA:s president Barack Obama auktoriserat riktade flyganfall i Irak vid behov, för att bromsa framfarten för de islamistiska militanterna som tagit över stora områden i landet.

"Just nu reagerar marknaden som marknaden typiskt sätt reagerar när det är rubriker om geopolitiska spänningar", kommenterade Barnabas Gan, ekonom vid OCBC Bank i Singapore, enligt Dow Jones Newswires.

I Tokyo föll Nikkei tillbaka kraftigt med 3,0 procent till den lägsta nivån sedan 30 maj. Utvecklingen följde Japans första månad med underskott i bytesbalansen efter fyra månader i rad med överskott.

En halvtimme efter Stockholmsbörsens öppning kom flertalet makrodata som sammantaget föll ut i linje med förväntningarna. Den svenska tjänsteproduktionen ökade med 2,6 procent i juni, att ställa mot väntade +2,4 procent, och preliminära siffror över orderingången i svensk industri visade på en uppgång om 2,2 procent i juni jämfört med maj.

Så gott som hela OMXS30 var ned undantaget Volvo och Nordea vilka kröp över nollan en dryg timme efter öppning. Lundin Petroleum har handlats oregelbundet efter att aktien steg i New York under gårdagen efter Stockholmsbörsens stängning. Cykliska bolag strax under Stockholmsbörsens utveckling med defensiva var ned 1,4 procent enligt SIX sektorindex.

Securitas är ned 2,4 procent. Säkerhetsbolaget har efter kvartalsrapporten mottagit säljrekar från både UBS och Deutsche Bank.

På uppsidan fortsätter krisgruvan Nordic Mines att stiga under relativt höga volymer, i dag med ytterligare 3 procent. Utvecklingen följer medvind i Uppsala tingsrätt under torsdagen gällande bolagets pågående rekonstruktion.

Credit Suisse har upprepat sin positiva syn på den svenska låskoncernen Assa Abloy och ser den senaste tidens nedgång som ett bra tillfälle att fånga in aktien. Riktkursen är satt till 360 kronor, med rekommendationen outperform.

Jordbruksbolaget Agrokulturas styrelse har beslutat att ställa in den extrainsatta bolagsstämman, och därmed planerna på en aktieemission som var satt till den 14 augusti. Detta efter att den nye storägaren Steenord i går ökade innehavet till 46,6 procent.

Trots matiga siffror backar Ica med 1,0 procent i öppningshandeln. Försäljningen i de svenska Ica-butikerna steg med 3,4 procent i juli jämfört med samma månad i fjol.

SBAB räknar med att Riksbanken kommer att hålla styrräntan på 0,25 procent så länge inflationen ligger väl under 2 procent. Under hösten bedöms dock både faktisk och underliggande inflation ha nått nivåer då det är dags för en första räntehöjning. I slutet av 2016 bör styrräntan ha nått 1 procent och sedan förväntas höjningarna fortsätta med cirka en procentenhet om året.

Det uppger SBAB:s chefsekonom Tor Borg i Boräntenytt.

Dagens rapportflöde är tunt med Rörvik Timber efter lunch som undantag. På makrofronten väntas siffror från ECB rörande bankers återbetalningar klockan 12.00.


Innehåll från PayerAnnons

Så minskade ekonomiavdelningen sin tid för betalningsprocesser med 80% tack vare Payer

2019 valde United Spaces att skriva avtal med Payer, en startup inom B2B-betalningar, för att lösa betalningar för sina medlemmar på coworking-kontor i Sverige. Nu expanderar United Spaces med fem nya kontor i landet och i centrum finns en betalningslösning som kraftigt har reducerat kostnaderna för finansavdelningen.

Samarbetet mellan de två bolagen startade när United Spaces sonderade marknaden för en partner som både kunde designa men också processa betalningsflöden inom B2B. Kravet var att göra kundupplevelsen riktigt bra för sina medlemmar men också att lösa den manuella hanteringen av fakturering på ekonomiavdelningen.

Den tekniska lösningen var en integration av Payers API-plattform med United Spaces mobila medlemsapp men också med deras bokföringssystem Fortnox. Resultatet efter ett års samarbete överraskade Joakim Helbig, CFO på United Spaces.

– Det fanns en tid innan och efter Payer. Resultatet efter att vi implementerade Payers plattform har varit fantastiskt för ekonomiavdelningen. Vi spenderar nu 80% mindre tid på betalningshantering och inkassering. Utöver det betalas fakturor av våra medlemmar 30% fortare. Det är ett klart bevis att vi har lyckats lyfta betalningsupplevelsen till en riktigt hög nivå, säger han.

Blir långsiktig partner

Nu när United Spaces expanderar över landet, från fyra till totalt nio kontor har, de valt Payer som en långsiktig partner. Det tionde coworkingstället öppnar under hösten.

– Jag tror att det här systemet som vi har byggt tillsammans med Payer kan fungera som en mall för framtidens finansavdelning. Digitalisering och automatisering är menat att göra arbetslivet enklare och effektivt. Vi har uppnått just det och mycket mer med Payer. Det finns ingen anledning att hålla fast vid manuella processer för att fakturera, monitorera och bokföra när det kan skötas helt automatiskt. Nu när vi expanderar vill vi fortsätta resan med Payer, säger Joakim Helbig.

Peder Berge är VD och grundare av Payer.

– Vi är förstås otroligt glada att vi har fått utökat förtroende av United Spaces i deras fortsatta expansion. Vi har jobbat hårt för att få till detaljerna i betalningslösningen och det har burit frukt. Magi skapas genom hårt arbete och resultaten som vi har uppnått med United Spaces talar för sig själv. Vi ser fram emot att hjälpa flera svenska bolag att bli mer effektiva, få bättre kassaflöde och få högre marginaler, säger han. 

 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?