ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Hur känner man igen ett bra tips?

I veckans krönika bjuder Erik Lidén på en utvärdering av tidigare köptips, och synar intressanta köp i ett hälsoföretag.

Har det slagit dig någon gång hur lätt det är att vara expert från tv-soffan? Du vet, den där känslan av oövervinnerlighet när rätta svaren dansar emot dig utan minsta ansträngning i ”Vem vill bli miljonär”. Försök istället se dig själv i ”heta stolen” med publiken i bakgrunden, strålkastaren riktad mot dig och klockan som tickar i högtalarna. Visst blev det just betydligt svårare?

Okej, att vara expert är inte lätt, men hur utvärderar vi experterna?

Hur vi utvärderar värdet av aktietipsen har diskuterats på sociala medier i veckan. Utgångspunkten för diskussionen var att tipsen, om de utvärderas fel, kan verka bättre än de i själva verket varit. Det är en frågeställning som jag studerat som forskare.

En köptipsad aktie stiger ofta direkt på börsen när tipset blir offentligt, och reaktionen sker så snabbt att läsaren inte hinner agera. Därför är det viktigt att bortse från den omedelbara höjningen när tipset utvärderas.

Hittills har jag hunnit ge 67 köptips i min krönika på Di.se. Om vi inte bortser från den omedelbara uppgången på tipsdagen blir snittuppgången 14,6 procent. Minus tipsreaktionen blir snittet i stället 11,8 procent − mer rättvisande, och ändå bra jämfört med börsens snitt på 5 procent, inklusive återinvesterade utdelningar.

Andelen av tipsen som utvecklas bättre än börsen har varit 61 procent vilket speglar att man ska ha rimliga förväntningar om man bara följer enstaka tips.

De köptips jag ger ska inte ses på en månad eller två – insynspersoner ger signaler med längre hållbarhet än så. En rimlig utvärderingsperiod är ett år, men allra minst sex månader.

Veckans mest intressanta köp har skett i hälsoföretaget Midsona där styrelseledamoten Ralph Mühlrad köpte 19.601 aktier den 1 augusti, och ytterligare 10.000 aktier i fredags den 8 augusti. Efter köpet äger han 200.000 aktier och sedan slutet av maj har han ökat innehavet med 29 procent.

Vid bolagets två kvartalsrapporter i år har aktien backat och då har Mühlrad passat på att köpa. Jag ser detta som en positiv signal även om andra insynspersoner faktiskt har minskat tidigare i år. För att trycka på köpknappen vill jag se större köp från vd och/eller finanschefen då deras ägande idag är begränsat.

Finansmannen Fredrik Lundberg fortsätter att köpa i investmentbolaget Industrivärden såväl ur egen ficka som via Lundbergföretagen. Under perioden 29 juli – 4 augusti köpte han ytterligare 400.000 C-aktier för egen räkning och 678.240 aktier av samma aktieslag för Lundbergföretagens räkning. Efter affärerna har han 5,24 miljoner A-aktier och 600.000 C-aktier privat. Värdet av hans köp ska inte överdrivas då köpen är försumbara i relation till det tidigare ägandet. Eftersom inte heller andra insynspersoner gör större köp är detta ingen köpsignal.

I det konkurrerande investmentbolaget Investor köper vd Börje Ekholm 10.000 A-aktier via en pensionsstiftelse den 6 augusti. Samma dag ökar också bolagets chefsjurist Petra Hedengran sitt innehav med 250 A- och B-aktier. Inte heller här är affärerna tillräckligt stora i relation till det tidigare ägandet för att ge en positiv signal.

För sex månader sedan köptipsade jag om Telia efter att vd Johan Dennelind ökat sitt innehav med 20.000 aktier den 31 januari. Uppgången sedan dess hamnar på 8,7 procent att jämföra med 6,8 procent för Stockholmsbörsen. Ingen insynshandel av vikt har skett i bolaget under de senaste sex månaderna.

Erik Lidén är ekonomie doktor och driver fondbolaget Insiderfonder som placerar utifrån insynpersoners handelsmönster. Du kan följa honom på Twitter: @Erik_Liden. Här kan du maila till skribenten.

Tyck till