Annons

Europabörser: Oroshärdar tynger<br />

Europabörserna har inlett veckans sista handelsdag söder om nollstrecket där den ökade geopolitiska oron tycks vara det som tynger sentimentet.

På bolagsnivå har tyska försäkringsjätten Allianz kommit in med en stark delårsrapport samtidigt som marknaden tuggar i sig ytterligare en svag rapport från Europas bankperiferi.

USA:s president Barack Obama annonserade under natten att han gett klartecken för riktade flyganfall i Irak med syfte att bromsa de militanta islamisternas framfart i landet.

Investerarkollektivet håller också koll på utvecklingen i Ukraina. CNBC rapporterar att Natos generalsekreterare Andres Fogh Rasmussen på torsdagen uppmanat Ryssland att dra tillbaka sina trupper vid gränsen i Ukraina.

"Investerarna har överrumplats. Först nu har de börjat inse att de geopolitiska riskerna inte bara kan betraktas som ett 'brus' i bakgrunden, vilket har varit uppfattningen under de senaste månaderna", sa Vincen Ganne som är analytiker på FXCM till Reuters.

Försäkringsjätten Allianz står för det positiva på bolagsfronten efter att ha kommit in med en stark kvartalsrapport. Rörelseresultatet ökade med 17 procent jämfört med andra kvartalet 2013. Aktien handlas upp 0,8 procent.

Finska däcktillverkaren Nokian Tyres kom in med ett resultat som var 19 procent lägre än väntat enligt SIX News/Inquiry Financial. Bolaget skrev att osäkerheten kopplad till Ryssland och Ukraina kan leda till minskad bildäcksefterfrågan och 2014 års försäljningsvolymer väntas minska. Aktien backar 6,3 procent.

Italiens tredje största långivare, Monte dei Paschi, har visat upp en förlust om 179 miljoner euro jämfört med väntade 72 miljoner enligt Bloomberg News analytikerenkät. Aktien handelsstoppades tillfälligt i Milano men handlas igen och backar 5 procent.

London-listade oljebolaget Afren har avbrutit produktionen på Barda Rash-fältet i kurdiska Irak (KRG). Afren är den första aktören att avbryta produktionen i KRG sedan militanta islamister rör sig allt närmare den oljerika regionen. Afren-aktien backar 4,8 procent.

Spanska Telefonica erbjöd nyligen 6,7 miljarder dollar för franska Vivendis bredbandsverksamhet. Reuters rapporterar att Telecom Italia väntas lägga ett högre bud och hänvisar till källor med insyn. Telecom Italia och Vivendi ökar 0,7 respektive 0,3 procent samtidigt som Telefonica backar 1 procent.

Tyskland har under morgonen redovisat sin handels- och bytesbalans. Handelsbalansen kom in med ett överskott om 16,2 miljarder euro, vilket kan ställas mot väntade 18,8 miljarder enligt Dow Jones Newswires.

Storbritanniens handelsbalans kom in som ett underskott om 9,4 miljarder pund i juni. Enligt Reuters förväntade sig marknaden -8,8 miljarder pund.

Noteringar kl 11.25
Index  Marknad  Notering  I dag  I år

DJ Stoxx 600  Europa  324 -1,10% -1,40%
DJ Stoxx 50  Europa  2.889  -1,00% -1,00%

FTSE 100  London  6.550  -0,70% -3,00%
DAX  Frankfurt  8.942  -1,10% -6,40%
CAC 40  Paris  4.128  -0,50% -3,90%

SMI  Zürich  8.198  -1,30% -0,10%
IBEX 35  Madrid  10.033  -0,50% 1,20%
FTSE MIB  Milano  19.128  0,00% 0,80%


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

– Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även fler lokala aktörer samt de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå både säljare och köpare genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

– Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity-kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

– Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

Läs mer om Howden group 

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?