1515

Europabörser: Oroshärdar tynger<br />

Europabörserna har inlett veckans sista handelsdag söder om nollstrecket där den ökade geopolitiska oron tycks vara det som tynger sentimentet.

På bolagsnivå har tyska försäkringsjätten Allianz kommit in med en stark delårsrapport samtidigt som marknaden tuggar i sig ytterligare en svag rapport från Europas bankperiferi.

USA:s president Barack Obama annonserade under natten att han gett klartecken för riktade flyganfall i Irak med syfte att bromsa de militanta islamisternas framfart i landet.

Investerarkollektivet håller också koll på utvecklingen i Ukraina. CNBC rapporterar att Natos generalsekreterare Andres Fogh Rasmussen på torsdagen uppmanat Ryssland att dra tillbaka sina trupper vid gränsen i Ukraina.

"Investerarna har överrumplats. Först nu har de börjat inse att de geopolitiska riskerna inte bara kan betraktas som ett 'brus' i bakgrunden, vilket har varit uppfattningen under de senaste månaderna", sa Vincen Ganne som är analytiker på FXCM till Reuters.

Försäkringsjätten Allianz står för det positiva på bolagsfronten efter att ha kommit in med en stark kvartalsrapport. Rörelseresultatet ökade med 17 procent jämfört med andra kvartalet 2013. Aktien handlas upp 0,8 procent.

Finska däcktillverkaren Nokian Tyres kom in med ett resultat som var 19 procent lägre än väntat enligt SIX News/Inquiry Financial. Bolaget skrev att osäkerheten kopplad till Ryssland och Ukraina kan leda till minskad bildäcksefterfrågan och 2014 års försäljningsvolymer väntas minska. Aktien backar 6,3 procent.

Italiens tredje största långivare, Monte dei Paschi, har visat upp en förlust om 179 miljoner euro jämfört med väntade 72 miljoner enligt Bloomberg News analytikerenkät. Aktien handelsstoppades tillfälligt i Milano men handlas igen och backar 5 procent.

London-listade oljebolaget Afren har avbrutit produktionen på Barda Rash-fältet i kurdiska Irak (KRG). Afren är den första aktören att avbryta produktionen i KRG sedan militanta islamister rör sig allt närmare den oljerika regionen. Afren-aktien backar 4,8 procent.

Spanska Telefonica erbjöd nyligen 6,7 miljarder dollar för franska Vivendis bredbandsverksamhet. Reuters rapporterar att Telecom Italia väntas lägga ett högre bud och hänvisar till källor med insyn. Telecom Italia och Vivendi ökar 0,7 respektive 0,3 procent samtidigt som Telefonica backar 1 procent.

Tyskland har under morgonen redovisat sin handels- och bytesbalans. Handelsbalansen kom in med ett överskott om 16,2 miljarder euro, vilket kan ställas mot väntade 18,8 miljarder enligt Dow Jones Newswires.

Storbritanniens handelsbalans kom in som ett underskott om 9,4 miljarder pund i juni. Enligt Reuters förväntade sig marknaden -8,8 miljarder pund.

Noteringar kl 11.25
Index  Marknad  Notering  I dag  I år

DJ Stoxx 600  Europa  324 -1,10% -1,40%
DJ Stoxx 50  Europa  2.889  -1,00% -1,00%

FTSE 100  London  6.550  -0,70% -3,00%
DAX  Frankfurt  8.942  -1,10% -6,40%
CAC 40  Paris  4.128  -0,50% -3,90%

SMI  Zürich  8.198  -1,30% -0,10%
IBEX 35  Madrid  10.033  -0,50% 1,20%
FTSE MIB  Milano  19.128  0,00% 0,80%


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?