Annons

Börsen: Veckan slutar nedåt<br />

Stockholmsbörsen avslutade både fredagen och hela handelsveckan på lägre nivåer. Få bolagsspecifika nyheter nådde marknaden, men vissa bolag trotsade ändock det negativa sentimentet.

OMXS30 tillbringade hela handelsdagen i rött territorium. Efter en dryg halvtimme hade indexet handlats ned med 1 procent, men nedgången parerades och stängningsnoteringen kunde fastställas till 1.332 - en tillbakagång på 0,2 procent jämfört med torsdagens stängning. Sett till hela handelsveckan blev nedgången 2,7 procent. De ledande europeiska handelsplatserna följde i stort samma mönster.

Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick totalt till 11 miljarder kronor.

"Det som driver börsen ned primärt är handelskriget mellan Ryssland och EU. Svenska bolag har inte samma exponering mot Ryssland som till exempel finska eller vissa norska bolag, men sentimentet påverkas likväl. Just osäkerheten kring hur situationen påverkar ekonomin i Europa tynger marknaden", sade Mattias Eriksson, aktiestrateg på Nordea, till Nyhetsbyrån Direkt.

"Handeln är slagig, och vi har fått få bolagsnyheter att ta fasta på. Volvo och bankerna, främst SEB och Nordea, går relativt bra. Även defensiva bolag som Elekta och Axfood handlas högre. Securitas fortsätter däremot att falla efter tisdagens rapport", fortsatte han.

Inom OMXS30 stängde åtta av indexets 30 bolag på plussidan, där ovan nämnda Volvo och Nordea handlades 0,8 respektive 0,3 procent högre.

På förlorarlistan återfanns återigen Securitas, som tappade 2 procent. Efter en fin start på året har aktien nu stängt lägre under tio av de senaste elva handelsdagarna, och samtidigt tappat cirka 4 procent sedan tisdagens kvartalsrapport.

Deutsche Bank råder i en ny analys investerarna att sälja aktien. Banken tvivlar på att Securitas kommer att kunna kompensera sig för de kostnadsökningar som en förestående amerikanska hälsovårdsreform kommer att föra med sig. Dessutom avskräcker den historiskt höga värderingen.

Husqvarna, som också gått starkt under årets första halva, var ett annat large cap-bolag som tyngde utvecklingen. Aktien stängde 5,4 procent lägre utan större bolagsspecifika nyheter.

Utanför large cap-listan avancerade Active Biotech 3,1 procent. Bolaget kvartalsrapporterade under torsdagen, och fick under fredagen rekommendationen höjd till köp av Nordea.

Vidare avancerade guldbolaget Endomines 7,3 procent i spåren av högre guldpriser. Endomines-aktien har nu stigit nära 60 procent under de senaste två månaderna.

På makrofronten steg den svenska industrins totala orderingång, säsongsrensat i volym, 2,2 procent i juni, jämfört med maj. Vidare steg industriproduktionen under samma period med 1,0 procent, att jämföra med den förväntade ökningen om 1,3 procent.

Utanför Sverige handlade makrorubrikerna främst om Rysslands förbud mot import av livsmedel från EU, Kanada, Norge samt Australien, och även om den upptrappade situationen i Irak. Under dagen framgick att amerikanska flygplan har attackerat artilleri tillhörande IS i Irak, i närheten av staden Erbil.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?