1515

USA-börser: Ukraina <br />fick luften att gå ur<br />

USA-börserna inledde torsdagens handel på plus, men föll strax ned under nollstrecket där indexen handlades vid 18-tiden på torsdagen.

Oron för en eskalering av krisen i Ukraina dämpade optimismen runt stark amerikansk jobbdata och en överraskande bra rapport från 21st Century Fox.

Dow Jones Industrial Average var strax före klockan 18.00 ned 0,4 procent till indexnivån 16.387. Det bredare S&P 500 tappade samtidigt lika mycket till 1.913, medan tekniktunga Nasdaq Composite rörde sig 0,2 procent lägre, till nivån 4.346.

"Vi har en hel del geopolitisk oro därute som gör att investerarna lägger på en riskpremie", sa Greg Woodard, strateg vid Manning & Napier, till Bloomberg News.

Nato-chefen Anders Fogh Rasmussen uppmanade Ryssland att dra tillbaka sina trupper från gränsen till Ukraina, medan ECB-chefen Mario Draghi under en presskonferens på torsdagen framhöll att de geopolitiska riskerna i regionen utgör en nedåtrisk för ekonomin.

Som svar på västvärldens sanktioner mot Ryssland har landet nu infört egna, genom att förbjuda import av livsmedel från en rad västländer.

Bland enskilda aktier gick 21st Century Fox aktie bäst inom S&P 500 med en uppgång på 6,3 procent, sedan mediekoncernens rapport för det andra kvartalet överträffat förväntningarna både sett till resultat och intäkter. I synnerhet imponerade utvecklingen för bolagets filmdivision, där försäljningen nästan tredubblades under perioden lyft av filmer som "X-men: Days of Future Past" och "Rio 2".


Innehåll från MetenovaAnnons

Deras mixer är en trygg och central del i sterila läkemedelsprocesser

Metenova, ledande tillverkare av magnetiska mixrar för läkemedelstillverkning, bidrar till en bättre och säkrare läkemedelsprocess. Bolagets innovativa och väl beprövade mixer har varit av stor betydelse under pandemin där stora krav ställts på vaccintillverkarnas produktionskapacitet.

Metenova har stora tillväxtmöjligheter då de är en central del av en säker läkemedelsutveckling och tillverkningsprocess. Bolaget grundades 2009 av entreprenörer med en gedigen historik av att göra processutrustning för läkemedelsbranschen.

– Vi är en erfaren företagsledning som har jobbat med läkemedelstillverkning och processutrustning i 40 år. Med vår unika kompetens har vi kunnat utveckla en magnetkopplad, bättre och mer robust version av den omrörare som fanns på marknaden tidigare. Samtidigt förstår vi kundens utmaningar och behov vilket gör oss till en trygg och tillika innovativ partner för läkemedelsbranschen, säger Johan Westman, CEO.

Trygg partner i konservativ bransch

Läkemedelsbranschen är en konservativ bransch, som ibland är ovillig att överväga nyheter. För att ta in nya saker i tillverkningsprocessen krävs både en tekniskt sett högkvalitativ produkt men kanske framför allt tillit till att produkten över en längre tid visat sig pålitlig. Mixern bygger på en patenterad lösning som även minimerar risken för att den ska gå sönder.

– Under Covid-19 har det gått otroligt fort att ställa om vaccinproduktionen och kraven på oss underleverantörer har varit stora. Vår omrörare, som sitter i botten på tanken, är en central del vid tillverkning av sterila, flytande läkemedel som säkerställer en jämn koncentration och kontroll på omrörningsprocessen. En av produkterna är direkt anpassad för väldigt värmekänsliga produkter och omrörning av stora molekyler. Enheten har inga lager utan svävar fritt i luften på en aktiv elektromagnetisk motor, berättar Johan Westman.

Fabriker med engångssystem

I stället för att ha rostfria tankar och omrörare så kan samma process göras med engångssystem. Engångssystemen innebär en högre flexibilitet och snabbare omställning mellan tillverkningsbatcher. Vikten av dessa system har aldrig varit tydligare då de under pandemin lett till att vaccin mot Covid-19 snabbt tagits fram på ett sätt som världen aldrig tidigare sett.

– Det finns rapporter som pekar på att det är mer hållbart att använda engångssystem eftersom permanenta anläggningar kostar otroligt mycket mer energi och vatten. Här ser vi också stora möjligheter att lyfta in vår kunskap om omrörning, säger Johan Westman. 

Om Metenova
Metenova är en ledande innovatör och tillverkare av magnetiska mixrar för farmaceutisk och bioteknisk användning. Företaget tillhandahåller banbrytande teknologi för aseptiska och sterila mixningsapplikationer.

Metenova är ett Di Gasellföretag.

Läs mer på metenova.com 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Metenova och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?