1515

USA-börser: Rapporter <br />väntas stärka<br />

Terminerna för de ledande USA-indexen pekar mot en positiv öppning på Wall Street under torsdagen, bland annat efter en fin rapport från 21st Century Fox.

På den geopolitiska fronten är Rysslands sanktioner mot västvärlden i fokus, samtidigt som investerare håller ögonen på Mario Draghis presskonferens.

"Tillväxten från föregående år och resultattillväxten ser ganska upplyftande ut för tillfället. Vi har inte bara en stark rapportperiod, men även goda utsikter för andra halvåret. Amerikanska bolagen bör gå framåt, och statistiken ser bättre ut än vad marknaden diskonterat in", sa William Hobbs, chef för Barclays aktiestrategiavdelning i London, till Bloomberg News.

Med knapp en timme kvar till börsöppning var terminerna för Dow Jones Industrial Average, det bredare S&P 500 och det tekniktunga Nasdaq Composite upp mellan 0,4 och 0,5 procent.

I turerna gällande Ryssland har landet beslutat att förbjuda import av livsmedel från EU, USA, Kanada, Norge och Australien. Mer specifikt inkluderar restriktionerna ost, fisk, nöt- och fläskkött, fläsk, frukt och mejeriprodukter.

En del livsmedelsexportörer berördes tydligt på börserna i Europa, till exempel backade den norska laxproducenten Marine Harvest runt 10 procent.

Från centralbankshåll lämnade ECB som väntat räntorna oförändrade. Således är depositräntan kvar på -0,10 procent och styrräntan på 0,15 procent.

Beskedet kom inte som någon större överraskning, investerare bevakar däremot Mario Draghis presskonferens som inleddes 14.30. I inledningen av talet sade centralbankschefen bland annat att räntorna kommer att hållas på nuvarande nivåer under en "utdragen tid".

Bland amerikansk makrostatistik sjönk antalet nyanmälda arbetslösa med 14.000 personer under föregående vecka till totalt 289.000. Analytikerna hade räknat med 304.000 sökande. Nivån av nya sökande innebär den lägsta sedan februari 2006, noterar Bloomberg.

Från tyskt håll kom en industriproduktion som växte betydligt mindre än väntat i juni, vilket således följde upp onsdagens oväntade nedgång i orderingång till tyska industrin.

På den amerikanska rapportscenen redovisade mediebolaget 21st Century Fox ett justerat resultat om 0,42 dollar per aktie och en försäljning på 8,4 miljarder. Bloombergs konsensus pekade mot 0,39 dollar respektive 8,0 miljarder. Aktien steg nära 5 procent i förhandeln.

Fox meddelade så sent som i tisdags att man ger upp jakten på sektorkollegan Time Warner, som bland annat äger hyllade serieskaparen HBO.

Även telekombolaget Centurylink rapporterade både justerat resultat och försäljning över förväntningarna efter onsdagens stängning. Aktien steg i onsdagens efterhandel.

Generikabolaget Mylan backade 1,7 procent i förhandeln, efter en rapport som var under marknadens förväntningar. Därtill var dess egen prognos för innevarande kvartal lägre än konsensus.

Kaffebolaget Keurig Green Mountain föll i onsdagens efterhandel och innan officiell öppning på torsdagen, efter att ha rapporterat försäljning under konsensus.

Vidare bland bolagsnyheter steg resetjänsten Priceline 0,1 procent. Bolaget ska investera 500 miljoner dollar i Kinas största resesajt Ctrip.com.


Innehåll från RiksbyggenAnnons

Riksbyggen och Svensk Plaståtervinning med mål att bli störst i världen

Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning.
Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning.Foto:Svensk Plaståtervinning

Svensk Plaståtervinning bygger världens största och modernaste anläggning för återvinning av plastförpackningar. För att kunna fokusera på kärnverksamheten har man valt att anlita Riksbyggen för totalförvaltning av fastigheten.

– Det känns bra ända in i hjärtat att få vara med och möjliggöra den här visionen, säger Maria Stenstrand på Riksbyggen.

Redan i dag har Svensk Plaståtervinning en anläggning i Motala som återvinner plastförpackningar från svenska hushåll, men tyvärr har den inte kapacitet att sortera och återvinna alla plastsorter som finns på marknaden. Därför skapar man nu Site Zero, där Electrolux gamla fabrik i Motala byggs om och återanvänds för att bli en återvinningsanläggning unik i sitt slag i världen.

– Med Site Zero fördubblar vi vår kapacitet, samtidigt som vi tredubblar antalet plastsorter som vi kan ta emot och återvinna. Det finns ingen annan anläggning i världen som klarar det i dag, säger Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning.

Läs mer om totalförvaltning från Riksbyggen. 

Den nya tekniken innebär att även sammansatta plaster kommer att kunna avskiljas och återvinnas, något som medför att hela det svenska plastflödet kan bli cirkulärt.

– Att få göra den här investeringen tillsammans med våra producentkunder och ägare, som består av stora delar av det svenska näringslivet, känns mycket inspirerande, säger Mattias Philipsson.

Specialistkompetens inom intressanta områden

För att kunna fokusera på kärnverksamheten har Svensk Plaståtervinning valt att överlåta allt som har med fastighetens skötsel att göra till en extern part, och sedan den första augusti 2021 tar Riksbyggen hand om den totala förvaltningen av byggnaden.

– De frågade i våras om vi hade kapacitet att klara av den här typen av uppdrag, och då svarade jag att om det är någon som klarar det så är det vi, säger Maria Stenstrand, kundgruppschef för Riksbyggens Fastighetsförvaltning i Västra Östergötland.

– Dels för att vi redan finns på plats i Motala med en bra lokal organisation, dels för att vi är en del av en helhet där vi har tillgång till hela Riksbyggens kompetens, inklusive specialistkompetens inom områden som är extra intressanta för Svensk Plaståtervinning.

Maria Stenstrand, kundgruppschef för Riksbyggens Fastighetsförvaltning i Västra Östergötland.
Maria Stenstrand, kundgruppschef för Riksbyggens Fastighetsförvaltning i Västra Östergötland.Foto:Svensk Plaståtervinning & Filip Leo

Förutom att Riksbyggen ska sköta det dagliga, till exempel ekonomisk förvaltning och utemiljö, ska de också hjälpa Svensk Plaståtervinning att se till att den nya anläggningen blir helt klimatneutral med noll utsläpp.

– De vill ligga i framkant och verkligen pusha gränser, något som stämmer väl in med vår ambition på Riksbyggen, säger Maria Stenstrand.

– Tillsammans kommer vi att kunna testa nya lösningar när det gäller till exempel energioptimering och digitala tjänster och där kan vi på Riksbyggen bidra med riktigt duktiga experter. 

Läs mer om möjligheterna med Riksbyggens energitjänster.

Första etappen av Site Zero ska stå klar 2023, för att vara fullt utbyggd 2025, och totalt rör det sig om 85 000 kvadratmeter byggnadsyta.

– Fastigheten är i sig fascinerande att jobba med i och med att den är så hisnande stor och komplex, säger Maria Stenstrand.

– Men framförallt är det otroligt roligt att få vara en del av den häftiga vision som Svensk Plaståtervinning har. Att de har anförtrott oss att sköta allt som har med fastigheten att göra är ett oerhört förtroendeuppdrag. Nu vill vi göra allt vi kan för att göra deras fastighetsägande så bekymmersfritt att de kan lägga all sin tid på att förverkliga sin vision.

Mer från Riksbyggen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?