1515

Räntor och valutor: Kronan stärks<br />

Euron försvagades något mot dollarn i den sena Europahandeln på torsdagen efter att tidigare ha uppvisat en noterbar motståndskraft mot ett dubbelslag i form av nya mjuka signaler från ECB och starka arbetsmarknadssignaler från USA. Europeiska statspappersräntor handlades samtidigt något lägre än på onsdagen.

Räntebeskeden från Bank of England och ECB stod i fokus på torsdagen. Det kom som väntat inga besked om någon förändrad penningpolitisk hållning från någon av centralbankerna, men ECB-chefen Mario Draghi signalerade en fortsatt mycket mjuk penningpolitisk hållning vid den efterföljande presskonferensen.

Mario Draghi noterade att data tyder på en mycket gradvis och ojämn återhämtning i euroområdet, med hög arbetslöshet och mycket lediga resurser. ECB ser en fortsatt måttlig återhämtning, men Mario Draghi varnade för att geopolitiska risker och otillräckliga strukturreformer innebär nedåtrisker mot utsikterna.

ECB bedömer samtidigt att riskerna mot inflationen är begränsade och i stort sett balanserade, men rådet är enigt om att använda okonventionella åtgärder vid behov, och arbetet med att förbereda för tillgångsköp har intensifierats.

ECB-chefen sa vidare att arbetet med att förbereda ett program för ABS-köp (ABS, privata värdepapper som backas upp av tillgångar) med antagande att programmet kommer att genomföras, även om inga slutgiltiga beslut har fattats.

Mario Draghi sa vidare att fundamenta för en svagare eurokurs nu är mycket bättre än tidigare, och han noterade att det har märkts en tydlig ökning i korta europositioner bland investerare. Mario Draghi fastslog att marknaden har insett att penningpolitiken i USA och euroområdet kommer att skilja sig åt under en lång tid framöver.

Tidigare på torsdagen kom besked om att tysk industriproduktion utvecklades oväntat svagt i juni. Jämfört med i juni 2013 sjönk produktionen 0,5 procent mot väntade +0,3 procent enligt Bloomberg News enkät. På onsdagen kom besked om att även den tyska industriorderingången var oväntat svag i juni, ekonomidepartementet skrev då i en kommentar att geopolitiska risker låg bakom raset.

Ekonomidepartementet hänvisade till de geopolitiska händelserna även för inbromsningen i industriproduktionen under det andra kvartalet. Men till största del ska denna vara beroende av en mild vinter, vilken lyfte produktionen under det första kvartalet.

Ekonomerna på Commerzbank noterade i ett kundbrev att den tyska ekonomin tycks ha drabbats av en "sommarinfluensa". De bedömer att industristatistiken pekar mot att tysk BNP kan ha sjunkit 0,1 procent under andra kvartalet, och varnar för nedåtrisk även mot den prognosen.

Angående konsekvenser av sanktionerna mot Ryssland sade finansminister Anders Borg på torsdagen att de för svensk del bedöms bli "relativt ringa", men att effekterna för Ryssland blir stora, bland annat i form av minskade investeringar.

Finansministern, som deltog vid regeringens sommarfika, sa vidare att den svenska ekonomin har utvecklats oväntat svagt i början av 2014, men att framåtblickande indikatorer tyder på en förbättring.

"Utfallen talar för en något svagare utveckling i början av det här året. Samtidigt har vi fått en del framåtblickande indikatorer på inte minst industrisidan som tyder på att det ändå sker en viss förstärkning", sa han.

Oväntat svaga utfall i europeiska industridata för juni reser frågetecken inför den återhämtning som analytiker väntar i SCB:s svenska industridata för juni. Norge kunde dock på torsdagsmorgonen rapportera en oväntat stark utveckling för tillverkningsindustrin i juni, +1,7 procent jämfört med i maj och +3,1 procent jämfört med juni 2013. Enligt Bloomberg News prognos väntades endast +0,3 procent jämfört med i maj.

Svenska statsobligationsräntor sjönk 2-5 punkter på torsdagen, tioårsräntan ner 5 punkter, till 1,62 procent, och räntegapet mot den tyska motsvarigheten minskade till 53 punkter (57).

Euron försvagades drygt 2 öre mot kronan, till 9,22, medan dollarn backade drygt 1 öre till 6,91. TCW-index sjönk till 124,83 (125,13).

SCB meddelade på förmiddagen att svenska småhuspriser steg 3 procent under tremånadersperioden till och med juli, jämfört med föregående tremånadersperiod. Jämfört med motsvarande period 2013 steg priserna 6 procent.

Trenden för småhuspriserna verkar nu vara stigande sedan i våras, tidigare har småhuspriserna utvecklats svagare än bostadsrättspriserna. SCB:s statistik visar dock inte bostadsrättspriser.

Riksgälden meddelade vidare att statens betalningar visade ett underskott på 3,8 miljarder kronor i juli, vilket var 8,2 miljarder bättre än gäldens egen prognos. Skatteinbetalningarna blev omkring 4 miljarder kronor högre än väntat, Island förtidsinlöste ett återstående lån på motsvarande 1,9 miljarder kronor och utbetalningarna från ett antal myndigheter blev lägre än väntat.

Det var tredje månaden i rad som skatteinkomsterna blev högre än Riksgäldens prognos, och efter Riksgäldens senaste prognos i juni har nettolånebehovet totalt varit 13,8 miljarder kronor lägre än väntat (i juni och juli).

Amerikanska statspappersräntor steg svagt efter den svenska marknadens stängning på onsdagen, men uppgången gröptes ur på torsdagen trots nya positiva signaler från arbetsmarknaden. När den svenska marknaden stängde på torsdagen noterades tioårsräntan till oförändrade 2,45 procent.

USA-data på torsdagen visade att antalet nyanmälda arbetslösa var 289.000 personer förra veckan, ner från 303.000 veckan före. Det var väl under de 304.000 som väntades enligt Bloomberg News prognosenkät och den lägsta veckosiffran sedan februari 2006.

Flera USA-ekonomer noterade att veckostatistiken nu pekar mot att sysselsättningstillväxten nu borde kunna växla upp från en redan tämligen hög takt, och att arbetslösheten åter kan vända ner efter en liten uppgång, på grund av fler personer i arbetskraften, i juli.

"Enligt vår mening verkar det allt mer troligt att FOMC-mötet den 17 september kommer att markera ett skifte i Feds policyguidning, eftersom dessa data tyder på att momentum på arbetsmarknaden i början av augusti var starkt", skrev RDQ Economics i ett kundbrev.

Under natten till fredagen försvagades Australiendollarn substantiellt efter data som visade en oväntat hög arbetslöshet i juli, 6,4 procent, den högsta nivån sedan 2002. Förväntningarna var att den skulle ligga kvar på 6,0 procent från juni, enligt Bloomberg News enkät.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?