Annons

Räntor och valutor: Kronan stärks<br />

Euron försvagades något mot dollarn i den sena Europahandeln på torsdagen efter att tidigare ha uppvisat en noterbar motståndskraft mot ett dubbelslag i form av nya mjuka signaler från ECB och starka arbetsmarknadssignaler från USA. Europeiska statspappersräntor handlades samtidigt något lägre än på onsdagen.

Räntebeskeden från Bank of England och ECB stod i fokus på torsdagen. Det kom som väntat inga besked om någon förändrad penningpolitisk hållning från någon av centralbankerna, men ECB-chefen Mario Draghi signalerade en fortsatt mycket mjuk penningpolitisk hållning vid den efterföljande presskonferensen.

Mario Draghi noterade att data tyder på en mycket gradvis och ojämn återhämtning i euroområdet, med hög arbetslöshet och mycket lediga resurser. ECB ser en fortsatt måttlig återhämtning, men Mario Draghi varnade för att geopolitiska risker och otillräckliga strukturreformer innebär nedåtrisker mot utsikterna.

ECB bedömer samtidigt att riskerna mot inflationen är begränsade och i stort sett balanserade, men rådet är enigt om att använda okonventionella åtgärder vid behov, och arbetet med att förbereda för tillgångsköp har intensifierats.

ECB-chefen sa vidare att arbetet med att förbereda ett program för ABS-köp (ABS, privata värdepapper som backas upp av tillgångar) med antagande att programmet kommer att genomföras, även om inga slutgiltiga beslut har fattats.

Mario Draghi sa vidare att fundamenta för en svagare eurokurs nu är mycket bättre än tidigare, och han noterade att det har märkts en tydlig ökning i korta europositioner bland investerare. Mario Draghi fastslog att marknaden har insett att penningpolitiken i USA och euroområdet kommer att skilja sig åt under en lång tid framöver.

Tidigare på torsdagen kom besked om att tysk industriproduktion utvecklades oväntat svagt i juni. Jämfört med i juni 2013 sjönk produktionen 0,5 procent mot väntade +0,3 procent enligt Bloomberg News enkät. På onsdagen kom besked om att även den tyska industriorderingången var oväntat svag i juni, ekonomidepartementet skrev då i en kommentar att geopolitiska risker låg bakom raset.

Ekonomidepartementet hänvisade till de geopolitiska händelserna även för inbromsningen i industriproduktionen under det andra kvartalet. Men till största del ska denna vara beroende av en mild vinter, vilken lyfte produktionen under det första kvartalet.

Ekonomerna på Commerzbank noterade i ett kundbrev att den tyska ekonomin tycks ha drabbats av en "sommarinfluensa". De bedömer att industristatistiken pekar mot att tysk BNP kan ha sjunkit 0,1 procent under andra kvartalet, och varnar för nedåtrisk även mot den prognosen.

Angående konsekvenser av sanktionerna mot Ryssland sade finansminister Anders Borg på torsdagen att de för svensk del bedöms bli "relativt ringa", men att effekterna för Ryssland blir stora, bland annat i form av minskade investeringar.

Finansministern, som deltog vid regeringens sommarfika, sa vidare att den svenska ekonomin har utvecklats oväntat svagt i början av 2014, men att framåtblickande indikatorer tyder på en förbättring.

"Utfallen talar för en något svagare utveckling i början av det här året. Samtidigt har vi fått en del framåtblickande indikatorer på inte minst industrisidan som tyder på att det ändå sker en viss förstärkning", sa han.

Oväntat svaga utfall i europeiska industridata för juni reser frågetecken inför den återhämtning som analytiker väntar i SCB:s svenska industridata för juni. Norge kunde dock på torsdagsmorgonen rapportera en oväntat stark utveckling för tillverkningsindustrin i juni, +1,7 procent jämfört med i maj och +3,1 procent jämfört med juni 2013. Enligt Bloomberg News prognos väntades endast +0,3 procent jämfört med i maj.

Svenska statsobligationsräntor sjönk 2-5 punkter på torsdagen, tioårsräntan ner 5 punkter, till 1,62 procent, och räntegapet mot den tyska motsvarigheten minskade till 53 punkter (57).

Euron försvagades drygt 2 öre mot kronan, till 9,22, medan dollarn backade drygt 1 öre till 6,91. TCW-index sjönk till 124,83 (125,13).

SCB meddelade på förmiddagen att svenska småhuspriser steg 3 procent under tremånadersperioden till och med juli, jämfört med föregående tremånadersperiod. Jämfört med motsvarande period 2013 steg priserna 6 procent.

Trenden för småhuspriserna verkar nu vara stigande sedan i våras, tidigare har småhuspriserna utvecklats svagare än bostadsrättspriserna. SCB:s statistik visar dock inte bostadsrättspriser.

Riksgälden meddelade vidare att statens betalningar visade ett underskott på 3,8 miljarder kronor i juli, vilket var 8,2 miljarder bättre än gäldens egen prognos. Skatteinbetalningarna blev omkring 4 miljarder kronor högre än väntat, Island förtidsinlöste ett återstående lån på motsvarande 1,9 miljarder kronor och utbetalningarna från ett antal myndigheter blev lägre än väntat.

Det var tredje månaden i rad som skatteinkomsterna blev högre än Riksgäldens prognos, och efter Riksgäldens senaste prognos i juni har nettolånebehovet totalt varit 13,8 miljarder kronor lägre än väntat (i juni och juli).

Amerikanska statspappersräntor steg svagt efter den svenska marknadens stängning på onsdagen, men uppgången gröptes ur på torsdagen trots nya positiva signaler från arbetsmarknaden. När den svenska marknaden stängde på torsdagen noterades tioårsräntan till oförändrade 2,45 procent.

USA-data på torsdagen visade att antalet nyanmälda arbetslösa var 289.000 personer förra veckan, ner från 303.000 veckan före. Det var väl under de 304.000 som väntades enligt Bloomberg News prognosenkät och den lägsta veckosiffran sedan februari 2006.

Flera USA-ekonomer noterade att veckostatistiken nu pekar mot att sysselsättningstillväxten nu borde kunna växla upp från en redan tämligen hög takt, och att arbetslösheten åter kan vända ner efter en liten uppgång, på grund av fler personer i arbetskraften, i juli.

"Enligt vår mening verkar det allt mer troligt att FOMC-mötet den 17 september kommer att markera ett skifte i Feds policyguidning, eftersom dessa data tyder på att momentum på arbetsmarknaden i början av augusti var starkt", skrev RDQ Economics i ett kundbrev.

Under natten till fredagen försvagades Australiendollarn substantiellt efter data som visade en oväntat hög arbetslöshet i juli, 6,4 procent, den högsta nivån sedan 2002. Förväntningarna var att den skulle ligga kvar på 6,0 procent från juni, enligt Bloomberg News enkät.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från IconovoAnnons

Inhalatorutvecklare med smart affärsmodell satsar globalt

Johan Wäborg är vd för Iconovo som utvecklar patenterade inhalationsprodukter i egna laboratorier som utlicensieras till medelstora och stora läkemedelsbolag.
Johan Wäborg är vd för Iconovo som utvecklar patenterade inhalationsprodukter i egna laboratorier som utlicensieras till medelstora och stora läkemedelsbolag.

Med en unik expertis inom inhalationsprodukter och en affärsmodell som innebär en låg risk för samarbetspartners och investerare är Iconovo en uppstickare att räkna med. Visionen är glasklar – bolaget ska bli världsledande på att utveckla och leverera inhalationsprodukter. 

Behovet av inhalationsprodukter som behandlingsmetod för astma och KOL växer i takt med att dessa sjukdomar blir ett allt större problem i västvärlden. Men att utveckla användarvänliga inhalatorer är en komplex process som få läkemedelsbolag har expertis inom. Här kommer Lunda-baserade Iconovo in i bilden. 

Iconovo utvecklar patenterade inhalationsprodukter i egna laboratorier som utlicensieras till medelstora och stora läkemedelsbolag som vill ta sig in på en lukrativ marknad. Företaget har tre olika färdigutvecklade inhalatorer som kan fyllas med substansspecifika torrpulverformuleringar i portföljen. 

– När Iconovo utvecklat sina första egna inhalatorer uppkom idén om att bli ett komplett bolag genom att bilda två ytterligare grenar av verksamheten. Det ena var att själva utveckla formuleringen, alltså torrpulvret till inhalatorerna. Det andra var att addera en analytisk del, vilket innebär att vi gör egna tester och analyser för att få en uppföljning av produktutvecklingen, säger Johan Wäborg, vd för Iconovo. 

Snabb väg till marknad

Iconovos affärsmodell lutar sig på en mycket lägre risk än traditionella life-sciencebolag som fokuserar på innovativa verkningsmekanismer och substanser. Iconovo arbetar främst med generiska inhalationsprodukter där substanserna redan är beprövade, vilket minskar risken för misslyckande markant. Dessutom är vägen till marknad mycket snabbare. 

– Vi hjälper våra kunder att ge sig in på inhalationsmarknaden med en färdig produkt och förkortar tiden fram till produktlansering genom vår expertis. Vi levererar produktionsmetoden på inhalator inklusive läkemedel och kunden sköter klinisk prövning, produktion och försäljning, med support från oss såklart, säger Johan Wäborg.

Iconovo jobbar med skalbara inhalatorplattformar. Detta innebär att kunden får ensamrätt på kombinationen inhalator och torrpulverformulering på en specificerad aktiv substans samt en specificerad geografisk marknad. Det finns alltså ingen begränsning kring hur många kunder Iconovo kan ha på sina inhalatorplattformar.

– Skalbarheten av vår affärsmodell är en av våra främsta fördelar. Redan nu har vi fyra stycken kundavtal på plats med framtida royaltybetalningar, säger Johan Wäborg. 

Siktet inställt på den amerikanska marknaden

Just nu arbetar Iconovo med en fjärde inhalatorplattform med målsättningen att kunna ersätta GlaxoSmithKlines inhalator Ellipta inom en nära framtid – den största investeringen i bolagets femåriga historia. Iconovo går i och med den här satsningen in i en kommersiell expansionsfas och satsar på att ta ytterligare marknadsandelar globalt. Med en ny vd vid rodret, flera nyrekryteringar på gång och en portfölj som genomsyras av svensk kvalitet ser framtiden ljus ut. 

– Den globala försäljningen av astma- och KOL-läkemedel omsätter 30 miljarder dollar årligen, och marknadens volym ökar konstant eftersom allt fler produkter blir generiska. Vårt mål är att ta fram en produkt i närtid som kan ersätta Ellipta, och redan då ha en partner på plats i USA som kan vara först ut på marknaden. Vi sitter i en väldigt fördelaktig position för att nå dit och är väldigt målfokuserade, säger Johan Wäborg. 

Fakta om Iconovo

Iconovo utvecklar kompletta inhalationsprodukter – inhalator och torrpulverformulering.

Målgruppen är främst generikabolag och innovativa läkemedelsbolag globalt. Iconovo har färdigutvecklat tre patentskyddade inhalatorplattformar och håller för närvarande på att utveckla en fjärde inhalatorplattform. Kontakt: info@iconovo.se  

Läs mer om Iconovos viktiga arbete här: www.iconovo.se

 

Mer från Iconovo

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Iconovo och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?