1515

Börsen: Hämtar tillbaka efter gårdagen<br />

Stockholmsbörsen handlas oregelbundet kring nollstrecket. Flera tunga aktier som handlades ner igår har hämtat sig något under torsdagens inledande handel.

SIX Generalindex var vid klockan 10.28 upp 0,2 procent till 418 och OMXS30-index var upp 0,4 procent till 1.349. Omsättningen var 1,7 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 2,2 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Burgundy, Chi-X och Turquoise.

Ryssland har infört sanktioner i gensvar på de sanktioner som införts mot Ryssland till följd av oroligheterna i Ukraina. President Vladimir Putin uppgav i går att han beordrat förbud avseende import av livsmedel och andra produkter från de länder som infört sanktioner mot Ryssland.

De aktier som under gårdagen handlades ned på förmiddagen handlas i dag i en positivare tendens. Lundin Petroleum, som släppte delårsrapport i går, handlas upp 5 procent efter att bland annat Handelsbanken höjt sin rekommendation till köp.

Mätteknikbolaget Hexagon redovisar ett resultat före skatt på 132 miljoner euro (123) för det andra kvartalet 2014, vilket kan jämföras med analytikernas förväntade 129 miljoner euro. Resultatet var därmed 2 procent bättre än väntat. Aktien är upp 2 procent.

Cavotec har observationsnoterats efter att bolaget släppt sin en dag försenade delårsrapport under torsdagen. I delårsrapporten framgår det att bolaget har erhållit undantag från sina långivare gällande kovenanter och att diskussioner pågår med långivare för att säkra en långsiktig lösning på bolagets finansiering.

"Enligt gällande regelverk blir ett bolag noterat på Nasdaq OMX Stockholm observationsnoterat om väsentlig osäkerhet föreligger om bolagets ekonomiska situation", heter det i marknadsbrevet.

Aktien faller 21 procent.

Investmentbolaget Kinnevik bekräftar medieuppgifterna om att Philippine Long Distance Telephone Company (PLDT) har förvärvat en 10-procentig andel i Kinneviks intressebolag Rocket Internet. Investeringen värderar Rocket Internet till 3,3 miljarder euro, vilket är betydligt mer än det redovisade värdet i Kinneviks böcker. Aktien handlas ned 1 procent.

På förmiddagen släpptes det även delårsrapporter från Sportamore och Transatlantic.

Sportamore vände till vinst men tillväxttakten var lägre i det andra kvartalet än i det första. Bolaget spådde en "god" tillväxt under det andra halvåret. Aktien var upp 0,9 procent.

Rederiföretaget Transatlantic vände också till vinst, men såg svaga utsikter för affärsområdet Transatlantic och bedömde att Rysslandskrisen kan påverka verksamheten inom Viking Supply Ships, även om den inte gjort det än. Aktien handlas ned 2,7 procent.

Senare under dagen väntas rapporter från Heba och Semafo och trafiksiffror från SAS.

På makrofronten noterades det att den tyska industriproduktionen var svagare än väntat i juni. I eftermiddag väntas penningpolitiska besked från både Bank of England och ECB.


Innehåll från FonditaAnnons

Succéfonden som hittar hållbara vinnare

Genom att investera i bolag vars produkter och tjänster minskar globala koldioxidutsläpp och bidrar till den gröna omställningen har fonden Fondita Sustainable Europe skördat stora framgångar. Under de senaste tre åren har den stigit med över 65 procent. Men enligt förvaltaren Marcus Björkstén har man bara skrapat på ytan på en trend som kommer hålla i sig under många år.

– Regeringar, myndigheter och bolag håller på att strama åt sina mål för att bli koldioxidneutrala och 'miljösmarta'. Den trenden kommer accelerera ytterligare under de kommande fem åren och innebära stora investeringar, säger Marcus och fortsätter:

– Bolag som är väl förberedda inför denna kraftiga våg av investeringar kommer sannolikt att åtnjuta en marknad med strukturell tillväxt.

Det är just denna tillväxt som Fondita Sustainable Europe försöker ta tillvara på. Genom att investera i bolag som har produkter eller tjänster som är en del av lösningen på klimat- och miljörelaterade hot, ska fonden långsiktigt avkasta bättre än marknaden. 

Koncentrerad portfölj av ”klimatkämpar”

Fonden förvaltas aktivt enligt Fonditas förvaltningsfilosofi som bland annat går ut på att identifiera bolag med unik marknadsposition, stark ledning och lönsamma och hållbara affärsmodeller. Varje innehav ska ha ett meningsfullt bidrag till avkastningen, varför portföljen är koncentrerad till ett trettiotal europeiska bolag, med tonvikt på Norden. 

Bland fondens toppositioner märks de danska vindkraftsbolagen Vestas Wind och Orstedt samt den norska solenergiproducenten Scatec. Men även mindre kända bolag som ligger tidigt i sin produktutveckling finns i portföljen. 

Till dessa hör det norska miljöteknikbolaget Aker Carbon Capture, det holländska vattenreningsbolaget Ekopak och den brittiska batteritillverkaren Ilika. 

– Vi har en mindre andel av portföljen i bolag som utvecklar innovativa lösningar för att bekämpa klimathotet, men som har en bit kvar att vandra vad gäller produktutveckling. Ilika är ett typexempel. Bolaget utvecklar så kallade 'fast-fast' batterier som är mindre än traditionella bilbatterier, laddas snabbare och är mindre brandfarliga. En sådan produkt skulle naturligtvis vara revolutionerande för elbilsmarknaden, säger Marcus. 

Hållbarhet i fokus

Med tanke på fondens inriktning är det naturligt att hållbarhet blir en central del när förvaltarna utvärderar bolag. Och enligt Björkstén är Fondita Sustainable Europe en av få fonder som placeras i den mest hållbara kategorin enligt EU:s nya taxonomi.  

– Vi tar hållbarhet på största allvar, inte minst då vi är övertygade om att bolag med stark hållbarhetsprofil också tenderar att överprestera på andra områden och därmed bli bra investeringar på längre sikt. 

– I fallet Fondita Sustainable Europe är miljö och samhällsansvar integrerat i affärsmodellerna hos de bolag vi investerar i. Därför placeras fonden också i den mest ambitiösa kategorin enligt EU:s taxonomi. Det är faktiskt väldigt få fonder som klarat av det trots att hållbarhet har varit på tapeten länge, avslutar förvaltaren.  

Läs mer här

Om Fondita Sustainable Europe

Fondita Sustainable Europe är en aktivt förvaltad fond som investerar i bolag vars produkter och tjänster möjliggör en minskning av globala koldioxidutsläpp och som bidrar till att naturresurser använd på ett mer effektivt sätt. Fonden har belönats med såväl det nordiska miljöcertifikatet Svanen som det österrikiska miljöcertifikatet Ecolable. Dessutom har den fått högsta betyg – fem stjärnor – av Morningstar. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fondita och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?