1515

Börsen nära lägsta på 3 månader<br />

Handeln på Stockholmsbörsen färgades i rött på onsdagen, bland annat tyngt av geopolitisk oro och svag statistik från Tyskland. Det var i synnerhet en tuff handelsdag för Astra Zeneca, och Lundin Petroleums rapport fick aktien att falla in i den allmänna nedgången.

"Den geopolitiska oron är åter i blickfånget och tillsammans med onsdagens svaga makrodata från Europa väljer investerare mindre riskfyllda tillgångsslag", sade IG Markets aktiestrateg Erik Hansén till Nyhetsbyrån Direkt.

OMXS30 sjönk 1,6 procent till indexnivån 1.344. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick totalt till 12,6 miljarder kronor. Även börserna på kontinenten föll, men nedgångarna var något mer måttliga. Tyska DAX backade 0,7 procent.

Situationen i Gaza har, åtminstone temporärt, lugnats något då Israel dragit sig tillbaka för en tre dygn lång vapenvila. Samtidigt gjorde uppgifter gällande att Ryssland samlat sina styrkor nära den ukrainska gränsen, och Polen varnade för att risken för en rysk invasion i Ukraina ökat.

Bland makrodata fanns tysk industriorder som sjönk 3,2 procent i juni jämfört med maj. Analytikerna hade räknat med en uppgång på 0,9 procent. USA:s handelsunderskott sjönk till en lägre nivå än väntat i juni.

På börsfronten var Astra Zeneca och Kinnevik i botten av OMXS30 med tapp på 3,7 respektive 4,7 procent. Läkemedelssektorn gick svagt över hela Europa.

Enligt flera medier tittar det amerikanska finansdepartementet på en mängd alternativ för att hindra inhemska bolag att flytta sin legala hemvist och på sådant sätt få lägre bolagsskatt.

"USA har varit på gång med olika initiativ eller diskussioner om att täppa till de här möjligheterna till skatteinversion och det verkar som det har konkretiserats lite mer nu. Det har ju påverkat en del bolag, varav Astra är ett av dem, gällande möjligheterna om Pfizer skulle komma tillbaks med ett nytt bud eller inte", sade Johan Unnerus läkemedelsanalytiker på Swedbank Markets i en kommentar till Direkt.

Tyngde OMXS30 mest gjorde annars H&M som föll 1,7 procent, och även bankerna Nordea, SEB och Handelsbanken hade stor del i tappet med nedgångar på 1,4-1,9 procent.

Telia Sonera och Nokia stannade runt minus 2 procent.

Endast en aktie slutade på plus: SCA som höjdes 0,3 procent.

Rapporterande Lundin Petroleum tappade 1,7 procent. Såväl resultatmåtten som produktionssiffrorna landade under marknadens förväntningar för det andra kvartalet. Bland annat uppgick ebitda-resultatet till 172 miljoner dollar, att jämföra med analytikernas förväntningar om 180 miljoner. Swedbank drog dock upp sin rekommendation för aktien till starkt köp.

Desto bättre gick det för spelbolaget Unibet som steg 3,4 procent efter en rapport som var bättre än väntat längs hela linjen.

Även fastighetsbolaget Wallenstam lämnade kvartalssiffror. Resultatet sjönk från fjolårets andra kvartal till följd av förluster på räntederivat, och aktien föll 2,2 procent.

En aktie som var klart mot strömmen var guldbolaget Semafo som stärktes 4,7 procent, dock utan tydliga nyheter på onsdagen.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?