Annons

USA-börsen: Ratar pangsiffrorna<br />

USA-börserna tappade mark i den inledande handeln på tisdagen, när investerarna tog intryck av blandade data över tjänstesektorerna i USA och Kina.

Vid klockan 16.35 var Dow Jones Industrial Average ned 0,2 procent till indexnivån 16.541, samtidigt som det bredare S&P 500 var ned lika mycket till 1.934. Även tekniktunga Nasdaq Composite rörde sig 0,2 procent lägre, till nivån 4.375.

Omsättningen uppgick till 150 miljoner aktier på New York-börsen och till 420 miljoner på Nasdaq.

Börserna tog ett kliv uppåt under måndagens handel, efter att indexutvecklingen under förra veckan varit den svagaste sedan juni 2012.

"Den nedåtgående trenden vi sett under ett antal veckor fortsätter. Det löser sig inte alltid under en dag, och dessutom fick vi kinesiska data som inte var alltför övertygande", sade Joe Bell, aktieanalytiker vid Schaeffer's Investment, till Bloomberg News.

För Kinas tjänstesektor visade HSBC:s index för juli på en nedgång till nivån 50,0 från 53,1 föregående månad. Nivån var den lägsta noterade sedan indexet började mätas 2005.

Från amerikanskt håll inkom motsvarande siffra över förväntan strax efter börsöppning, på den högsta nivån sedan januari 2008. Utfallet fick emellertid ingen märkbar effekt på indexutvecklingen.

En aktie som tappade i inledningen var detaljhandelskedjan Target, efter att resultatet under bolagets andra kvartal svikt förväntningarna. Försäljningen i USA stod och stampade under kvartalet, samtidigt som bolagets expansion i Kanada går fortsatt trögt. Aktien föll 2,2 procent.

Bättre gick det för biluthyrningsföretaget Avis Budget, som klättrade samtidigt 4 procent efter att ha skruvat upp sina prognoser för helåret. Den justerade vinsten per aktie väntas nu bli runt 3:05 dollar under helåret, att jämföra med tidigare prognos på 2:50-2:95 dollar per aktie.

En annan aktie som drog till sig visst intresse var det rapporterande försäkringsbolaget American International Group, AIG. Rörelseresultatet blev i måndagskvällens rapport 1:25 dollar per aktie, vilket var klart bättre än de 1:06 dollar som i genomsnitt väntades av de analytiker som tillfrågats av Bloomberg News. Aktien hittades dock runt nollstrecket i inledningen.

Av de bolag inom S&P 500 som hittills redovisat siffror för det gångna kvartalet har 76 procent slagit resultatförväntningarna medan 65 procent överraskat positivt när det kommit till försäljningen.

"Vi har haft en mängd starka bolag i USA som slagit förväntningarna på försäljning och vinst, nästan den högsta nivån sedan början av 1990-talet. Men vi har nått en gräns där den amerikanska marknaden är i ett vänteläge, och starka makroekonomiska rapporter kommer till slut åter belysa frågan när Federal Reserve ska börja höja räntan", kommenterade Heinz-Gerd Sonnenschein, strateg på Deutsche Postbank i Bonn, i en intervju med Bloomberg News.

På räntemarknaden var räntan på en amerikansk tioårig statsobligation upp 4 punkter till 2,52 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?