1515

USA-börsen: Ratar pangsiffrorna<br />

USA-börserna tappade mark i den inledande handeln på tisdagen, när investerarna tog intryck av blandade data över tjänstesektorerna i USA och Kina.

Vid klockan 16.35 var Dow Jones Industrial Average ned 0,2 procent till indexnivån 16.541, samtidigt som det bredare S&P 500 var ned lika mycket till 1.934. Även tekniktunga Nasdaq Composite rörde sig 0,2 procent lägre, till nivån 4.375.

Omsättningen uppgick till 150 miljoner aktier på New York-börsen och till 420 miljoner på Nasdaq.

Börserna tog ett kliv uppåt under måndagens handel, efter att indexutvecklingen under förra veckan varit den svagaste sedan juni 2012.

"Den nedåtgående trenden vi sett under ett antal veckor fortsätter. Det löser sig inte alltid under en dag, och dessutom fick vi kinesiska data som inte var alltför övertygande", sade Joe Bell, aktieanalytiker vid Schaeffer's Investment, till Bloomberg News.

För Kinas tjänstesektor visade HSBC:s index för juli på en nedgång till nivån 50,0 från 53,1 föregående månad. Nivån var den lägsta noterade sedan indexet började mätas 2005.

Från amerikanskt håll inkom motsvarande siffra över förväntan strax efter börsöppning, på den högsta nivån sedan januari 2008. Utfallet fick emellertid ingen märkbar effekt på indexutvecklingen.

En aktie som tappade i inledningen var detaljhandelskedjan Target, efter att resultatet under bolagets andra kvartal svikt förväntningarna. Försäljningen i USA stod och stampade under kvartalet, samtidigt som bolagets expansion i Kanada går fortsatt trögt. Aktien föll 2,2 procent.

Bättre gick det för biluthyrningsföretaget Avis Budget, som klättrade samtidigt 4 procent efter att ha skruvat upp sina prognoser för helåret. Den justerade vinsten per aktie väntas nu bli runt 3:05 dollar under helåret, att jämföra med tidigare prognos på 2:50-2:95 dollar per aktie.

En annan aktie som drog till sig visst intresse var det rapporterande försäkringsbolaget American International Group, AIG. Rörelseresultatet blev i måndagskvällens rapport 1:25 dollar per aktie, vilket var klart bättre än de 1:06 dollar som i genomsnitt väntades av de analytiker som tillfrågats av Bloomberg News. Aktien hittades dock runt nollstrecket i inledningen.

Av de bolag inom S&P 500 som hittills redovisat siffror för det gångna kvartalet har 76 procent slagit resultatförväntningarna medan 65 procent överraskat positivt när det kommit till försäljningen.

"Vi har haft en mängd starka bolag i USA som slagit förväntningarna på försäljning och vinst, nästan den högsta nivån sedan början av 1990-talet. Men vi har nått en gräns där den amerikanska marknaden är i ett vänteläge, och starka makroekonomiska rapporter kommer till slut åter belysa frågan när Federal Reserve ska börja höja räntan", kommenterade Heinz-Gerd Sonnenschein, strateg på Deutsche Postbank i Bonn, i en intervju med Bloomberg News.

På räntemarknaden var räntan på en amerikansk tioårig statsobligation upp 4 punkter till 2,52 procent.


Innehåll från No IsolationAnnons

Komp bryter barriären mellan digitala och analoga generationer

Företaget No Isolation har utvecklat enknappsdatorn Komp, som ska bryta barriären mellan analoga mor- och farföräldrar och deras digitala barn och barnbarn.

Det senaste året har de flesta av oss blivit experter på att umgås digitalt. Nej, Zoom-fester och knäppa ansiktsfilter är inte lika spännande nu som de var i början, men bilder, meddelanden och videosamtal hjälper oss onekligen att hålla kontakten med de vi bryr oss om. Komp är utvecklad för den stora delen av befolkningen som inte fick vara med på den digitala revolutionen, och som i brist på tekniska färdigheter riskerar att hamna utanför gemenskapen.

Från en app på mobilen kan anhöriga skicka bilder, meddelanden och ringa videosamtal till användarens Komp. Kompen har bara en knapp som används för att skruva på och av datorn och den kan anslutas till både WiFi och 4G.

– Vi som är uppväxta med digital teknik inser nog inte alltid hur otroligt svårt det kan vara för andra att ta sig in i den digitala bubblan. Därför har vi gjort Komp så enkel att till och med de mest analoga släktingarna klarar av att hänga med i familjens digitala vardag, säger Karen Dolva, VD på No Isolation.

Välfärdsteknik som ökar livskvalitén 

Komp används idag i tusentals privata hem och i en mängd olika vård- och omsorgsverksamheter. Komp kan skräddarsys med tilläggstjänster och ger både familj och vårdpersonal en digital kanal till tekniskt ovana personer som annars är svåra att nå.  

Med hjälp av en enkel webportal kan vårdpersonal förmedla viktig information, skicka påminnelser och göra digitala besök via Kompen.

– Komp är en flexibel lösning som gör det enkelt för vårdpersonal att öka patientens eller den boendes trivsel och självständighet. Den ska inte ersätta fysiska besök, utan öka kvaliteten på dem. Vårt mål med Komp i vården är att bidra till ökad livskvalité och effektiv, kvalitetssäkrad vård, förklarar Karen Dolva. 

Stort intresse på andra sidan gränsen

Komp utvecklades i samarbete med norska cancerföreningen och används idag i mer än 50 norska kommuner. Oslo är en av kommunerna som satsar stort på Komp och genomför nu ett projekt med 340 Komp-enheter på stadens kommunala vårdhem.

– De boende och deras anhöriga har stor glädje av Komp. Verktyget skapar trygghet och lugn för de boende och inspirerar till fina samtal med anhöriga och oss anställda. Det är ett fantastiskt verktyg, berättar en i personalen på Bjølsenhemmet i Oslo.

Läs mer om Komp för hälso- och sjukvården

Mer om No Isolation:
No Isolation är ett norskt startup, grundat i oktober 2015. Företaget har som mål att minska ofrivillig ensamhet och social isolation genom varm teknologi och kunskap. Ensamhet och social isolation är globala problem som kan drabba vem som helst, och företaget växer snabbt för att möta efterfrågan. 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med No Isolation och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?