1515

Räntor &amp; valutor: Europaräntorna stiger svagt<br />

Rörelserna är små på ränte- och valutamarknaden när den europeiska handeln öppnar på tisdagen. Europaräntorna stiger någon punkt och de stora valutaparen är mer eller mindre oförändrade.

Här hemma kom ett urstarkt inköpschefsindex från tjänstesektorn, medan Kinas tjänste-PMI från HSBC tvärtom rasade till en rekordlåg nivå. Det senare har fått kronan att stärkas några öre mot dollarn och euron.

Svenska marknadsräntor följer Europa svagt upp och den tioåriga statsobligationsräntan har några minuter efter öppning stigit 1 punkt till 1,70 procent. Den tyska tioårsräntan är upp 1 punkt till 1,14 procent.

HSBC:s inköpschefsindex för Kinas tjänstesektor sjönk till 50,0 i juli från 53,1 i juni. Indexet är därmed nere på den lägsta nivån någonsin sedan det började sammanställas i slutet av 2005.

"Svagheten i huvudsiffran återspeglar troligen effekterna av den pågående inbromsningen på fastighetsmarknaden i många städer eftersom fastighetsrelaterad aktivitet, som mäklare och fastighetsservice, har minskad affärsaktivitet", sade Qu Hongbin, HSBC:s chefekonom för Kina, i en kommentar.

Han sade vidare att statistiken visar på "behovet av fortsatt policystöd för att motverka motvindarna från korrektionen på fastighetsmarknaden och konsolidera den ekonomiska återhämtningen".

Tidigare visade Kinas officiella tjänste-PMI också en nedgång i juli, om än inte lika kraftig som i HSBC:s index. Kinas industri-PMI har dock tvärtom visat oväntad styrka i juli.

Betydligt gladare tongångar kom från de svenska inköpscheferna. Silf/Swedbanks inköpschefsindex för tjänstesektorn steg rejält, till 60,1 i juli från 54,6 i juni och ligger därmed på den högsta nivån sedan april 2011.

Samtliga delindex steg och den största ökningen noterades för orderindex, som rusade till fyraårshögsta 65,5 från 56,2. Även index över affärsvolymen steg kraftigt, till 61,8 från 57,0.

"Uppgången i tjänste-PMI är uppmuntrande. Uppgången måste dock tolkas med försiktighet eftersom sommarmånaderna är mer osäkra än normalt. Dessutom står uppgången i stark kontrast till Konjunkturinstitutets barometer, som visar att förtroendet gradvis sjunkit i år", skriver Nordeas chefanalytiker Torbjörn Isaksson i en kommentar där han tillägger att uppgången i tjänste-PMI inte tar bort oron för att tillväxten i tjänstesektorn kan dämpas, vilket andra indikatorer pekar mot.

Klockan 10.00 följer det definitiva inköpschefindexet för tjänstesektorn i euroområdet, vilket väntas bekräfta den preliminära uppgången till 54,4 från 52,8. På Europaagendan står också detaljhandeln i euroområdet i juni.

På den geopolitiska fronten kan rapporteras att Israel och Hamas under morgonen inlett en tre dygn lång vapenvila i Gaza. Israel drar nu tillbaka sina marktrupper från Gaza efter att ha lyckats med uppdraget att förstöra alla kända tunnlar som Hamas har under Gaza.

Den tioåriga amerikanska statsobligationsräntan har stigit 1 punkt till 2,48 procent, från svensk stängning på måndag eftermiddag.

Till eftermiddagen riktas fokus mot amerikanska ISM inköpschefindex för tjänstesektorn, klockan 16.00. Enligt Bloomberg News enkät räknar bedömarna med en uppgång till 56,5 i juli från 56,0 i juni.

Deutsche Bank håller ögonen på delindex för sysselsättningen. De noterar i ett marknadsbrev att sysselsättningsindex har stigit på senare tid och en fortsatt uppgång skulle peka på att nyanställningarna i tjänstesektorn kan komma att accelerera.

Från USA kommer även Markits definitiva tjänste-PMI i juli samt industriorder för juni.

På valutamarknaden är det små rörelser. Dollarn är mer eller mindre oförändrad mot euron och yenen från måndagens svenska stängning.

Den svenska kronan har fått en skjuts efter den kraftiga uppgången i tjänste-PMI och har stärkts 2 öre mot dollarn till 6:87 och 3 öre mot euron till 9:22.

Centralbankerna i Australien och Indien har som väntat lämnat respektive styrräntor oförändrade under morgonen. Australiens centralbank, RBA, upprepade budskapet att de ser framför sig en period med en sannolik stabilitet i räntorna och att inflationen väntas vara i linje med målet på 2-3 procent.

tisdag kl 9.05 (måndag kl 16.15)

===================================

tisdag kl 9.05 (måndag kl 16.15)

USD/SEK 6:8695 (6:8902) Statsobl 2y 0,28 (0,27)
EUR/SEK 9:2196 (9:2464) Statsobl 10y 1,70 (1,69)
EUR/USD 1:3420 (1:3420) Räntegap/ty 56 (56)
US obl 10y 2,48 (2,47) Tysk obl 10y 1,14 (1,13)


 

tisdag kl 9.05 (måndag kl 16.15)


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?