Annons

Räntor &amp; valutor: Europaräntorna stiger svagt<br />

Rörelserna är små på ränte- och valutamarknaden när den europeiska handeln öppnar på tisdagen. Europaräntorna stiger någon punkt och de stora valutaparen är mer eller mindre oförändrade.

Här hemma kom ett urstarkt inköpschefsindex från tjänstesektorn, medan Kinas tjänste-PMI från HSBC tvärtom rasade till en rekordlåg nivå. Det senare har fått kronan att stärkas några öre mot dollarn och euron.

Svenska marknadsräntor följer Europa svagt upp och den tioåriga statsobligationsräntan har några minuter efter öppning stigit 1 punkt till 1,70 procent. Den tyska tioårsräntan är upp 1 punkt till 1,14 procent.

HSBC:s inköpschefsindex för Kinas tjänstesektor sjönk till 50,0 i juli från 53,1 i juni. Indexet är därmed nere på den lägsta nivån någonsin sedan det började sammanställas i slutet av 2005.

"Svagheten i huvudsiffran återspeglar troligen effekterna av den pågående inbromsningen på fastighetsmarknaden i många städer eftersom fastighetsrelaterad aktivitet, som mäklare och fastighetsservice, har minskad affärsaktivitet", sade Qu Hongbin, HSBC:s chefekonom för Kina, i en kommentar.

Han sade vidare att statistiken visar på "behovet av fortsatt policystöd för att motverka motvindarna från korrektionen på fastighetsmarknaden och konsolidera den ekonomiska återhämtningen".

Tidigare visade Kinas officiella tjänste-PMI också en nedgång i juli, om än inte lika kraftig som i HSBC:s index. Kinas industri-PMI har dock tvärtom visat oväntad styrka i juli.

Betydligt gladare tongångar kom från de svenska inköpscheferna. Silf/Swedbanks inköpschefsindex för tjänstesektorn steg rejält, till 60,1 i juli från 54,6 i juni och ligger därmed på den högsta nivån sedan april 2011.

Samtliga delindex steg och den största ökningen noterades för orderindex, som rusade till fyraårshögsta 65,5 från 56,2. Även index över affärsvolymen steg kraftigt, till 61,8 från 57,0.

"Uppgången i tjänste-PMI är uppmuntrande. Uppgången måste dock tolkas med försiktighet eftersom sommarmånaderna är mer osäkra än normalt. Dessutom står uppgången i stark kontrast till Konjunkturinstitutets barometer, som visar att förtroendet gradvis sjunkit i år", skriver Nordeas chefanalytiker Torbjörn Isaksson i en kommentar där han tillägger att uppgången i tjänste-PMI inte tar bort oron för att tillväxten i tjänstesektorn kan dämpas, vilket andra indikatorer pekar mot.

Klockan 10.00 följer det definitiva inköpschefindexet för tjänstesektorn i euroområdet, vilket väntas bekräfta den preliminära uppgången till 54,4 från 52,8. På Europaagendan står också detaljhandeln i euroområdet i juni.

På den geopolitiska fronten kan rapporteras att Israel och Hamas under morgonen inlett en tre dygn lång vapenvila i Gaza. Israel drar nu tillbaka sina marktrupper från Gaza efter att ha lyckats med uppdraget att förstöra alla kända tunnlar som Hamas har under Gaza.

Den tioåriga amerikanska statsobligationsräntan har stigit 1 punkt till 2,48 procent, från svensk stängning på måndag eftermiddag.

Till eftermiddagen riktas fokus mot amerikanska ISM inköpschefindex för tjänstesektorn, klockan 16.00. Enligt Bloomberg News enkät räknar bedömarna med en uppgång till 56,5 i juli från 56,0 i juni.

Deutsche Bank håller ögonen på delindex för sysselsättningen. De noterar i ett marknadsbrev att sysselsättningsindex har stigit på senare tid och en fortsatt uppgång skulle peka på att nyanställningarna i tjänstesektorn kan komma att accelerera.

Från USA kommer även Markits definitiva tjänste-PMI i juli samt industriorder för juni.

På valutamarknaden är det små rörelser. Dollarn är mer eller mindre oförändrad mot euron och yenen från måndagens svenska stängning.

Den svenska kronan har fått en skjuts efter den kraftiga uppgången i tjänste-PMI och har stärkts 2 öre mot dollarn till 6:87 och 3 öre mot euron till 9:22.

Centralbankerna i Australien och Indien har som väntat lämnat respektive styrräntor oförändrade under morgonen. Australiens centralbank, RBA, upprepade budskapet att de ser framför sig en period med en sannolik stabilitet i räntorna och att inflationen väntas vara i linje med målet på 2-3 procent.

tisdag kl 9.05 (måndag kl 16.15)

===================================

tisdag kl 9.05 (måndag kl 16.15)

USD/SEK 6:8695 (6:8902) Statsobl 2y 0,28 (0,27)
EUR/SEK 9:2196 (9:2464) Statsobl 10y 1,70 (1,69)
EUR/USD 1:3420 (1:3420) Räntegap/ty 56 (56)
US obl 10y 2,48 (2,47) Tysk obl 10y 1,14 (1,13)


 

tisdag kl 9.05 (måndag kl 16.15)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Artificial SolutionsAnnons

Därför är det rätt läge att investera i AI: ”Betydande uppsida”

Det svenska börsbolaget Artificial Solutions, vars innovation Teneo låter människor och teknik samtala med varandra, räknar med fler affärer i pandemins spår och till följd av den breda medvinden för AI. 

– Användandet började gå upp rejält i slutet av förra året och det har fortsatt under 2020, säger styrelseledamoten Jan Uddenfeldt.

Lär dig mer om Conversational AI 

Den redan växande trenden med Conversational AI, en artificiell intelligens som kan samtala på ett mänskligt sätt, kommer att få ytterligare skjuts av Covid-19-pandemin.

Det menar Jan Uddenfeldt, som tidigare har haft höga chefspositioner på teknikbolagen Ericsson och Sony Mobile och idag är baserad i Silicon Valley samt styrelseledamot i svenska Artificial Solutions.

Teneo talar 40 språk

Bolaget är noterat på Nasdaq First North och leder utvecklingen inom Conversational AI genom Teneo, en patenterad plattform som dagligen används av miljontals människor på 40 olika språk. Teknologin används bland annat för smarta chattbottar, virtuella assistenter och digitala anställda.

– Användandet började gå upp rejält i slutet av förra året och det har fortsatt under 2020. Pandemin kommer att ge Conversational AI ytterligare en skjuts när företag vill säkra sin verksamhet, säger han.

Som exempel tar Jan Uddenfeldt upp att callcenter världen över har skickat hem sina anställda i corona-krisens spår, samtidigt som antalet kundtjänstärenden i många fall har ökat.

– Automatiska lösningar fungerar precis lika bra även under en pandemi och det har fler börjat upptäcka. I framtiden kommer det att vara naturligt att direkt få hjälp av en AI, istället för att få plats nummer 27 i en telefonkö och sedan vänta i en halvtimme.

Det ökade användandet av Teneo är något som kommer att avspeglas i Artificial Solutions intäkter, konstaterar han.

Kunder från hela världen

– 2018 och 2019 bestod de huvudsakligen av licenser. Men det är när Teneo nu allt mer används som pengarna tickar in, och det finns en betydande uppsida. 

På kundlistan finns några av världens största företag inom en mängd olika branscher som i sin tur använder Teneo i hundratals implementationer.

– Satsningen på företagssidan är helt rätt. Plattformen är skalbar, företagsanpassad, löser komplexa problem och är helt annorlunda från techjättarnas enklare chattbottar för konsumentsidan, säger Jan Uddenfeldt.

Tvärtemot många andra svenska bolag har Artificial Solutions redan från början skaffat kunder utomlands.

– Det är en fördel. Vi har många stora kunder i Nordamerika och Europa. Först på senare år har vi fyllt på med kunder i Sverige. USA ligger först inom AI och därifrån kommer många nya enterprise-lösningar. Där är Artificial Solutions verkligen med i matchen.

Gratis white paper att ladda ner

Fakta: Artificial Solutions och Teneo

Artificial Solutions är den ledande specialisten inom Conversational AI som är en form av artificiell intelligens som låter människor samtala med applikationer, webbplatser och uppkopplade teknikenheter med ett vardagligt och naturligt språk.

Bolagets patenterade AI-plattform Teneo låter företag på kort tid bygga sofistikerade applikationer för flera olika plattformar och kanaler. I dag används Teneo dagligen av miljontals människor på 40 språk över hela världen genom bland annat virtuella assistenter, chattbottar och talbaserade konversationsgränssnitt för uppkopplade teknikenheter.

Grundat: 2001 i Stockholm

Huvudkontor: Stockholm. Artificial Solutions har även kontor över Europa, i USA och i Asien och Sydamerika.

Marknadsplats: Listat på Nasdaq First North.

Kunder: Flera Fortune 500-företag använder Teneo och på kundlistan finns bland annat biltillverkare, banker, reseplattformar och energi-, underhållnings- och telekombolag.

Antal anställda: Drygt 100

Mer från Artificial Solutions

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Artificial Solutions och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?