1515

Börsen: Stänger på grönt<br />

Kurserna på Stockholmsbörsen avslutade veckans andra handelsdag i grönt område. Utvecklingen under tisdagen har skett likt storbolagsindex i London, Paris och Frankfurt som också visat på handel ovanför nollstrecket under tisdagen.

SIX Generalindex hade vid stängning ökat 0,4 procent till 424 vilket OMXS30-index också gjorde och stängde på plus 0,4 procent vid 1.366. Omsättningen var 8,0 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 11,5 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Burgundy, Chi-X och Turquoise.

Den tredje arbetsdagen i augusti har inneburit att siffror över tjänstesektorns inköpschefsindex för juli månad kommit in. En rad europeiska länder har bekänt färg och utfallet har varit blandat. EMU:s index steg under juli till 54,2 jämfört med föregående månads siffra om 52,8, vilket var något under marknadens förväntan.

USA kom in med ett index över förväntan på eftermiddagen men det lyckades inte knuffa över börserna på plus och dagens inledande New York-handel visar på nedgångar.

Sverige kom in starkt med index som uppgick till 60,1 i juli, jämfört med väntade 54,5 och i junis siffra om 54,6. Ett tal över 50 indikerar att ekonomin expanderar medan ett tal under 50 ger signaler om tillbakagång.

Vad gäller de Stockholmsnoterade bolagen så har nyhetsflödet kretsat mycket kring Securitas delårsrapport samt de misstankar om ryskt skattebrott som riktats mot kosmetikabolaget Oriflame och som på eftermiddagen bekräftades.

Securitas presenterade sin delårsrapport innan öppning och den fick initialt ett kyligt mottagande av marknaden. B-aktien återhämtade sig under eftermiddagen och stängde på plus 1,2 procent. Investmentbolaget Melker Schörling som innehar ett ägande om 5,6 procent i säkerhetsbolaget backade däremot 1 procent.

I rapporten kunde man utläsa ett resultat som var lägre än både jämförelseperiodens siffra samt investerarkollektivets förväntningar.

Ebita-marginalen var också lägre än väntat på 4,6 procent jämfört med väntade 4,9 procent. Rörelseresultatet sades ha påverkats negativt av ofördelaktiga valutakursrörelser, bland annat.

I en intervju med SIX News sade dock en analytiker att man kunde se en positiv underton i rapporten och att denne såg långsiktigt optimistiskt på aktien.

"Det är en besvikelse och aktien ska ned på det här, men aktien är ändå redan lågt värderad. Skillnaden mellan oss och marknaden är att vi tror på skiftet till Technology och inte är lika negativa till Affordable Care Act i Nordamerika. Risken är mindre nu eftersom de slog sitt eget mål på 60 procent", säger analytikern.

Oriflame bekräftade efter lunch de rykten som cirkulerat angående att bolaget skulle vara föremål för en rysk skatteutredning. Oriflame skrev i ett pressmeddelande att utredningen inleddes för ett par år sedan och att bolaget lämnat över den information som begärts. Aktien backade 2 procent i dagens handel.

Det var en rysk tidning som i morse skrev att Oriflames Moskvabaserade dotterbolag misstänks för att ha gömt 3,5 miljarder rubel undan beskattning under åren 2008-2010. Enligt tidningen har någon straffrättslig undersökning ännu inte öppnats och bolaget ska ha hävdat att de följt regelverket till fullo.

Det finska skogsbolaget UPM-Kymmene redovisade ett resultat för det andra kvartalet som var något lägre än konsensus i dagens delårsrapport. I Stockholm har man kunnat se konkurrenten Stora Ensos A-aktie handlas ned 2,6 procent. Holmen, också en UPM-konkurrent, stängde på minus 0,8 procent.

Historien om Readsoft-budstriden har tillskrivits nya rader under tisdagen efter att Lexmark svarat på gårdagens Hyland-bud. Hyland höjde sitt bud på måndagen till 55 kronor per aktie vilket, enligt budgivaren, "återspeglar dess entusiasm inför Readsoft". Lexmark kontrade på tisdagen med höja sitt bud till 55,50 kronor per aktie. Föremålet för budgivningen, Readsoft-aktien, har handlats ned 0,9 procent.

Lundin Petroleum har sett sin aktiekurs stiga inför morgondagens rapportsläpp, schemalagt till klockan 08.00. Aktien har stigit 1,3 procent på tisdagen. Vi samma tidpunkt på onsdagen redovisar Wallenstam sitt delår och har ökat 0,2 procent.

Vad gäller makro-kalendern kommande dagar väntas räntebesked från ECB på torsdag med efterföljande presskonferens där ECB-ordförande Mario Draghi talar. Förväntningarna på räntebeskedet lyder att centralbanken vare sig väntas flagga för nya penningpolitiska åtgärder eller några ändringar av styrräntor.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?