Annons

Terminer skvallrar om New York-lyft<br />

Förra veckans dystra utveckling på de amerikanska börserna ser ut att, i varje fall tillfälligt, få ett avbrott på måndagen, då terminerna för de ledande aktieindexen pekar mot en öppning i positivt territorium. Att Portugals centralbank tagit kontrollen över problembanken Banco Espirito Santo lyfte en del oro från marknadens axlar.

Med en och en halv timme kvar till börsöppning var terminerna för Dow Jones Industrial Average, det bredare S&P 500 och det tekniktunga Nasdaq Composite alla upp mellan 0,3 och 0,4 procent.

S&P 500 tappade 2,7 procent förra veckan, den största veckovisa nedgången sedan juni 2012, tyngt av skuldsituationen i Argentina, svaga kvartalsrapporter från bland annat oljejätten Exxon Mobil och fortsatta problem för Banco Espirito Santo.

Oron kring den portugisiska banken lättade dock under natten till måndagen efter att Portugals centralbank meddelat att dess resolutionsfond går in med 4,9 miljarder euro och för över inlåningsverksamheten och de flesta tillgångarna i en ny bank, Novo Banco.

På makrofronten väntas inga stora statistiksläpp från USA under måndagen, vilket även kan sägas vara temat för resten av veckan:

"Den här veckan finns det inte så mycket att tala om vad gäller kurspåverkande makrostatistik, så investerare kommer antagligen att fokusera på kvartalsrapporter. Generellt sett har rapporterna varit okej. Ribban var satt ganska lågt i början av rapportsäsongen, vilket har gett företagen att chans att glänsa", sade Kully Samra, förvaltare på Charles Schwab i London, till Bloomberg News.

Även på rapportfronten är måndagens agenda tunn. Investeringsgurun Warren Buffets konglomerat Berkshire Hathaway klättrade cirka 1,5 procent i förhandeln på New York-börsen efter att ha redovisat en högre vinst än väntat för det andra kvartalet, och designern Michael Kors bolag med samma namn avancerade över 2,5 procent efter en högre försäljning än väntat under det första kvartalet.

Med tanke på den relativt innehållslösa kalendern på måndagen så är det möjligt att handeln under dagen blir avvaktande, särskilt med tanke på att augusti normalt sett bjuder på handelsvolymer under genomsnittet.

"Det kan vara så att marknadsaktörer sitter på händerna, även om det kan bli kortlivat då i varje fall en del statistik kommer under tisdagen", skrev Joao Monteiro, analytiker på Valuetrades, enligt Marketwatch.

Torontobörsen håller under måndagen stängt till följd av Civic Holiday.

Noteringar vid 14-tiden
(jämfört med nivån vid USA-stängning föregående handelsdag)

Rubrik här

Terminen för Dow Jones +0,32%


Terminen för S&P 500 +0,39%


Terminen för Nasdaq +0,37%


2-åriga USA-räntan +0,0000 till 0,4723%
10-åriga USA-räntan +0,0018 till 2,4943%
Olja, US WTI -0:29 USD till 97:59 dollar/fat
Olja, Brent -0:21 USD till 104:63 dollar/fat
EUR/USD -0:0012 till 1:3418


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Boston ScientificAnnons

Expert: ”Bättre dialog med medtechföretagen kan hjälpa till att lösa sjukvårdens utmaningar”

Den svenska sjukvården står inför enorma utmaningar i spåren av en åldrande befolkning med mer komplexa sjukdomar och vårdskulden som uppkommit under covidpandemin.

Medtechföretagen har ofta nya lösningar som både är mer medicinskt effektiva och samhällsekonomiskt lönsamma, men har haft svårt att kommunicera det.

– Vi efterlyser en ännu bättre dialog mellan vår bransch och sjukvården. Det kommer gynna alla inblandade, framför allt patienterna, säger Jörgen Nilsen, Nordisk chef på medtechföretaget Boston Scientific Nordic AB.

Antalet patienter med kroniska sjukdomar ökar hela tiden. Samtidigt blir de allt mer upplysta om vilka behandlingsmetoder som finns och ställer därmed ökade krav.

Till det kommer effekten av covidpandemin, där det fram till 31 december i år kommer att finnas en eftersläpning på uppskattningsvis 200 000 operationer som måste genomföras. Samtidigt får inte sjukvården nya resurser i motsvarande utsträckning.

– Vården kommer att behöva göra mycket mer men med ungefär samma resurser, och den ekvationen går inte ihop. Här kan medtechföretagen hjälpa till, säger Jörgen Nilsen.

Investera sig ur krisen

Enligt färska siffror står medicinteknik för 5-7 procent av kostnaden för sjukvården och omsorgen. Samtidigt skulle effektivare utnyttjande av rätt medicinteknik kunna spara enorma summor av sjukvårdens kostnader och även andra resurser.

– Det finns nu så många evidensbaserade fall som styrker detta. Om vi kunde förklara detta bättre och bli överens med sjukvårdens beslutsfattare så finns det enorma besparingar att göra, trots att ny teknik inledningsvis kan vara dyr att investera i, säger han.

Roger Ahlgren är Market Access Manager på företaget. Han ger flera exempel på denna nya teknik.

En innovation gäller telemonitorering av patienter med hjärtsvikt, en folksjukdom som runt 250 000 svenskar lider av och som beräknas förbruka 1-2 procent av sjukvårdens totala resurser.

Inuti avancerade pacemakers finns sensorer som kan förutspå en förvärrad situation för hjärtat.

– Vårt system använder en intelligent algoritm för att kontinuerligt förutsäga och bestämma sannolikheten för att en person snart kollapsar hemma och tvingas åka med ambulans till sjukhuset för mycket dyrare vård. Det skulle kunna spara oerhört många intensivvårdsdygn om den erbjöds, säger han.

Sämre ersättning bromsar ny teknik

Ett annat exempel är behandlingen som ges mot godartad prostataförstoring i Sverige. I dag finns betydligt bättre teknik, för snabbare och billigare behandling. Det faktum att det inte införts i flera regioner beror bland annat på att sjukvården inte får samma ersättning om operationen görs i dagkirurgi, eftersom patienten inte behöver stanna över natten då återhämtningen går snabbare. 

– Istället får vi patienter som opereras med äldre teknik, vilket skapar högre totalkostnader vid tillfället, samt fler kostnader längre fram, säger Roger Ahlgren.

Dessutom opereras alldeles för få patienter och i väntan på behandling kostar varje år läkemedel och katetrar betydligt mer än den nya metoden. Under denna väntan lider patienterna ofta mycket.

Ytterligare ett exempel är vid de förbättrade möjligheterna att byta ut en hjärtklaff via kateter i ljumsken, så kallad TAVI. 

– Vid klaffbyten riskerar man att patienten kan råka ut för en stroke i samband med operationen. Det finns en produkt som reducerar risken till ett minimum, men vem skall betala för den, då kostnaden för en stroke hamnar på andra avdelningar inom sjukhuset, eller i primärvården, säger Roger Ahlgren.

Kan lösa utmaningarna

Jörgen Nilsen menar att branschorganisationen Swedish Medtech har en viktig roll att spela för att förbättra dialogen med sjukvården och se till att alla håller fokus på patientens behov – att skapa rätt lösningar för en förbättrad vård.

– De gör ett mycket bra jobb men det finns en tröghet i systemet som gör att patienten inte får tillgång till rätt teknik, säger han.

Själv tror han att medtechföretagen kan lösa en del av de utmaningar som sjukvården står inför, som vi sett exempel på under rådande pandemi.

– Medicinteknik betraktas ibland som en kostnadsdrivare, men vi menar att det är precis tvärtom. Med ny och bättre teknik kan sjukvården göra mer med färre resurser och nu är det dags att vi kliver fram på allvar. Men det ställer också höga krav på oss företag. Vi måste bli bättre på att förstå och sedan förklara vilka värden vi skapar för vården. Rätt utnyttjat finns många områden där vi kan förbättra för patienten, effektivisera och samtidigt reducera totalkostnaderna för sjukvården, säger Jörgen Nilsen och avslutar:

– Detta kommer bara kunna ske om vi utökar och välkomnar dialogen.

Fakta: Boston Scientific 

Boston Scientific är ett medicinteknikföretag med över 100 personer anställda i Norden, och huvudkontoret ligger I Helsingborg.

Läs mer på: www.bostonscientific.com/en-EU/home.html

@BSC_EU_Heart 

BSC LinkedIn

 

Mer från Boston Scientific

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Boston Scientific och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?