1515

Terminer skvallrar om New York-lyft<br />

Förra veckans dystra utveckling på de amerikanska börserna ser ut att, i varje fall tillfälligt, få ett avbrott på måndagen, då terminerna för de ledande aktieindexen pekar mot en öppning i positivt territorium. Att Portugals centralbank tagit kontrollen över problembanken Banco Espirito Santo lyfte en del oro från marknadens axlar.

Med en och en halv timme kvar till börsöppning var terminerna för Dow Jones Industrial Average, det bredare S&P 500 och det tekniktunga Nasdaq Composite alla upp mellan 0,3 och 0,4 procent.

S&P 500 tappade 2,7 procent förra veckan, den största veckovisa nedgången sedan juni 2012, tyngt av skuldsituationen i Argentina, svaga kvartalsrapporter från bland annat oljejätten Exxon Mobil och fortsatta problem för Banco Espirito Santo.

Oron kring den portugisiska banken lättade dock under natten till måndagen efter att Portugals centralbank meddelat att dess resolutionsfond går in med 4,9 miljarder euro och för över inlåningsverksamheten och de flesta tillgångarna i en ny bank, Novo Banco.

På makrofronten väntas inga stora statistiksläpp från USA under måndagen, vilket även kan sägas vara temat för resten av veckan:

"Den här veckan finns det inte så mycket att tala om vad gäller kurspåverkande makrostatistik, så investerare kommer antagligen att fokusera på kvartalsrapporter. Generellt sett har rapporterna varit okej. Ribban var satt ganska lågt i början av rapportsäsongen, vilket har gett företagen att chans att glänsa", sade Kully Samra, förvaltare på Charles Schwab i London, till Bloomberg News.

Även på rapportfronten är måndagens agenda tunn. Investeringsgurun Warren Buffets konglomerat Berkshire Hathaway klättrade cirka 1,5 procent i förhandeln på New York-börsen efter att ha redovisat en högre vinst än väntat för det andra kvartalet, och designern Michael Kors bolag med samma namn avancerade över 2,5 procent efter en högre försäljning än väntat under det första kvartalet.

Med tanke på den relativt innehållslösa kalendern på måndagen så är det möjligt att handeln under dagen blir avvaktande, särskilt med tanke på att augusti normalt sett bjuder på handelsvolymer under genomsnittet.

"Det kan vara så att marknadsaktörer sitter på händerna, även om det kan bli kortlivat då i varje fall en del statistik kommer under tisdagen", skrev Joao Monteiro, analytiker på Valuetrades, enligt Marketwatch.

Torontobörsen håller under måndagen stängt till följd av Civic Holiday.

Noteringar vid 14-tiden
(jämfört med nivån vid USA-stängning föregående handelsdag)

Rubrik här

Terminen för Dow Jones +0,32%


Terminen för S&P 500 +0,39%


Terminen för Nasdaq +0,37%


2-åriga USA-räntan +0,0000 till 0,4723%
10-åriga USA-räntan +0,0018 till 2,4943%
Olja, US WTI -0:29 USD till 97:59 dollar/fat
Olja, Brent -0:21 USD till 104:63 dollar/fat
EUR/USD -0:0012 till 1:3418


Innehåll från Stena RecyclingAnnons

Stena Circular Consulting: Vi vill vara den ledande affärspartnern för cirkulära affärslösningar

Mats Linder, Head of Consulting & Louise Eriksson, Senior Consultant.
Mats Linder, Head of Consulting & Louise Eriksson, Senior Consultant.

Många företag ser fortfarande aktiviteter kopplade till cirkulär omställning som en kostnad snarare än som en investering. Men att möta behoven av att anpassa produkter och processer, och användningen av dessa, kommer vara värdeskapande för företag som vill framtidssäkra sin verksamhet och ett måste för att vi ska nå våra klimatmål.

Det pratas mycket om cirkulär ekonomi idag. Många ser den, tillsammans med omvandlingen till förnybar energi, som det som krävs för att vi ska nå våra klimatmål, men då gäller det att vi gör det på rätt sätt.

– Cirkulär ekonomi är ett trendigt buzzword inom miljöarbetet. Vi märker att många företaget nu snabbt vill sätta upp mål kring cirkulär ekonomi, trots att man kanske inte riktigt förstår hur man ska ge organisationen förutsättningar för att lyckas med den omställningen. Att påbörja resan mot en högre grad av cirkuläritet är en långsiktig investering som kräver tid, resurser, innovation och utveckling, berättar Mats Linder, Head of Consulting.

Det finns idag en vilja, inom näringslivet, om att lära sig mer och förstå hur omställningen från linjära till cirkulära verksamheter kan gå till, pådrivet av konsumenter, medarbetare, lagstiftare och potentiella investerare, menar Mats Linder.  

– Vi börjar märka en begynnande förståelse av att riktig cirkulär ekonomi skapar en överväxel i klimatarbetet. Det finns dock fortfarande en hög tilltro till att det räcker med att anpassa på produktnivå eller skapa system för återvinning. Det gör det inte, men det är en naturlig början. För att nå en verklig cirkulär omställning krävs det att nya affärsmodeller utvärderas och implementeras och nya samarbetsformer etableras. Om inte det görs är det svårt att låsa upp den fulla potentialen av cirkulär ekonomi.

Stena Circular Consulting, som sedan ett drygt år tillbaka är en del av Stena Recycling, hjälper sina kunder bland annat med strategiutveckling med fokus på att utveckla process- och produktdesign, nya samarbeten i värdekedjan, optimering av återvinning - inklusive avfallsminimering och återanvändning, samt utveckling av cirkulära affärsmodeller.

– Med cirkulär ekonomi är det första gången som det finns en tydlig affärsmässig koppling till hållbarhetsområdet eftersom konceptet tar hänsyn till att det finns en affärsverksamhet som även fortsatt vill finnas kvar. Vår erfarenhet är att det behövs både en kort- och långsiktig strategi samt att organisationen uppmuntras att ta rätt beslut genom mätbar uppföljning och KPI:er som styr mot den satta strategin. Det är viktigt att hela tiden prova och testa sig fram, och tänka på vilken nytta som faktiskt ska levereras till kunderna, förklarar Louise Eriksson, Senior Consultant.

Genom att vara en del av Stena Recycling, norra Europas ledande återvinningsbolag, har Stena Circular Consulting en unik position med både teori och praktik under samma tak.

– Vi har samlat något av det bästa kunnandet som finns kring cirkulär ekonomi i Sverige. Det gör oss unika och ger våra kunder de bästa förutsättningar för att lyckas med sin omställning, avslutar Louise Eriksson.

Om Stena Circular Consulting

Stena Circular Consulting är en internationell konsultverksamhet som stödjer företag i utvecklingen av cirkulära strategier och lösningar som ger både miljö- och affärsvärde. Vi bidrar i utvecklingen av process- och produktdesign, nya samarbeten i värdekedjan, optimering av återvinning och utveckling av nya cirkulära affärsmodeller. Stena Circular Consulting är en del av Stena Recycling, Sveriges ledande återvinningsbolag. 

Läs mer: www.stenarecycling.se/circular-consulting

Mer från Stena Recycling

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Stena Recycling och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?