1515

Räntor och valutor: Euron nedåt<br />

Europeiska statspappersräntor vänder svagt upp i den tidiga handeln på måndagen efter att ha sjunkit ytterligare, i linje med sjunkande USA-räntor, efter den svenska marknadens stängning på fredagen. Euron handlas samtidigt något lägre mot dollarn.

Portugisiska räntor sjunker däremot något, främst i långa löptider på morgonen, och får sällskap neråt av italienska och spanska obligationsräntor, efter att Portugals centralbank tagit kontrollen över problembanken Banco Espirito Santo (BES).

Centralbankens resolutionsfond går in med 4,9 miljarder euron och för över inlåningsverksamheten och de flesta tillgångarna i en ny bank, Novo Banco. Inlåningskunder och seniora obligationsinnehavare skyddas medan aktieägare och juniora obligationsinnehavare får sitta kvar med större delen av bankens problemtillgångar.

SEB:s Robert Bergqvist och Rickard Falkenhäll skriver i bankens morgonbrev att eftersom Espirito Santos förlust tycks bero på oegentligheter, och det faktum att banken nu "räddas", är spridningsriskerna gentemot andra portugisiska banker och/eller europeiska banker små.

Men "utmaningarna kvarstår dock för EU:s mest skuldsatta land (net investment position)", skriver SEB-ekonomerna.

Vidare meddelade Moody´s på fredagskvällen att deras Greklandsbetyg höjs i två steg, till Caa1. Åtgärden motiveras med att Greklands finansiella position har förbättrats avsevärt de senaste åren, och Moody´s lyfte också fram regeringens åtagande om finansiell konsolidering.

Måndagens Europaagenda är tunn, senare i veckan riktas dock intresse mot torsdagens räntebesked från Bank of England och ECB. Förväntningarna om nya åtgärder är dock mycket begränsade, även om vissa bedömare spekulerar om någon eller några ledamöter i Bank of Englands policykomitté kan komma att reservera sig till förmån för en räntehöjning. Besked om eventuella reservationer dröjer dock till dess att protokollet från mötet publiceras, den 20 augusti.

Vidare väntas industridata för juni från Tyskland (onsdag, torsdag), Storbritannien (onsdag) och Frankrike (fredag).

Svenska statsobligationsräntor stiger blygsamt på måndagsmorgonen. Kronan handlas samtidigt nära oförändrat mot euron jämfört med noteringarna vid den svenska marknadens stängning på fredagen.

I Sverige bjuder veckoagendan på Silf/Swedbanks tjänste-PMI för juli på tisdag, och på fredag redovisar produktions- och orderdata för industrin i juni samt tjänsteproduktion för samma månad.

Michael Grahn, analytiker på Danske Bank, skriver i ett morgonbrev att industriproduktionsdata, och orderingången, är veckans viktigaste svenska data.

"Det är en input som saknades i BNP för andra kvartalet (snabbestimatet) Enligt vår bedömning så borde den bli 'bra', det vill säga visa på ett par procentenheters uppgång i årstakt, vilket i så fall är i linje med exporttillväxten", skriver han.

Amerikanska statspappersräntor fortsatt att sjunka efter den svenska stängningen i fredags, tioårsräntan noterades som lägst till 2,48 procent jämfört med 2,54 procent vid svensk stängning.

Marknadsaktörer fortsatte analysera fredagens omfattande dataskörd, och främst då sysselsättningsdata för juli. Slutsatserna tycks landa i att USA-ekonomin som helhet utvecklas bra, men att låga löneökningar och fler i arbetskraften ger Fed utrymme att vara tålmodiga med att höja räntan.

Wall Street Journals Fedreporter, Jon Hilsenrath, konstaterade efter fredagsstatistiken att Fed kan hålla fast vid den inslagna kursen om räntan. Därmed kan Fedchefen Janet Yellen hålla fast vid nollräntepolicyn en god bit in på 2015.

Vissa bedömare oroar sig dock för att Fed överskattar omfattningen av de lediga resurserna på arbetsmarknaden, och riskerar att hamna efter i kurvan när det gäller att höja lånekostnaderna.

Wall Street Journal citerade Laurence Meyer, chef vid Macroeconomic advisors och på 1990-talet kollega med Janet Yellen i Fedstyrelsen, som tycker att Fed är "extraordinärt aggressiva i ett läge där ekonomin rör sig tillbaka mot normala tider".

"Varför ta den risken när du redan är vid eller mycket nära full sysselsättning och policyn är extraordinärt ackommoderande", sade Laurence Meyer.

USA-räntorna vänder svagt uppåt på måndagsmorgonen samtidigt som terminshandeln indikerar en viss återhämtning på Wall Street när handeln inleds i eftermiddag.

Måndagens amerikanska dataagenda är tunn, och resten av veckan bjuder inte heller på något som kan liknas vid förra veckans tunga nyhetsflöde, men på tisdag väntas i alla fall ISM-index för tjänstesektorn i juli och på onsdag kommer handelsbalansdata för juni. Det står däremot, än så länge, inga anföranden från några Fedledamöter på veckans USA-agenda.


Innehåll från PayerAnnons

Returpack väljer Payer för en ny digital utbetalningslösning för pantpengar

Returpack har valt betalningsbolaget Payers plattform för att ta in pantsystemet i en ny och digital era. 

Den nya digitala utbetalningslösningen börjar nu rullas ut på Returpacks egna storpantarautomater, Pantamera Express, i hela landet.

Sedan 1980-talet har svenskarna vallfärdat till landets pantmaskiner för att lämna in sina burkar och flaskor. Returpack är företaget som införde pantsystemet och bolaget hanterar nu över 2 miljarder burkar och flaskor varje år.

Returpack valde 2019 Payer som partner att digitalisera pantsystemets utbetalningslösning av pantpengar och bolaget har nu utvecklat den tekniska plattformen som gör det möjligt att starta tester och utrullning över hela landet.

Utbetalning till bankkontot

88% av alla flaskor och burkar som säljs i Sverige i dag pantas och materialåtervinns genom Returpacks pantsystem.

Returpack jobbar med att ständigt utveckla systemet för att förenkla och öka tillgängligheten för pantaren. Att kunna betala ut pant på fler sätt än via det traditionella pantkvittot är ett av förnyelseområdena. Den digitala överföringen direkt till det egna bankkontot ger en smidig lösning och följer digitaliseringsutvecklingen i samhället. 

Returpack har implementerat denna lösning i de egenägda storpantarautomaterna,  Pantamera Express. Ett test ihop med dagligvaruhandeln planeras och därefter tas beslut om vidare implementeringar.

– Pantamera Express-automaterna är en viktig del i vårt utvecklingsarbete kring framtidens pantsystem. Här har vi haft möjlighet att testa en ny digitaliserad utbetalningslösning i stor skala och kan nu erbjuda en säker, enkel och smidig tjänst för överföring av pantpengar direkt in på bankkontot, säger Carita Classon, produktchef på Returpack/Pantamera.

Internet-of-things – kommunikation mellan pantmaskin och mobilapp

Payer valdes för att utveckla motorn, en digital betalningslösning direkt till konsumentens bankkonto. Lösningen fungerar i en kombination mellan pantmaskinen, molnet och en mobilapp. Den nya Pantamera-appen är tillgänglig för både iOS och Android. Redan efter två månader har appen laddats ned 20 000 gånger.

Innan appen kan användas första gången kopplas bankkontot genom Mobilt Bank-ID av användaren. Det är en process som tar mindre än 1 minut att genomföra. Efter att pantaren hällt i sina burkar och PET-flaskor i Pantamera Express, skannar pantaren en QR-kod med mobilappen för att slutföra transaktionen.

I den första fasen av utrullningen ingick Returpacks 57 egenägda storpantarautomater, Pantamera Express. Dessa står utplacerade på större återvinningscentraler över hela landet. Under 2020 pantades 90 miljoner förpackningar via Pantamera Express.

Under pilotfasen har över 25% av användarna valt den digitala lösningen. Det är något som Returpack tror kommer öka snabbt ju fler svenskar som känner till appen. Den digitala lösningen är ett komplement till papperskvittot som kommer finnas kvar.

– Payer har varit mycket lyhörda för våra önskemål och vi har hela tiden känt oss trygga med att dom levererat en stabil och säker lösning för vårt digitala genombrott, säger Henric Oscarsson, Utvecklingsansvarig på Returpack/Pantamera.

– Vi på Payer är otroligt stolta över att vi fick förtroendet att utveckla nästa generations utbetalningslösning i det svenska pantsystemet. Ett system som alla svenskar har en relation till och bidrar till. Förutom att det är smidigt för konsumenten att få pengarna direkt på kontot, när man pantar, säger Peder Berge, vd och grundare av Payer.

Klicka här för att läsa mer om samarbetet mellan Returpack och Payer 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?