1515

USA-börser: "Stampar på stället"<br />

De amerikanska storbolagsindexen höll sig kring nära oförändrade nivåer i fredagens inledande handel. På statistikfronten kom inköpschefsindex från Chicago in klart högre än väntat, men handeln väntas vara avvaktande under låg volym inför den stundande långhelgen.

Strax efter klockan 16 var Dow Jones Industrial Average ned 0,1 procent till indexnivån 17.064, medan det breda S&P 500 var oförändrat på 1.997. Tekniktunga Nasdaq Composite var upp 0,1 procent till 4.561.

Omsättningen uppgick till cirka 70 miljoner aktier på New York-börsen och knappt 200 miljoner aktier på Nasdaq.

Till och med torsdagen hade S&P 500 under augusti klättrat 3,4 procent. Skulle uppgången hålla i sig även under fredagen är det den bästa augustimånaden för indexet sedan år 2000.

"Rädslan har försvunnit fort. Vi återhämtade oss från nedgången i slutet av juli och början av augusti ganska snabbt, och nu verkar det som om vi stampar på stället", sade Stephen Solaka, partner på Belmont Capital Group i Los Angeles, till Bloomberg News.

Index från inköpscheferna i Chicago steg till 64,3 i augusti, från 52,6 föregående månad, vilket var klart mer än väntat. Enligt Bloomberg News analytikerenkät låg förhandsförväntningarna på ett utfall om 56,5. Definitivt Michiganindex över konsumentförtroendet i augusti landade på 82,5, en uppgång från det tidigare estimatet på 79,2 och högre än analytikernas förväntningar på 80,0.

Vidare på makrofronten visade en rapport från det amerikanska handelsdepartementet att de privata inkomsterna steg 0,2 procent i juli, samtidigt som privatkonsumtionen minskade 0,1 procent, jämfört med månaden före. Här väntades ökningar på 0,3 respektive 0,2 procent, enligt Bloomberg News analytikerkonsensus.

Inom Dow Jones Industrial Average gick finanssektorn starkt, medan konsumentvaror stod för den svagaste utvecklingen. Goldman Sachs och American Express klättrade 0,5 respektive 0,3 procent, medan Wal-Mart och Procter & Gamble backade 0,7 respektive 0,2 procent.

Bland de mindre bolagen lyfte halvledartillverkaren Avago Technologies 8,7 procent, efter att på torsdagskvällen ha släppt en kvartalsrapport som slog marknadens förväntningar.

Mjukvarubolaget Splunk steg hela 16 procent, även här efter kvartalsresultat som toppade förhandstipsen.

På obligationsmarknaden var räntan på amerikanskt tioårigt statspapper oförändrad på 2,34 procent.


Innehåll från MedVASCAnnons

Denna nya metod kan revolutionera åderbråcksbehandling

Anders Lundell, Principal Investor på SVC och Michael Åkesson, vd MedVASC.
Anders Lundell, Principal Investor på SVC och Michael Åkesson, vd MedVASC.

Åderbråck är nästintill en folksjukdom och kan få allvarliga konsekvenser så som kroniska bensår. Men många drar sig för att utföra behandlingen på grund av att den är smärtsam. Det var något som Michael Åkesson ville ändra på. Han grundade därför MedVASC som utvecklat en ny metod för att göra behandlingarna snabbare, effektivare och mindre smärtsamma.

Michael Åkesson är specialistläkare och interventionsradiolog och har lång erfarenhet i av att arbeta med åderbråcksbehandlingar. I sitt arbete observerade han att patienterna upplevde bedövningen som mycket smärtsam. Detta ledde tankarna till att skapa en ny metod som både gynnar patienter och går snabbare för läkare att utföra.

Vanligtvis behöver läkaren sticka genom huden på patienten från 5 till 20 gånger för att bedöva inför laserbehandlingen. Med MedVASCs nya teknik Solutio™ kopplar man ihop laserkatetern och bedövningskatetern i ett och då krävs endast ett snitt och en kateter.

– Metoden gör att läkaren kan lägga bedövning direkt på utsidan av blodåderväggen vilket sker nästintill smärtfritt eftersom vi inte har några smärtreceptorer där. Där är du bara känslig för värme. Operationen går även snabbare och är enklare att utföra, berättar Michael Åkesson. 

Tillsammans med kliniken Scandinavian Venous Centre har MedVASC utfört en lyckad studie på 9 patienter med Solutio™. Nu behövs större studier för att bekräfta alla fördelar med metoden. Målet är att få den CE-godkänd för att därefter kunna sprida den världen över och underlätta åderbråcksbehandling för fler patienter.

– Den metod som är standard idag kräver att man befinner sig i en operationssal. Men om man kan använda ett mindre smärtsamt sätt, som gör att patienter inte kräver lugnande, skulle behandlingen likväl kunna utföras på en mottagning istället. Fördelarna är stora om man får till det, avslutar Anders Lundell, Principal Investor på SVC, doktor och docent inom kirurgi. 

Om MedVASC och SVC

MedVASC är ett innovationsbolag från Lund som grundades 2013 av Dr Michael Åkesson. Just nu söker de fler investerare som vill vara med och bidra till att Solutio™ kan komma ut på marknaden.

Läs mer om MedVASC och Solutio™ här 

Scandinavian Venous Centre är en av Sveriges största kliniker för modern åderbråcksbehandling och var först ut i landet med modern laserteknik. Tillsammans med MedVASC har de fortsatt utvecklingen med Solutio™ och har nu ett nära samarbete. 

Läs mer om SVC här 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med MedVASC och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?