Annons

USA-börsen: Stretar emot oron<br />

De ledande amerikanska aktieindexen stängde efter en avvaktande handelssession över nollstrecket på fredagen, sedan stark statistik stärkt sentimentet inför den stundande långhelgen.

Dow Jones Industrial Average steg 0,1 procent till indexnivån 17.097, medan det breda S&P 500 var upp 0,3 procent till 2.003. Tekniktunga Nasdaq Composite noterades 0,5 procent högre till 4.580.

Omsättningen uppgick till cirka 500 miljoner aktier på New York-börsen och cirka 1,3 miljarder aktier på Nasdaq.

"I dag var en miniatyr av vad vi sett hela sommaren − en dragkamp mellan geopolitisk risk på ena sidan och bättre ekonomisk data som drar i motsatt riktning", sade John Canally, chefstrateg på LPL Financial i Boston, till Bloomberg News.

En gedigen makroagenda bjöd bland annat på index från inköpscheferna i Chicago, vilket steg till 64,3 i augusti från 52,6 föregående månad. Uppgången var betydligt större än väntat, då förhandsförväntningarna låg på 56,5 enligt Bloomberg News snittprognos.

Inom Dow Jones Industrial Average blev finans och teleoperatörer vinnare, med Goldman Sachs och Verizon båda upp 0,8 procent. Den amerikanska flyg- och försvarsgruppen United Technologies drog ned industrisektorn med en nedgång på 1,0 procent.

Teknik klättrade generellt högre, och Apples aktie (0,2%) fortsatte att sätta nya rekordnoteringar, haussad inför eventet den 9 september vid vilket nya Iphone-modeller väntas.

På obligationsmarknaden hade räntan på amerikanskt tioårigt statspapper tickat upp en punkt till 2,34 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?