1515

Räntor och valutor: Något starkare euro<br />

Trots ett förvärrat läge i Ukraina steg statspappersräntorna någon punkt i Europa på fredagen. På valutamarknaden stärktes euron en aning mot dollarn, bland annat efter att kärninflationen i euroområdet oväntat steg i augusti, vilket innebär en liten lättnad för ECB. KPI-inflationen fortsatte dock ned till femårslägsta 0,3 procent.

Den tyska tioåriga statsobligationsräntan steg 1 punkt till 0,89 procent, från torsdagens svenska stängning, medan den svenska tioårsräntan var upp 1 punkt till 1,40 procent. Kronan stärkts några öre mot både dollarn och euron.

Fredagens tyngsta statistikbesked var snabb-KPI för euroområdet, som blev den sista riktigt tunga pusselbiten inför ECB:s räntemöte i nästa vecka.

Precis som väntat i Bloomberg News prognosenkät sjönk KPI-inflationen till 0,3 procent i augusti från 0,4 procent i juli, framför allt drivet av sjunkande energipriser. Inflationen är därmed nere på den lägsta nivån sedan oktober 2009.

Kärninflationen (som exkluderar de volatila priserna på energi, livsmedel och tobak) steg däremot oväntat till 0,9 procent från 0,8 procent i juli, som den väntades ligga kvar på.

"Även om kärninflationen är fortsatt låg är det positivt att den har stabiliserats under de senaste tre månaderna och till och med ökade i augusti", skrev Danske Bank i ett marknadsbrev.

Commerzbank menade att statistiken, stigande kärninflation till trots, bör ge nytt bränsle åt spekulationerna om breda obligationsköp (QE) från ECB. Själva sätter de sannolikheten för ett QE-program till 60 procent.

Även om många bedömare räknar med att inflationen i euroområdet nu bottnat och bör leta sig uppåt i höst har spekulationerna om ytterligare lättnader stegrats efter ECB-chefen Mario Draghis mjuka tal förra helgen där han varnade för sjunkande inflationsförväntningar och sade sig vara beredd att göra mer.

Arbetslösheten i euroområdet låg som väntat kvar på 11,5 procent i juni.

Förutom utsikterna för ytterligare ECB-lättnader var det den förvärrade konflikten mellan Ukraina och Ryssland som var i blickfånget på fredagen. Det står allt mer klart att Ryssland har en stor militär inblandning i striderna, enligt Nato handlar det om fler än 1.000 ryska soldater som strider i Ukraina, med tung och avancerad utrustning.

Striderna sprider sig också i Ukraina, till Azovska sjön. En spekulation är att Ryssland på detta sätt vill etablera en landkorridor till Krim, som annekterades av Ryssland tidigare i år.

Ukrainas premiärminister sade på fredagen att regeringen föreslår att parlamentet ska inlede diskussioner om Nato-medlemskap. Nato-chefen Anders Fogn Rasmussen bekräftade beslutet från 2008 att Ukraina får gå med, om landet så vill och om alla kriterier uppfylls.

USA:s president Barack Obama sade att det kommer att bli "ytterligare kostnader och konsekvenser" för Moskva och EU:s utrikesministrar möttes i Milano på fredag eftermiddag för att bland annat diskutera frågan om utökade sanktioner mot Ryssland. Det är en lågoddsare att det förvärrade läget även om kommer att prägla även lördagens EU-toppmöte i Bryssel.

USA-räntorna visar måttliga förändringar på fredagen. Den tioåriga statsobligationsräntan steg 1 punkt till 2,34 procent.

Statistik över privata inkomster och privatkonsumtion var på den svagare sidan. Konsumtionen sjönk oväntat 0,1 procent från månaden innan, den första nedgången sedan januari. Samtidigt steg inkomsterna 0,2 procent, just under väntade 0,3 procent i Bloomberg News enkät. Prismåtten PCE kärn-PCE steg som väntat 1,6 procent respektive 1,5 procent i årstakt.

Deutsche Bank skrev i en kommentar att den senaste tidens dämpning av USA-data fortsätter, men de menade att den senaste tidens ökade inkomster så småningom kommer att lyfta konsumtionen, givet att inte den höga sparkvoten fortsätter att stiga.

"Detta var enbart den tredje månatliga nedgången i konsumtionen under de senaste 16 månaderna så vi tror inte att det signalerar någon mer illavarslande inbromsning i konsumtionen, särskilt inte givet en god inkomsttillväxt", skrev Deutsche Bank.

Annan USA-statistik var bättre. Chicago inköpschefsindex steg kraftigt till 64,3 i augusti efter en rejäl nedgång till 52,6 i juli. Väntat enligt Bloomberg News enkät var en mer beskedlig uppgång till 56,5.

Michigan-index över konsumentförtroendet steg till definitiva 82,5 i augusti från 81,8 i juli, klart bättre än preliminära 79,2.

På valutamarknaden stärktes euron något mot dollarn, till 1:318 från 1:317 vid svensk stängning på torsdagen, efter att inflationsstatistiken dämpat något på förväntningarna om nya ECB-lättnader redan nästa vecka.

"Inflationsstatistiken var något av en lättnad för euron, men ett antal faktorer - från deflation i Italien, till svag tysk detaljhandel, till negativa EONIA-räntor - kommer att hålla euron svag", sade Jeremy Stretch, chef för valutastrategi vid CIBC Worlds Markets, till Bloomberg News.

Statistik på fredagen visade att den italienska KPI-inflationen var -0,2 procent i augusti samtidigt som försäljningen i den tyska detaljhandeln oväntat sjönk i juli.

Kronan hade en bra dag och stärktes 3 öre mot dollarn till 6:95 och 3 öre mot euron till 9:16.

Den ryska rubeln försvagade till en ny rekordlåg nivå mot dollarn på den förvärrade situationen i Ukraina och risken för nya sanktioner mot Ryssland.

Från Japan kom ett knippe svag statistik som reste frågetecken för hur det egentligen går med den ekonomiska återhämtningen. Bland annat sjönk hushållens konsumtion betydligt mer än väntat i juli, ned 5,9 procent i årstakt, i spåren av momshöjningen i april. Samtidigt steg också arbetslösheten oväntat i april och detaljhandeln backade. Industriproduktionen var även den svagare än väntat.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?