1515

Räntor och valutor: Euron stärks<br />

Europaräntorna har stigit under förmiddagen och euron har stärkts efter bland annat att kärninflationen i euroområdet oväntat steg i augusti, vilket innebär en liten lättnad för ECB.

KPI-inflationen fortsatte dock ned till femårslägsta 0,3 procent, vilket innebär att spekulationerna om ytterligare lättnader fortsätter.

"En svagare inflation, även om den var väntad, kommer att tillåta ECB att fortsätta prata duvaktigt och hålla kvar utsikterna för ytterligare lättnader", sade Stuart Bennett, chef för valutastrategi för G10 vid Banco Santander i London, till Bloomberg News.

Den tyska tioåriga statsobligationsräntan har stigit 2 punkter till 0,90 procent, från torsdagens svenska stängning, medan den svenska tioårsräntan är upp 2 punkter till 1,41 procent. Kronan har stärkts något öre mot både dollarn och euron.

Störst intresse under förmiddagen riktades mot snabb-KPI för euroområdet, som blir den sista riktigt tunga pusselbiten inför ECB:s räntemöte i nästa vecka.

Precis som väntat i Bloomberg News prognosenkät visade statistiken att KPI-inflationen sjönk till 0,3 procent i augusti från 0,4 procent, framför allt drivet av sjunkande energipriser. Inflationen är därmed nere på den lägsta nivån sedan oktober 2009.

Däremot steg kärninflationen oväntat till 0,9 procent från 0,8 procent i juli, som den väntades ligga kvar på.

Holger Sandte, chefanalytiker för Europa vid Nordea, skriver i en kommentar att den oväntade uppgången i kärninflationen innebär att det i alla fall inte kommer något ytterligare tryck på ECB härifrån.

Han skriver också att sjunkande energipriser är bra för euroområdet och att det på kort sikt är olje- och energipriser som kommer att avgöra var KPI-inflationen tar vägen. Nordeas prognos är att den ligger kvar på 0,3 procent i september.

"Vi räknar med att inflationen stiger måttligt under det fjärde kvartalet till följd av baseffekter och eftersom en svagare euro börjar få effekt", skriver Holger Sandte.

Arbetslösheten i euroområdet låg som väntat kvar på 11,5 procent i juni. Arbetslösheten i euroområdet toppade på 12,0 procent under 2013 och har sedan i höstas långsamt börjat leta sig nedåt.

Förutom utsikterna för ytterligare ECB-lättnader är det den förvärrade konflikten mellan Ukraina och Ryssland som är i fokus. Det står nu allt mer klart att Ryssland har en stor militär inblandning i striderna. En senior Nato-befälhavare uppgav på torsdagen att Ryssland har "klart över" 1.000 soldater som strider inom Ukrainas gränser. Nato har även publicerat satellitbilder på ryska förband i Ukraina.

Striderna sprider sig också till nya delar av landet och enligt Ukraina har ryska trupper bland annat tagit kuststaden Novoazovsk. En spekulation är att Ryssland vill etablera en landkorridor till Krim, som annekterades av Ryssland i tidigare i år.

USA:s president Barack Obama sade på torsdagskvällen att USA inte kommer att ingripa militärt i Ukraina, men att det kommer att bli "ytterligare kostnader och konsekvenser" för Moskva.

EU:s utrikesministrar möts i Milano på fredagen och väntas diskutera eventuellt utökade sanktioner mot Ryssland, som i så fall kommer att annonseras vid lördagens EU-toppmöte i Bryssel.

Under morgonen kom statistik som visade att den tyska detaljhandeln var oväntat svag i juli och försäljningen sjönk 1,4 procent från i juni.

Även dansk BNP var en besvikelse. BNP sjönk oväntat 0,3 procent under det andra kvartalet jämfört med föregående kvartal, medan analytikerna i Bloomberg News enkät i stället spått en uppgång på 0,3 procent. Dessutom reviderades tillväxten under det första kvartalet ned. Nedgången på kvartalet berodde främst på minskad export. I årstakt sjönk BNP också oväntat, -0,1 procent.

"I närtid har stigande geopolitisk oro och försvagat momentum på många av Danmarks exportmarknader höjt risken för ytterligare bakslag för den danska ekonomin. Det pekar mot en mycket svag tillväxt också under det tredje kvartalet och kanske även en ny teknisk recession", skriver Nordeas senioranalytiker Jan Störup Nielsen i en kommentar.

USA-räntorna stiger också och den tioåriga statsobligationsräntan är upp 2 punkter till 2,35 procent, från torsdagens svenska stängning.

Till eftermiddagen kommer USA-statistik i form av privata inkomster och konsumtion, Chicago inköpschefsindex samt definitivt Michigan-index över konsumentförtroendet i augusti.

De privata inkomsterna väntas ha ökat med 0,3 procent och privatkonsumtionen med 0,2 procent, enligt Bloomberg News enkät bland analytiker. Chicago inköpschefsindex spås ha stigit till 56,5 i augusti från 52,6 i juli.

På valutamarknaden har euron stärkts något mot dollarn under förmiddagen och visar en marginell förstärkning från torsdagens svenska stängning. Dollarn har i sin tur även försvagats något mot yenen.

Kronan har stärkts 2 öre mot dollarn till 6:96 och 2 öre mot euron till 9:17.

Den ryska rubeln fortsätter att försvagas och har bland annat nått en ny rekordlåg nivå mot dollarn.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?