1515

Börsen: Vände sista timmen<br />

Kurserna på Stockholmsbörsen höll i uppgångarna ända in i kaklet på fredagen. Nato-ambassadörerna höll ett extrainsatt möte med anledning av Ukrainakrisen vilket resulterade i att Nato fördömer Rysslands aktioner.

SIX Generalindex var vid stängningen upp 0,2 procent till 431 medan OMXS30-index steg 0,4 procent till 1.389. Omsättningen var 11,0 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 14,8 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Burgundy, Chi-X och Turquoise.

Konflikten i Ukraina har under veckan oroat finansmarknaderna. De 28 Nato-ländernas ambassadörer höll under fredagen ett extrainsatt krismöte för att diskutera läget i Ukraina. Mötet resulterade i att Nato uppmanar Ryssland att stoppa "alla illegala militära aktioner i Ukraina".

"Trots Moskvas tomma förnekelser är det nu klart att ryska trupper och utrustning illegalt har passerat gränsen till östra och sydöstra Ukraina. Detta är inte en isolerad händelse, utan en del av ett farligt mönster under många månader där målet är att destabilisera Ukraina som självständigt land", sade Anders Fogh Rasmussen, Natos generalsekreterare, efter mötet.

Regeringen har beslutat att Försvarsmakten ska gå vidare med köpet av 60 nya JAS 39 E-stridsflygplan, trots att Schweiz dragit sig ur köpet. Det betyder att Sverige kommer stå för hela utvecklingskostnaden själv. Saab-aktien steg 0,1 procent.

Astra Zeneca och Pfizer har tagit upp diskussioner om ett eventuellt nytt bud, hävdar Dagens Industri. Astra Zeneca förbättrades 2,3 procent.

Peter Verdult, läkemedelsanalytiker på Citi, anser att Astra Zeneca-aktien är starkt undervärderad eftersom att Pfizer, om de återkommer med ett nytt bud, måste ge "åtskilligt mer" än 55 pund aktien.

Medicinteknikbolaget Elekta fortsatte sin allt annat än strålande kursutveckling efter torsdagens svaga kvartalsrapport. Analytikerna framhöll i sina analysuppdateringar efter rapporten den låga bruttomarginalen, vilken var den lägsta i kvartalet på över tio år. Fredagens nedgång summerades till 3,3 procent

Fastighetsbolaget Victoria Park ska förvärva en bostadsfastighetsportfölj om totalt cirka 3.100 lägenheter med en uthyrbar yta om 244.000 kvadratmeter, vilket närapå dubblar bolagets kvadratmeterinnehav. Priset är 1,7 miljarder kronor. Aktien var upp 4,6 procent.

Orexo har genomfört en placering som tillför bolaget 347 miljoner kronor. Placeringen skedde till en kurs om 139 kronor per aktie. Aktien föll 3,0 procent.

Marinelektronikföretaget Consilium steg kraftigt för andra dagen i rad i spåren av torsdagens starka delårsrapport. Fredagens uppgång blev 9,8 procent.

Rapportsäsongen är i sitt slutskede och ett antal småbolag rapporterade på fredagen.

MultiQ rapporterade en vinst före skatt om 3,1 miljoner kronor jämfört med en förlust om 2,3 miljoner under motsvarande period i fjol. Aktien höjdes 16,7 procent.

Cassandra Oil, vars verksamhet är under uppstart i norra Irak, redovisade ett kassaflöde om -19 miljoner kronor. Aktien sjönk 4,8 procent.

Krisdrabbade Nordic Mines vd Thomas Cederborg meddelade i dagens rapport en överenskommelse med bolagets borgenärer om en skuldavskrivning på 440 miljoner kronor, vilken tillsammans med ett kapitaltillskott möjliggör en återstart av Laiva-gruvan. Aktien steg 6,3 procent.

Invisio har fått en order värd 22 miljoner kronor från det amerikanska militära programmet Tcaps. Ordern avser kommunikations- och hörselskyddssystem. Aktien steg 6,9 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?