Annons

Börsen: Vände sista timmen<br />

Kurserna på Stockholmsbörsen höll i uppgångarna ända in i kaklet på fredagen. Nato-ambassadörerna höll ett extrainsatt möte med anledning av Ukrainakrisen vilket resulterade i att Nato fördömer Rysslands aktioner.

SIX Generalindex var vid stängningen upp 0,2 procent till 431 medan OMXS30-index steg 0,4 procent till 1.389. Omsättningen var 11,0 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 14,8 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Burgundy, Chi-X och Turquoise.

Konflikten i Ukraina har under veckan oroat finansmarknaderna. De 28 Nato-ländernas ambassadörer höll under fredagen ett extrainsatt krismöte för att diskutera läget i Ukraina. Mötet resulterade i att Nato uppmanar Ryssland att stoppa "alla illegala militära aktioner i Ukraina".

"Trots Moskvas tomma förnekelser är det nu klart att ryska trupper och utrustning illegalt har passerat gränsen till östra och sydöstra Ukraina. Detta är inte en isolerad händelse, utan en del av ett farligt mönster under många månader där målet är att destabilisera Ukraina som självständigt land", sade Anders Fogh Rasmussen, Natos generalsekreterare, efter mötet.

Regeringen har beslutat att Försvarsmakten ska gå vidare med köpet av 60 nya JAS 39 E-stridsflygplan, trots att Schweiz dragit sig ur köpet. Det betyder att Sverige kommer stå för hela utvecklingskostnaden själv. Saab-aktien steg 0,1 procent.

Astra Zeneca och Pfizer har tagit upp diskussioner om ett eventuellt nytt bud, hävdar Dagens Industri. Astra Zeneca förbättrades 2,3 procent.

Peter Verdult, läkemedelsanalytiker på Citi, anser att Astra Zeneca-aktien är starkt undervärderad eftersom att Pfizer, om de återkommer med ett nytt bud, måste ge "åtskilligt mer" än 55 pund aktien.

Medicinteknikbolaget Elekta fortsatte sin allt annat än strålande kursutveckling efter torsdagens svaga kvartalsrapport. Analytikerna framhöll i sina analysuppdateringar efter rapporten den låga bruttomarginalen, vilken var den lägsta i kvartalet på över tio år. Fredagens nedgång summerades till 3,3 procent

Fastighetsbolaget Victoria Park ska förvärva en bostadsfastighetsportfölj om totalt cirka 3.100 lägenheter med en uthyrbar yta om 244.000 kvadratmeter, vilket närapå dubblar bolagets kvadratmeterinnehav. Priset är 1,7 miljarder kronor. Aktien var upp 4,6 procent.

Orexo har genomfört en placering som tillför bolaget 347 miljoner kronor. Placeringen skedde till en kurs om 139 kronor per aktie. Aktien föll 3,0 procent.

Marinelektronikföretaget Consilium steg kraftigt för andra dagen i rad i spåren av torsdagens starka delårsrapport. Fredagens uppgång blev 9,8 procent.

Rapportsäsongen är i sitt slutskede och ett antal småbolag rapporterade på fredagen.

MultiQ rapporterade en vinst före skatt om 3,1 miljoner kronor jämfört med en förlust om 2,3 miljoner under motsvarande period i fjol. Aktien höjdes 16,7 procent.

Cassandra Oil, vars verksamhet är under uppstart i norra Irak, redovisade ett kassaflöde om -19 miljoner kronor. Aktien sjönk 4,8 procent.

Krisdrabbade Nordic Mines vd Thomas Cederborg meddelade i dagens rapport en överenskommelse med bolagets borgenärer om en skuldavskrivning på 440 miljoner kronor, vilken tillsammans med ett kapitaltillskott möjliggör en återstart av Laiva-gruvan. Aktien steg 6,3 procent.

Invisio har fått en order värd 22 miljoner kronor från det amerikanska militära programmet Tcaps. Ordern avser kommunikations- och hörselskyddssystem. Aktien steg 6,9 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från AJ produkterAnnons

Så skapar du drömkontoret för dina anställda

Över hälften av svenskarna vill ha ett eget kontor på jobbet – ändå sitter många av oss i öppna kontorslandskap. 

Men oavsett lokalens förutsättningar går det att skapa ett kontor som får dina anställda att längta till jobbet. 

Möbler för det aktiva kontoret 

Oavsett storlek på företaget och bransch är öppna kontorslandskap en vanlig syn på arbetsplatser runtom i landet. Men endast 10 procent av svenskarna har det öppna kontorslandskapet som drömarbetsplats enligt en undersökning som YouGov genomförde för några år sedan. Hela 51 procent av de tillfrågade angav i stället att de helst ville arbeta i ett cellkontor, alltså ett eget rum med en dörr att kunna stänga om sig när man behöver extra koncentration. 

Hur skapar man då drömkontoret, trots att lokalen kanske inte har förutsättningar för cellkontor? Här är några smarta tips. 

1. Rum i rummet ger ökade möjligheter

Med hjälp av skärmväggar och hyllsektioner går det att skapa fler mindre kontorslandskap i stället för ett stort. Att dela plats med några få är nämligen det näst mest attraktiva, enligt undersökningen från YouGov. 

Skärmar är också ett bra sätt att skapa lite extra avstånd i tider då vi inte ska vara så nära varandra, dessutom dämpar de ljud vilket annars är ett vanligt störmoment på kontor där många är samlade på en yta. 

– Det som vanligtvis är problemet med öppna kontorslösningar är ljud och oljud. På nya kontor saknas ofta möjligheten till att få sitta ostört själv eller att sitta i ett område eller rum som inte stör övriga, säger Roger Heikenström, affärsområdeschef Kontor på AJ Produkter. 

2. Tänk på ergonomin

Ingen blir glad av att sitta still för mycket och forskning har visat att man gör ett bättre jobb och blir mer effektiv om kroppen mår bra. Alltså är det en win-win för alla om medarbetarna kan vara mindre stillasittande under dagen. Höj- och sänkbara skrivbord och högre mötesbord i en del av konferensrummen är självklara val för den som vill ha välmående personal. Att ha möten ståendes är också sådant som främjar kreativiteten. 

– Det finns också ett stort sortiment av möbler för aktivt sittande, som har långt fler hälsofördelar än att sitta i en vanlig kontorsstol, säger Roger Heikenström. 

3. Ytor för olika behov

Arbetsytor som bjuder in till projektmöten är också attraktivt, så väl som tysta rum för video- eller telefonsamtal. Kanske en mysig soffhörna att dra sig undan i och för att läsa viktiga papper eller fila på idéer? AJ Produkters soffa Hush har höga ljuddämpande väggar där man både får vara i fred och kan hålla avstånd till andra. 

Ett annat tips är att använda befintliga ytor så som konferensrum, fikahörnan eller lunchrummet när det är tomt till att få ett eget space för den som behöver lite enskildhet. 

Men du, undvik aktivitetsbaserade kontor där medarbetarna inte har någon särskild plats. Endast 8 procent av de svarande i undersökningen angav att det var den typen av kontor de ville jobba i. 

Allt för drömkontoret hos AJ Produkter 

 

 

Mer från AJ produkter

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med AJ produkter och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?