Annons

Börsen: Gruvjätten sticker<br />

Vid lunchtid på fredagen uppvisade Stockholmsbörsen en svag uppgång. Astra Zeneca gick starkt vilket även gällde för Boliden.

Strax efter klockan 13 var OMXS30 upp 0,3 procent till nivån 1.387. Aktier för drygt 4 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. På kontinenten handlades Euro Stoxx 50-index 0,4 procent högre, och tyska DAX upp 0,3 procent.

Astra Zeneca stod ut som vinnare inom OMXS30-index med en uppgång på 2,7 procent. Diskussioner pågår mellan Astra Zeneca och Pfizer om ett eventuellt nytt bud, skriver Dagens Industri, som säger sig ha fått indikationer från flera håll.

Boliden har en bra fredag. Gruvaktien ökade 2,3 procent utan synliga nyheter, och största nettoköpare var Swedbank med 73 procent av aktierna.

Elekta fortsatte ned efter torsdagens rapport, som togs emot surt av marknaden. Aktien tappade 3,3 procent, 2:70 kronor. Pareto Securities sänker sin rekommendation till sälj från tidigare behåll, och riktkursen skruvas ned till 82 kronor från tidigare 85 kronor. Swedbank sänker till neutral från starkt köp. Tilläggas ska att strålterapibolaget handlas exklusive utdelning om totalt 2 kronor på fredagen, varav 0:50 kronor i extrautdelning.

Kinnevik rekylerade upp 2,5 procent. Vid torsdagens informationsträff med Kinnevikägda Zalando lämnades ingen information om en eventuell kommande börsnotering av Zalando.

Eniro backade 3,4 procent. De två senaste dagarna är aktien ned 3,5 procent, vilket bidrar till nedgången sedan årsskiftet som är 60 procent.

Kambi fortsatte sin börsresa norrut sedan aktien stigit 7,5 procent. De senaste fem handelsdagarna är aktien upp över 30 procent. Största nettoköpare var Enskilda Securities med 25 procent av aktierna.

Heliospectra rusade 16 procent. I samband med delårsrapporten meddelade bolaget, som utvecklar så kallad intelligent ljusteknologi för växthusodling, att aktien inom kort ska kunna handlas i USA.

Börsen påverkades inte nämnvärt, när det på förmiddagen presenterades makrostatistik från euroområdet. Inflationstakten var 0,3 procent i augusti, vilket prickade förväntningarna. Även arbetslösheten, som uppgick till 11,5 procent i juli, var enligt estimaten.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?