1515

Stockholmsbörsen: <br />Tungviktare backar<br />

Stockholmsbörsen fortsätter sin resa nedåt under torsdagen och är efter lunchtid nere på -1 procent, vilket går i linje med trenden för de stora börserna i Europa.

Majoriteten av aktieköpen sker i negativa regioner där Nordea, H&M och Swedbank är bland de mest omsatta aktierna. Systemair stiger på rapport som slog förväntan medan rapport får Elekta att sjunka.

I Europa är Frankfurt ned mest på -1,2 procent följt av Paris som handlas -0,7 och London som är ned 0,4 procent.

SIX Generalindex var vid klockan 13.37 ned med 1,1 procent till 429 och OMXS30-index sjönk 1,1 procent till 1.382. Omsättningen var 5,4 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 7,4 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Burgundy, Chi-X och Turquoise.

Oroshärden Ukraina-Ryssland fortsätter att tynga marknaden. Våldsamheterna i Ukraina har ökat efter gårdagens presidentmöte mellan Putin och Porosjenko. USA uppger, enligt Bloomberg News, att Ryssland kan leda de proryska rebellerna i en motoffensiv då striderna spritt sig till tidigare lugnare platser.

Flera av börsens tungviktare rör sig i nedåt i torsdagshandeln. Nordea är den mest omsatta aktien och handlas på -1,8 procent. BNP Paribas har i dag sänkt rekommendationen på Nordea-aktien till underperform från tidigare neutral. Volvo-aktien är ned 1,9 procent och H&M är ned 0,5 procent till 295 kronor.

Efter lunch släppte ventilationsbolaget Systemair och medicinteknikbolaget Elekta delårsrapporter, båda för första kvartalet i bolagens brutna räkenskapsår.

Systemair gjorde ett kvartal som slog analytikernas förväntningar i alla fall när det kom till resultat efter skatt som landade på 120 miljoner kronor mot förväntade 84 miljoner kronor.

"Vi ser en tydlig uppgång i USA som vi är glada för. Delvis har vi fått lite bättre ordning på Change Air och lite allmänt bättre försäljning i Nordamerika", säger Gerald Engström till SIX News under en telefonintervju.

Rapporten togs väl emot av marknaden som handlar upp aktien 1,2 procent.

Åt motsatt riktning går det för Elekta som sänkte prognosen för det brutna helåret 2014/2015 i samband med delårsrapporten. att kassaflödet var fortsatt negativt hjälpte inte bolaget.

Elekta-aktien handlas ned 8,2 procent.

Kinnevik tilldrar sig i dag uppmärksamhet. Det finns spekulationer om att börsnoteringsplaner för Zalando kan komma att offentliggöras under dagen. Zalando håller under torsdagen ett kapitalmarknadsevent i Berlin och har under morgonen lämnat definitiva siffror för andra kvartalet. Kinnevik, som utvecklats starkt en tid på förväntningar om en nära förestående notering av Zalando, backar 3,2 procent.

Fastighetsbolaget Besqabs rapport fick ett beskt mottagande av marknaden som sänkte aktien 3,6 procent. Resultatet i andra kvartalet sjönk till 18 från 30 miljoner motsvarande period i fjol. I förra årets resultat ingick dock positiva resultat från försäljningar med 14 miljoner.

Africa Oil kommer i eftermiddag att hålla en telefonkonferens med anledning av morgonens produktionsuppdatering för Kenya och Etiopien. Oljefynd har noterats i Kenya. Samtidigt kommer besked om att bolaget lämnar två block i Etiopien. Aktien stiger 0,4 procent.

SEB Equities inleder bevakningen på Com Hem med rekommendationen sälj, samt riktkursen 49 kronor. Aktien handlas ned 2,5 procent.

Moberg Pharmas aktie är ned 2,2 procent. Bolagets amerikanska chef har meddelat att han önskar lämna bolaget.

Carnegie har internmäklat aktier motsvarande 1,0 procent av kapitalet och rösterna i Lindab. Posten mäklades till kursen 68,20 kronor. Aktien sjunker 1,7 procent till just 68,20 kronor.

Makroagendan är fulltecknad med intressanta händelser både från Europa och USA. Vid 11-tiden släppte EMU:s konjunkturbarometer och i eftermiddag vid halv tretiden kommer reviderade siffror över den amerikanska BNP-tillväxten.


Innehåll från EuropcarAnnons

Ledande mobilitetsleverantören som elektrifierar hela Sverige

Europcar är den ledande leverantören i Sverige av delad hållbar mobilitet, med högst andel elektrifierade bilar. Men det rör sig inte bara om hyrbilar utan Europcar vill i framtiden erbjuda olika typer av mobilitet. Under 2021 har företaget presenterat såväl VW California, en husbil som går att köra på HVO100, men också ett betatest på SEAT MÓ som är en elektrisk motorcykel, så kallad mikromobilitet.

– 40 procent av vår fordonsflotta är elektrifierad och vi har som mål att ha 100 procent fossilfri fordonsflotta till år 2025. Vår vision är kunna erbjuda ett spektrum av mobilitetslösningar, en multimodal plattform med erbjudanden som underlättar för människor att röra sig på ett hållbart sätt i samhället, berättar Cathrin Idén Chief Commercial Officer på Europcar.

En hållbar mobilitet från norr till söder

Som den ledande leverantören av mobilitetslösningar är Europcar verksamma i hela landet, från Kiruna i norr till Trelleborg i söder. Laddbara elbilar går att hyra överallt, inte bara i storstäder utan i hela Sverige.

– Utöver hög tillgänglighet och tillgång på bilar har vi ett högt nyttjande på våra fordon. Den genomsnittliga körsträckan på privatägda bilar i Sverige ligger på cirka 1100 mil per år men våra bilar rullar tre gånger så långt, säger Mickael Bogered, CEO för Europcar Sverige.

Bilen, bränslet och beteendet

Europcar vill utmana normen vad gäller hållbarhet och har bland annat tre nyckelord i sitt arbete; bilen, bränslet och beteendet. För Europcar är hållbarhet viktigt och genom att köpa in laddbara bilar och hyra ut dessa kan privatägda bilar ersättas. En stor del av arbetet handlar också om att skapa en medvetenhet hos kunderna hur de kan agera hållbart.

– Vi brukar prata om bilen, bränslet och beteendet. Angående bilen gäller det att utmana normen, varför ska du till exempel åka i en stor kombi själv? Kanske går det att istället att åka stora delar av sitt transportbehov i en mindre bil och när det sen är dags för fjällen eller sommarsemester kan du hyra en större, rymligare bil av oss. Hyr bilen du behöver när du behöver den, berättar Mickael Bogered.

– I bränslet ligger vår strategi att elektrifiera Sverige. Vi har ett stort utbud av rena elbilar, el-transportbilar och SEAT MÓ125 elmotorcyklar. Därmed erbjuder vi ett större utbud än någon annan mobilitetsleverantör. Sen vad gäller beteendet handlar det om vad du väljer för mobilitetslösning. Behövs verkligen bilen för alla sträckor? Kanske är det bättre att i vissa situationer använda sig av en elektrifierad motorcykel? Om du som kund väljer bilmobilitet, hur mycket förbrukningen kan påverkas av ditt eget beteende, säger Cathrin Idén. 

Fler delade bilar innebär färre bilar på vägarna

Europcar ser sig som en viktig del av samhället, med en stark vilja att bidra till en hållbar samhällsutveckling.  Att kunna kombinera olika hållbara mobilitetslösningar. Det handlar om cykel, kollektivtrafik och elbil när behovet finns. Men också att få företag att fundera på sitt mobilitetsbehov.

– Med fler delade bilar blir det färre bilar. Istället för företagsbilar kan företag istället hyra av oss vid sina toppar och därmed kunna lastbalansera sin egen verksamhet. Vi tittar på bilpooler till företag som också kan nyttjas av allmänheten, avslutar Cathrin Idén.

Mer information om Europcar

Europcar tror att vägen till hållbar mobilitet nås genom ökad elektrifiering, ökad delning och att erbjuda fordon matchade för det aktuella behovet. Denna vision återspeglas i Europcars flexibla mobilitetslösningar. Oavsett om behovet gäller dagar eller år - ifall det rör sig om storstäder eller landsbygd - vill företaget utmana gamla tankesätt och ge ett mer flexibelt och hållbart alternativ till det traditionella bilägandet. Europar Sverige har 160 stationer och ca 5000 bilar i sin vagnpark. Europcar drivs i Sverige av Europeisk Biluthyrning AB som är ett dotterbolag till Volkswagen Group Sverige AB.

Besök oss på europcar.se 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Europcar och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?