1515

Stockholmsbörsen: Elekta i strålkastarljuset<br />

Stockholmsbörsen följde på torsdagen med de kontinentala börserna nedåt, sedan oroligheterna i Ukraina blossat upp på nytt och färsk makrostatistik bekräftat bilden av en trög europeisk ekonomi.

Nedgången var bred med flertalet sektorer på minus. Elekta rasade efter en svag kvartalsrapport, medan Africa Oil steg i spåren av en färsk verksamhetsuppdatering.

Vid stängning var OMXS30-index 1 procent ned till 1.383,0. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 9,4 miljarder kronor.

Ryska styrkor och proryska separatister fortsatte en motoffensiv i sydöstra Ukraina och staden Novoazovsk föll under den ryska militärens kontroll, uppgav internationella media. Landets president Petro Porosjenko förklarade att ryska trupper "förts in" i landet, men sades inte ha använt ordet "invasion", vilket tidigare rapporterats.

EU är "extremt oroad" av den senaste utvecklingen och uppmanar Ryssland att upphöra med fientligheter i gränsområdet, enligt en talesperson för EU:s "utrikesminister" Catherine Ashton.

Flera europeiska länder rapporterade inflationsdata, som överlag hamnade i nivå med förväntningarna. Totalt sett förstärker den nya statistiken bilden av nollinflation eller rentav en hotande deflation.

Dagens huvudnummer var strålterapibolaget Elekta, som rapporterade en svagare bruttomarginal än väntat för det första kvartalet. Dessutom skruvades prognoserna för omsättning och rörelseresultat ebita ned för bokföringsåret.

"Den var betydligt under vår förväntan", sade vd Niklas Savander om bruttomarginalen och hänvisade till en låg andel mjukvara och relativt svaga påslag i de affärer som genomfördes. Aktien rasade 8,5 procent.

Nedåt var det även för investmentbolaget Kinnevik, vars delägda nätmodebolag Zalando presenterade sitt kvartalsresultat. Bolaget har haft en bra försäljningsstart på säsongen, men ville inte ge någon mer information om en eventuell kommande börsnotering. Kinnevik backade 2,4 procent.

Kosmetikbolaget Oriflame fortsatte ned, för dagen med 1,8 procent. Bolaget har mottagit ett ryskt skattekrav på motsvarande drygt 190 miljoner kronor.

Bland råvarubolagen stack Africa Oil ut med en uppgång på drygt 4 procent. En uppdatering av den kenyanska verksamheten fick både ris och ros av analytiker, men snittbetyget var ändå på den positiva sidan.

Ett högre guldpris hjälpte gruvbolaget Semafo, helt fokuserat på och exponerat mot guld, att stiga 2,3 procent.

Bland de 30 aktierna i OMXS30 slutade 25 dagen med nedgångar. Svagast efter Kinnevik var Nordea, ned 2,1 procent, som fått sänkt rekommendation från Exane BNP Paribas. Övriga storbanker förlorade 1,0 till 1,4 procent.

Bland det lilla fåtalet vinnare i storbolagsindex märktes Astra Zeneca och Tele2, båda upp 1 procent.

En säljrekommendation från SEB drabbade kabel-tv-operatören Com Hem som backade 2,7 procent till 52:70 kronor. SEB ger aktien en riktkurs på 49 kronor.

Sportspelsleverantören Kambi lyfte över 8 procent till 52:50 kronor, efter att ha adderat över 10 procent på onsdagen. Danske Bank inledde tidigare i veckan bevakning med en köprekommendation och riktkursen 90 kronor.


Innehåll från PayerAnnons

Så minskade ekonomiavdelningen sin tid för betalningsprocesser med 80% tack vare Payer

2019 valde United Spaces att skriva avtal med Payer, en startup inom B2B-betalningar, för att lösa betalningar för sina medlemmar på coworking-kontor i Sverige. Nu expanderar United Spaces med fem nya kontor i landet och i centrum finns en betalningslösning som kraftigt har reducerat kostnaderna för finansavdelningen.

Samarbetet mellan de två bolagen startade när United Spaces sonderade marknaden för en partner som både kunde designa men också processa betalningsflöden inom B2B. Kravet var att göra kundupplevelsen riktigt bra för sina medlemmar men också att lösa den manuella hanteringen av fakturering på ekonomiavdelningen.

Den tekniska lösningen var en integration av Payers API-plattform med United Spaces mobila medlemsapp men också med deras bokföringssystem Fortnox. Resultatet efter ett års samarbete överraskade Joakim Helbig, CFO på United Spaces.

– Det fanns en tid innan och efter Payer. Resultatet efter att vi implementerade Payers plattform har varit fantastiskt för ekonomiavdelningen. Vi spenderar nu 80% mindre tid på betalningshantering och inkassering. Utöver det betalas fakturor av våra medlemmar 30% fortare. Det är ett klart bevis att vi har lyckats lyfta betalningsupplevelsen till en riktigt hög nivå, säger han.

Blir långsiktig partner

Nu när United Spaces expanderar över landet, från fyra till totalt nio kontor har, de valt Payer som en långsiktig partner. Det tionde coworkingstället öppnar under hösten.

– Jag tror att det här systemet som vi har byggt tillsammans med Payer kan fungera som en mall för framtidens finansavdelning. Digitalisering och automatisering är menat att göra arbetslivet enklare och effektivt. Vi har uppnått just det och mycket mer med Payer. Det finns ingen anledning att hålla fast vid manuella processer för att fakturera, monitorera och bokföra när det kan skötas helt automatiskt. Nu när vi expanderar vill vi fortsätta resan med Payer, säger Joakim Helbig.

Peder Berge är VD och grundare av Payer.

– Vi är förstås otroligt glada att vi har fått utökat förtroende av United Spaces i deras fortsatta expansion. Vi har jobbat hårt för att få till detaljerna i betalningslösningen och det har burit frukt. Magi skapas genom hårt arbete och resultaten som vi har uppnått med United Spaces talar för sig själv. Vi ser fram emot att hjälpa flera svenska bolag att bli mer effektiva, få bättre kassaflöde och få högre marginaler, säger han. 

 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?