1515

Räntor och valutor: USA-räntor ner<br />

Amerikanska marknadsräntor har sjunkit ett par punkter i längre löptider under natten samtidigt som dollarn försvagats. USA-börserna stängde i stort sett oförändrat på onsdagen och i Asien är det överlag ned på börserna.

Tidig svensk torsdagsmorgon handlas den tioåriga amerikanska statsobligationsräntan till 2,35 procent, 2 punkter ned från onsdagens svenska stängning.

Även i Japan sjunker statspappersräntorna och tioårsräntan nådde under natten en ny 16-månaderslägsta nivå på 0,49 procent.

På onsdagen nådde statsobligationsräntorna i flera euroländer ny rekordlåga nivåer. Bland annat var den tyska tioårsräntan nere i 0,895 procent.

"Det globala obligationsrallyt har gått långt på ganska kort tid, uppenbarligen drivet av Europa och ökade spekulation om åtgärder från ECB. En diskussion om både tidpunkt och exakt vad dessa åtgärder kommer att vara har dominerat marknaderna och satt tonen för alla marknader globalt", sade Su-Lin Ong, chef för strategichef vid RBC i Sydney, till Bloomberg News.

Källor uppger för Reuters att ECB troligen inte kommer att vidta några nya lättnader vid räntemötet nästa vecka om inte inflationen i augusti, som presenteras på fredag, sjunker mer betydligt mot deflation.

Redan på torsdagen kommer en viktig indikation på euro-KPI i form av preliminär tysk KPI för augusti.

I nattens nyhetsflöde kan nämnas att USA uppger att Ryssland kan leda en motoffensiv bland separatistrebellerna i östra Ukraina. Samtidigt kommer rapporter om att striderna i Ukraina sprider sig till nya områden.

I Kina steg vinsterna i industriföretag med 13,5 procent i årstakt i juli.

På valutamarknaden har dollarn försvagats på bred front och bland annat tappat till 1:321 mot euron från 1:317 vid svensk stängning på onsdagen. Mot yenen har dollarn tappat mer marginellt.

Kronan har stärkts något öre mot dollarn och tappat lika mycket mot euron.

Australiendollarn har stärkts på bred front efter oväntat stark statistik över investeringarna under det andra kvartalet.

På torsdagens makroagenda står förutom preliminär tysk KPI för augusti även spansk dito liksom tysk arbetslöshet för samma månad. Dessutom presenterar Eurostat en ny konjunkturbarometer för euroområdet och det kommer statistik över penningmängd och utlåning i EMU i juli.

Från USA kommer den andra beräkningen av BNP under det andra kvartalet, väntat en liten nedrevidering, liksom veckostatistik över nyanmälda arbetslösa och kontrakterade husköp i juli.

För svensk del riktas intresset mot statistik över detaljhandelns försäljning i juli, som enligt SME Direkts enkät väntas ha ökat med 3,9 procent i årstakt.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?