1515

Räntor och valutor: <br />Tyskland bromsar räntefallet<br />

Europeiska statspappersräntor vänder svagt upp i förmiddagens handel på torsdagen medan euron handlas nära oförändrat mot dollarn, efter en viss förstärkning under natten.

Marknaden präglas av viss oro för stigande spänningar i Ukraina, men samtidigt innebär indikationer om att augustiinflationen i euroområdet inte bör bli överraskande låg att den geopolitiska oron inte leder till ytterligare nedåtpress på europeiska statspappersräntor.

Amerikanska UD uppgav på onsdagskvällen att Ryssland kan leda en motoffensiv bland separatistrebellerna i östra Ukraina. Samtidigt kommer rapporter om att striderna i Ukraina sprider sig till nya områden. På torsdagen rapporterar bland annat BBC om att en prorysk separatistledare uppgett för rysk tv att tusentals ryska soldater strider tillsammans med rebellerna.

Efter att ECB-chefen Mario Draghi varnat för sjunkande inflationsförväntningar och sagt sig vara beredd att göra mer har förväntningarna stegrats på nya lättnader från ECB vid räntemötet nästa vecka. Den sista riktigt tunga statistiken som ECB får inför mötet är augusti månads snabb-KPI, som släpps på fredagen och väntas visa att inflationen sjönk till 0,3 procent i augusti från 0,4 procent i juli.

Källor uppgav på onsdagen för Reuters att ECB troligen inte kommer att vidta några nya lättnader vid räntemötet nästa vecka om inte inflationen i augusti, som presenteras på fredag, sjunker mer betydligt mot deflation.

Preliminär prisstatistik från Spanien på torsdagen visade visserligen att KPI letar sig allt längre in i negativt territorium. I årstakt sjönk priserna 0,5 procent, ned från -0,3 procent i juli och den största nedgången sedan 2009. Väntat var dock att inflationen skulle ha varit ännu något lägre, -0,6 procent.

Preliminär augusti-KPI från fyra tyska delstater har visat en oförändrad eller något högre inflationstakt i augusti jämfört med i juli. Prognoserna pekar mot att inflationstakten i hela Tyskland ska ha varit oförändrad på 0,8 procent i augusti, och sammantaget pekar de preliminära rapporterna hittills inte mot att inflationen ska bli lägre än väntat i vare sig Tyskland eller i hela euroområdet.

EU-kommissionens konjunkturbarometer för euroområdet visade dock att den samlade barometerindikatorn sjönk till 100,6 i augusti från 102,1 i juli, vilket var svagare än de 101,5 som väntades enligt Bloomberg News prognosenkät. Bidragande till nedgången var att indikatorn för tillverkningsindustrin sjönk till -5,3, från -3,8 i juli (väntat -4,5).

ECB rapporterade vidare att ökningstakten i penningmängden, M3, steg oväntat till 1,8 procent i juli, från uppreviderade 1,6 procent i juni. Samtidigt dämpades nedgången för privata krediter något, till 1,6 procent från 1,8 procent i juni.

Svenska statobligationsräntor sjunker svagt på torsdagsförmiddagen medan kronan försvagas mot euron efter besked om att hushållen höll hårdare i plånboken än väntat i juli.

SCB/HUI rapporterade att detaljhandelsförsäljningen steg 2,3 procent i juli, vilket var väl under de 3,9 procent som väntades enligt SME Direkts prognosenkät. Dagligvaruhandeln utvecklades bra, men sällanköpsbranscher som heminredning och byggvaror gick sämre.

HUI kommenterar att försäljningsutvecklingen ändå "får ses som god" med tanke på att många befarat att värmeböljan skulle bli ett hinder för konsumtionen.

SEB-ekonomen Olle Holmgren påminner i ett kundbrev att det relativt svaga juli-utfallet följer på den starkaste kvartalstillväxten sedan 2010. Han konstaterar att det finns flera skäl att räkna med starkare konsumtion framöver, men utsikterna på kort sikt är mer osäkra efter att KI rapporterat sjunkande hushållsförtroende.

"Den månatliga volatiliteten i detaljhandeln är alltid hög, men det är möjligt att accelerationen i detaljhandelsförsäljningen under första halvåret håller på att tappa fart", skriver Olle Holmgren.

Ekonomerna på Handelsbanken presenterade en ny konjunkturprognos på förmiddagen, och med utsikter för att Sveriges BNP stiger 2,3 procent i år och 3,1 procent nästa år är Handelsbanken fortsatt mer optimistiska om den svenska utvecklingen än många andra prognosmakare.

Enligt Handelsbanken gör ett fortsatt högt arbetskraftsutbud att en snabb nedgång i arbetslösheten är mindre trolig. Inflationen blir därmed inte hög framöver, men de faktorer som nyligen har dämpat inflationen kommer att avta, och till skillnad från Swedbank och SEB tror Handelsbanken att Riksbanken har sänkt räntan för sista gången den här rundan. Prognosen pekar mot en reporänta på 0,75 procent om tolv månader, jämfört med nuvarande 0,25 procent

På USA-agendan riktas blickarna mot den andra beräkningen av BNP under det andra kvartalet, klockan 14.30, som väntas ha reviderats ned till 3,9 procent i beräknad årstakt från 4,0 procent i det första estimatet. Dessutom kommer veckostatistik över nyanmälda arbetslösa, klockan 16.30, samt kontrakterade husköp i juli, klockan 16.00.

Torsdag kl 11.30 (onsdag kl 16.15):
USD/SEK 6:9630 (6:9529) Statsobl 2y 0,17 (0,18)
EUR/SEK 9:1951 (9:1570) Statsobl 10y 1,42 (1,42)
EUR/USD 1:3206 (1:3173) Räntegap/ty 52 (52)
US obl 10y 2,35 (2,37) Tysk obl 10y 0,91 (0,90)


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?