ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

De bygger sedelpress i Boden

  • Sam Cole, vd KNC Miner Foto: Claes-Göran Flinck

Bitcoinbolaget KNC Miner har på kort tid vuxit till ett av Sveriges mest framgångsrika teknikbolag med en vinstmarginal på 80 procent i sin brytning av den digitala valutan. Nu ska de bygga två gigantiska serverhallar i Boden.

KNC Miner tillverkar datorchip som används till att kontrollera att alla överföringar som görs med den digitala valutan bitcoin sker på ett korrekt sätt.

Varje gång någon verifierar ett antal transaktioner skapas 25 nya digitala mynt. Den som genomförde kontrollen får de nya mynten i belöning. Det kallas i branschen för att bryta och är bitcoins motsvarighet till att trycka nya sedlar.

KNC Miner är världsledande på att utveckla de datorchip som används i processen.

"Våra chip har inte en massa finesser. Du kan inte använda dem till att surfa eller koll din mejl. Men de är snabbare och bättre än något annat vad gäller att bryta bitcoin", säger Sam Cole, vd för och medgrundare av KNC Miner.

Att ha den senaste tekniken är helt avgörande eftersom olika brytare hela tiden tävlar mot varandra. Bara den med tillräckligt snabb dator får nya mynt. Anledningen till att KNC Miner både bryter egna mynt och säljer utrustningen till andra är enligt ledningen att det finns så pass många bitcoin att bryta att bolaget ensamt aldrig skulle kunna roffa åt sig alltihop.

Sedan KNC Miner lanserade sin första bitcoinbrytare i juni 2013 har bolaget sålt datorer för cirka en halv miljard kronor. Under tiden har bolaget brutit egna bitcoin till ett värde av cirka 200 Mkr.

Bolaget har än så länge inte publicerat sitt första bokslut. Ledningen vill inte avslöja vad vinsten väntas landa på när 2013 och 2014 summeras.

Sam Cole berättar dock att bolagets bitcoinbrytning, som alltså har gett intäkter på cirka 200 Mkr sedan starten för ungefär ett år sedan, har en vinstmarginal på cirka 80 procent.

För att öka lönsamheten ytterligare planerar bolaget nu att gå över från att sälja hårdvara till att erbjuda en molntjänst.

"I stället för att sälja chip som måste transporteras till 120 olika länder ska vi erbjuda en mjukvarutjänst som kunderna kan koppla upp sig mot. De köper in sig på vår datorkapacitet och använder den i stället för egen hårdvara. Då minskar kostnaderna betydligt för oss", säger Sam Cole.

För att få tillräcklig datorkraft i molnet ska KNC Miner bygga två nya serverhallar i Boden i Norrbotten, där bolaget redan har en hall sedan tidigare. Den befintliga hallen ligger i en helikopterhangar som tidigare har tillhört Försvarsmakten och de två kommande ska ligga i närheten.

"Norra Sverige är perfekt. Det är kallt och finns gott om plats men infrastrukturen är ändå bra", säger Sam Cole.

Den redan färdiga anläggningen är 5.500 kvadratmeter stor. Det är ännu inte klart exakt hur stora de nya hallarna blir men ledningen beskriver dem som gigantiska.

För att kunna bygga klart dem så snabbt som möjligt har bolaget nyligen tagit in 60 Mkr från investerare, bland annat riskkapitalbolaget Creandum.

"Vi måste inte ta in pengar eftersom vi kan trycka egna. Men vi väljer att göra det ändå för att kunna bygga serverhallarna så snabbt som möjligt", säger Sam Cole.

Han säger att de nya anläggningarna i Boden är extremt energikrävande.

"Räknat i yta blir vi inte lika stora Facebooks serverhall i Luleå. Men vi kommer att förbruka mer elektricitet än de gör", säger Sam Cole.

Utöver de två hallarna i Boden planerar ledningen att bygga ytterligare anläggningar som backup, dock på hemlig plats. Risken för sabotage innebär att bolaget tillämpar rigorösa säkerhetsrutiner.

"Vi har militärstängsel runt våra anläggningar i Boden och hård bevakning dygnet runt. De serverhallar som vi nu ska bygga ligger dessutom i närheten en byggnad där det utbildas ordningsvakter", säger Sam Cole.

Tyck till