1515

Råvaror: Guldet fortsätter upp<br />

Råvarupriserna spretade på onsdagseftermiddagen åt olika håll. Brent- och WTI-oljan backade efter en lagerrapport från USA:s energidepartement, samtidigt som basmetallerna överlag var lägre. Guld- och silverpriset var fortsatt något högre.

Klockan 18.22 var WTI-oljan 0:36 dollar lägre till 93:50 dollar per fat, samtidigt som Brentoljan hade backat 0:32 dollar till 102:18 dollar per fat.

Statistik från USA:s energidepartement, DOE, visade att de amerikanska lagren av råolja sjönk 2,1 miljoner fat under förra veckan. Lagren i Cushing, leveranspunkt för WTI-oljan, steg med 0,51 miljoner fat.

"Vi har tillräckliga råoljelager och en växande produktion i USA, vilket har minskat påverkan av all geopolitisk oro i världen. Priserna hade varit mycket högre om det här hade hänt för några år sedan, innan USA:s produktion ökade", kommenterade Chip Hodge, chefförvaltare på John Hancock i Boston, till Bloomberg News.

I Irak har det kurdiska självstyret bett Iran om ammunition för att bekämpa IS och i Ukraina fortsätter striderna mellan regeringsstyrkor och proryska rebeller, efter att presidenterna i Rysslands och Ukraina avslutat samtal som beskrevs som "positiva" och som ska följas av fler.

Ädelmetallerna var fortsatt högre, även om priserna hade fallit tillbaka från dagens tidigare toppar. Guldpriset var upp 2 dollar till 1.283 dollar per uns, medan silverpriset var 0:07 dollar högre till 19:44 dollar per uns.

Sett över en månad tillbaka noteras dock guldet på en fortsatt låg nivå, i samband med att aktiemarknaden fortsätter att klättra högre, och intresset för ädelmetallen verkar fortsätta ned. Andelen öppna options- och terminskontrakt på New York-börsen är nära den lägsta nivån på fem år.

"Pengar går till aktiemarknaden, guldmarknaden är oförutsägbar", sade Blake Robben, marknadsstrateg på Archer Financial Sevices i Chicago, till Bloomberg News.

Bland basmetallerna var det överlag nedgångar. Kopparpriset backade 31 dollar till 7.023 dollar per ton, medan zinkpriset sjönk 2 dollar till 2.356 dollar per ton.

 

Noteringar klockan 18.22
Råolja (pris/fat):


WTI, första termin -0:36 USD 93:50
Brent, första termin -0:32 USD 102:18
Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)


Koppar -31 USD 7.023
Zink -2 USD 2.356
Aluminium +2 USD 2.085
Nickel -133 USD 18.817
Bly +6 USD 2.257
Tenn -235 USD 21.770
Ädelmetaller (pris/uns, spot)


Guld +1:65 USD 1.282:89
Silver +0:07 USD 19:44
Dollarindex (högre = starkare USD) -0.15
82.50

Innehåll från Geras SolutionsAnnons

Ny svensk teknik ger tidigare och säkrare diagnoser för patienter med Alzheimer och andra demenssjukdomar

En ny digital teknik för enklare och mer träffsäker diagnostik av demenssjukdomar har utvecklats av det svenska start-up bolaget Geras Solutions. 

Tekniken är tänkt att på sikt komplettera och kanske även ersätta delar av läkarledda minnesutredningar. 

Marknaden beräknas vara värd miljardbelopp.

Det genomförs årligen tiotusentals minnesutredningar runt om i Sverige. De sker helt manuellt med olika former av neuropsykologiska tester. 

Flertalet sker inom primärvården med både bristande resurser och lägre grad av specialistkompetens. 

I takt med en åldrande befolkning förväntas också allt fler vilja genomgå en minnesutredning.

Svenska start-up bolaget Geras Solutions har nu utvecklat en digital plattform för både bättre och snabbare diagnostik. Patienter kan med stöd av anhöriga genomföra stora delar av en minnesutredning med hjälp av läsplatta eller smartphone. 

Artificiell intelligens analyserar sedan hur testet genomförs, sammanställer resultaten från en stor mängd data och presenterar det på ett sätt som underlättar för läkaren att sätta rätt diagnos.

– Vi vet att många inte får del av ordentliga minnesutredningar. Genom att dra nytta av ny teknik och den senaste forskningen kan vi bidra inom ett område där behoven är väldigt stora, säger Rickard Forsman, VD på Geras Solutions.

Öppnar nu också digital minnesmottagning 

Nu öppnar företaget också appen ”Minnesmottagningen” direkt till allmänheten. Det blir världens första digitala minnesmottagning dit privatpersoner kan vända sig direkt för att få en initial digital utredning av minne och hjärnans andra funktioner. 

Det blir ett enkelt sätt få lära sig mer om sin hjärnhälsa.

– Vi vet att många har svårt att närma sig sjukvården för en ordentlig utredning när det finns oro för kognitiva sjukdomar och demens. Det kan vara skönt att få göra ett test av minne och andra kognitiva funktioner i en lugn och trygg hemmiljö istället, säger dr. Johan Sundelöf, Medicinskt ansvarig, Geras Solutions.

Marknaden enbart för minnesutredningar uppskattas till 70 miljarder kronor globalt. I Sverige uppskattas marknaden till 500 miljoner.

Om Geras Solutions

Bolaget är baserat i Stockholm och grundades 2016 baserat på idéer sprungna ur drottning Silvias stiftelse, Silviahemmet. 

Utgångspunkten var att dra nytta av ny teknik för att modernisera vården inom kognitiva sjukdomar och demens. 

Det kognitiva testet har testats kliniskt vid Kognitiva Mottagningen på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna och utvärderas nu av ett antal regioner för att på sikt kunna breddinföras. 

Läs mer på: www.gerassolutions.com 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Geras Solutions och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?