Annons

Råvaror: Guldet fortsätter upp<br />

Råvarupriserna spretade på onsdagseftermiddagen åt olika håll. Brent- och WTI-oljan backade efter en lagerrapport från USA:s energidepartement, samtidigt som basmetallerna överlag var lägre. Guld- och silverpriset var fortsatt något högre.

Klockan 18.22 var WTI-oljan 0:36 dollar lägre till 93:50 dollar per fat, samtidigt som Brentoljan hade backat 0:32 dollar till 102:18 dollar per fat.

Statistik från USA:s energidepartement, DOE, visade att de amerikanska lagren av råolja sjönk 2,1 miljoner fat under förra veckan. Lagren i Cushing, leveranspunkt för WTI-oljan, steg med 0,51 miljoner fat.

"Vi har tillräckliga råoljelager och en växande produktion i USA, vilket har minskat påverkan av all geopolitisk oro i världen. Priserna hade varit mycket högre om det här hade hänt för några år sedan, innan USA:s produktion ökade", kommenterade Chip Hodge, chefförvaltare på John Hancock i Boston, till Bloomberg News.

I Irak har det kurdiska självstyret bett Iran om ammunition för att bekämpa IS och i Ukraina fortsätter striderna mellan regeringsstyrkor och proryska rebeller, efter att presidenterna i Rysslands och Ukraina avslutat samtal som beskrevs som "positiva" och som ska följas av fler.

Ädelmetallerna var fortsatt högre, även om priserna hade fallit tillbaka från dagens tidigare toppar. Guldpriset var upp 2 dollar till 1.283 dollar per uns, medan silverpriset var 0:07 dollar högre till 19:44 dollar per uns.

Sett över en månad tillbaka noteras dock guldet på en fortsatt låg nivå, i samband med att aktiemarknaden fortsätter att klättra högre, och intresset för ädelmetallen verkar fortsätta ned. Andelen öppna options- och terminskontrakt på New York-börsen är nära den lägsta nivån på fem år.

"Pengar går till aktiemarknaden, guldmarknaden är oförutsägbar", sade Blake Robben, marknadsstrateg på Archer Financial Sevices i Chicago, till Bloomberg News.

Bland basmetallerna var det överlag nedgångar. Kopparpriset backade 31 dollar till 7.023 dollar per ton, medan zinkpriset sjönk 2 dollar till 2.356 dollar per ton.

 

Noteringar klockan 18.22
Råolja (pris/fat):


WTI, första termin -0:36 USD 93:50
Brent, första termin -0:32 USD 102:18
Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)


Koppar -31 USD 7.023
Zink -2 USD 2.356
Aluminium +2 USD 2.085
Nickel -133 USD 18.817
Bly +6 USD 2.257
Tenn -235 USD 21.770
Ädelmetaller (pris/uns, spot)


Guld +1:65 USD 1.282:89
Silver +0:07 USD 19:44
Dollarindex (högre = starkare USD) -0.15
82.50

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från BioinventAnnons

BioInvent flyttar fram cancerforskningens gränser

Svenska BioInvent är en av föregångarna i Sverige inom utvecklingen av immunonkologiska läkemedel. Life science-företagets huvudfokus är att identifiera relevanta målstrukturer och antikroppar som binder till dem för att utveckla innovativa immunonkologiska läkemedel. 

–  Immunonkologiska terapier revolutionerar behandlingen av olika cancersjukdomar. Det är ett verkligt spännande arbete, säger Maria Stenbäck, ansvarig för BioInvents viktiga patentarbete.

Med immunonkologiska läkemedel aktiveras viktiga celler i immunförsvaret, i synnerhet T-celler, som då kan identifiera och angripa tumören. 

– Med de metoder vi använder och kontinuerligt utvecklar kan vi identifiera antikroppar som binder till olika målstrukturer och som har potential att användas för cancerterapier, berättar Maria.

Till sin hjälp har BioInvent egenutvecklade teknologiplattformar, dels screeningverktyget F.I.R.S.T™ och dels antikroppsbiblioteket n-CoDeR®. Med hjälp av F.I.R.S.T™ kan forskarna samtidigt leta efter både antikroppar och receptorer, och genom att använda patientmaterial kan de identifiera de kliniskt mest relevanta antikropparna. 

En viktig satsning för BioInvent är att driva den kliniska utvecklingen av företagets ledande antikropp BI-1206 för behandling av non-Hodgkins lymfom, samt – i kombination med pembrolizumab – för behandling av framskridna solida tumörsjukdomar.

– Vi utvecklar också first-in-class-antikroppar riktade mot tumörassocierade myeloida celler, både i samarbete med Pfizer och i egen regi. Dessa projekt är i nuläget i preklinisk fas. Därutöver har vi ytterligare substanser som snart ska föras in i kliniska program, betonar Monika Semmrich, forskare och projektledare hos BioInvent. 

Ett intressant exempel på dessa substanser är BT-001, ett nästa generations onkolytiskt virus som utvecklas i ett samarbete med franska Transgene. BT-001 har konstruerats för att kombinera avdödande av cancerceller och produktion av en Treg-depleterande anti-CTLA4-antikropp direkt in i tumören, vilket också leder till ett immunsvar mot tumörceller. 

– BioInvents forskning är oerhört spännande, inte minst för att allt från antikroppsutveckling till klinisk utveckling och produktion av antikroppar sker under samma tak. Det medför ett kontinuerligt samarbete och kunskapsutbyte, vilket både är en stor styrka och något våra medarbetare och samarbetspartners verkligen uppskattar, avslutar Monika. 

Fakta om BioInvent

BioInvents primära mål är att utveckla nästa generations immunonkologiska läkemedel där fokus är att förbättra terapeutiska resultat inom områden med stort icketillgodosett behov. BioInvents strategi är att utnyttja sin expertis inom immunologi, cancerbiologi och antikroppsbiologi för att utveckla cancerimmunterapier för att förbättra livskvalitén för cancerpatienter. Detta möjliggörs genom samarbeten med läkemedelsföretag, akademiska forskargrupper, nätverk av kliniskt verksamma specialistläkare och forskningsstiftelser.

www.bioinvent.se

Mer från Bioinvent

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Bioinvent och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?