Annons

Räntor och valutor: KI-siffor ingen större kronpåverkan

Kronan uppvisade inga större rörelser efter att Konjunkturinstitutets senaste barometerundersökning offentliggjorts. Utfallen spretade åt olika håll med oväntat positiva företag och oväntat negativa hushåll.

På obligationsmarknaden noteras de svenska räntorna marginellt lägre, i likhet med Tyskland. I Sydeuropa fortsätter den senaste tidens räntenedgång.

KI:s barometerindikator, som sammanfattar företagens och hushållens syn på ekonomin, ökade till 103,2 och var därmed starkare än marknadens förväntan om 101,6 enligt SIX News analytikerenkät. Indikatorn ligger nu vid den högsta nivån sedan februari i år.

I KI-undersökningen kan även noteras att inflationsförväntningarna sjönk.

Det tyska konsumentförtroendet sjönk enligt GfK:s senaste mätning som inkom svagare än förväntat.

Försiktiga förhoppningar om minskad geopolitisk oro noterades under gårdagen med signaler om åtminstone fortsatta samtal mellan Ukraina och Ryssland, och en uppgörelse om "permanent" vapenvila kring Gaza.

De amerikanska obligationsräntorna steg marginellt i går efter en dag som bjöd på blandad ekonomisk statistik. Siffror över orderingången för varaktiga varor och konsumentförtroendet överraskade positivt medan husprisdatan inkom på nedsidan.

Federal Reserves styrelse beslutade vid båda mötena i juli att lämna diskontoräntan oförändrad vid 0,75 procent, men centralbanken var inte enhällig. 9 av 12 regionala Fed-banker röstade för beslutet medan regionerna Kansas City, Dallas och Philadelphia röstade för att höja räntan till 1,0 procent, enligt protokoll som släpptes i går.

Frankrikes president Francois Hollande signalerade i går att han kommer att stå fast vid sina utlovade reformer, efter att den nya regeringen presenterats. Michel Sapin fick behålla posten som finansminister och Emmanuel Macron har fått rollen som ekonomiminister.

Klockan 09.15 presenterar KI sin nya konjunkturprognos. Myndigheten väntas revidera ned sin tillväxtprognos för Sverige avseende i år, något som en rad ekonomiska bedömare har gjort på sistone.

I dag väntas ingen viktig amerikansk ekonomisk statistik.

26-aug 27-aug 27-aug Tid 16:15 08:58 09:10

Sweden 2Y (1050) 0,20 0,19 0,19 Sweden 5Y (1052) 0,64 0,63 0,63 Sweden 10Y (1058) 1,48 1,47 1,47 German Govt Bond 10Y 0,95 0,94 0,94 Räntespread Ger-Sve bond 10Y -0,53 -0,53 -0,53 Italy 10Y 2,44 2,38 2,39 Spain 10Y 2,20 2,14 2,15 USA Govt Note 10Y 2,38 2,38 2,38 USA Govt Bond 30Y 3,14 3,15 3,15 USD/SEK-spot 6,9439 6,9490 6,9411 EUR/SEK-spot 9,1618 9,1588 9,1539 GBP/SEK-spot 11,5063 11,5018 11,4952 EUR/USD-spot 1,3194 1,3180 1,3187 USD/JPY-spot 103,98 103,93 103,94 TCW Index 124,37 124,39 124,29


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från AmnioticsAnnons

Nästa generations terapimetoder utvecklas genom stamceller från fostervatten

Amniotics är ett biofarmaceutiskt bolag som grundades 2015 av tre experter inom neonatal- och stamcellsforskning vid Lunds Universitet. Bolaget har under åren av forskning utvecklat en teknologi som gör att man kan framställa organspecifika mesenkymala stamceller av neonatal kvalitet från fostervatten. 

Amniotics tre grundare barnläkare Marcus Larsson, förlossningsläkare Andreas Herbst och stamcellsspecialist Niels-Bjarne Woods upptäckte en ny typ av stamceller i fostervatten. Stamceller vars unika egenskaper är utmärkta för applikationer inom regenerativ medicin. Sedan starten har Amniotics utvecklat och tagit patent på en apparat med vilken man kan utvinna stamceller och mänsklig lungsurfaktant från fostervatten. Lungsurfaktant är ämnet som omger insidan av lungblåsorna och ger den nödvändiga elasticiteten för att vävnaden ska kunna expandera när man andas. Med Amniotics metod kan fostervatten, som annars inte utnyttjas utan bara kastas bort, bidra till banbrytande insikter och vård för patienter med svårbotade sjukdomar.

Långsiktig satsning för framtida terapimetoder

Idag satsar Amniotics långsiktigt för att ta fram nästa generations terapimetoder tänkta att bota sjukdomar som idag saknar botemedel. Amniotics har nyligen haft inspektioner av Svenska Läkemedelsverket för godkännande av produktion. Tillväxtpotentialen är enorm då mesenkymala stamceller har visat sig hjälpa till att läka skadade organ och vävnader, kan modulera skadliga inflammatoriska processer i ett brett spektrum av sjukdomar och har egenskaper som fyller ett antal medicinska behov.

– I vår prekliniska forskning ser vi att mesenkymala stamceller är anti-inflammatoriska, immunmodulerande och har anti-fibrotiska och regenerativa egenskaper. Cellerna förökar sig snabbt och de har en hög verkningsgrad vilket bidrar till möjlig vävnadsnybildning. Till skillnad från andra stamcellsmetoder kan vår teknik särskilja neonatala organspecifika stamceller som kan appliceras för vård av en sjuk eller skadad vävnad med samma organspecifika egenskaper, säger Kåre Engkilde, VD Amniotics.

Patenterad och säker teknik

Att extrahera stamcellerna från fostervattnet är en process i flera steg. Första steget är att extrahera och samla upp fostervattnet från ett planerat kejsarsnitt. Det görs med en patenterad och CE-märkt apparat som penetrerar fosterhinnan och samlar upp fostervattnet. En process som tar ungefär 90 sekunder och som på inget sätt innebär en risk för barnet eller mamman. Nästa steg är att transportera fostervattnet till Amniotics anläggning med laboratorium och renrum för GMP (Good Manufacturing Practice) produktion. Där filtreras fostervattnet och de olika mesenkymala neonatala celler som är organrelevanta selekteras. Att kunna extrahera och särskilja flera olika celler gör det från en fostervattensextration går att utveckla behandling för flera olika organspecifika sjukdomar. 

– När barnet ligger i fostersäcken är det omslutet av fostervatten. Det innebär att alla vävnader som är i kontakt med fostervattnet avger celler som samlas i fostervattnet. De mesenkymala stamcellerna i fostervattnet är därför fler och i större mängd jämfört med exempelvis stamceller från navelsträng, säger Kåre Engkilde.

När de organspecifika stamcellerna isolerats, odlas de för att skapa tillräckligt många celler för att kunna behandla patienter. När önskad mängd är uppnådd stoppas odlingsprocessen och cellerna fryses för att vara redo för patientbehandling. 

Framtida tillväxtmarknad

Möjligheten för terapeutiska mesenkymala stamceller accelererar snabbt och har en ökning på kring 10 procent per år globalt. Just nu arbetar Amniotics för att inleda kliniska prövningar inom fyra cellområden, lungor, hud, njure och hjärna vid den egna GMP-produktionsanläggningen.

– För oss är det viktigt att producera celler mot olika terapeutiska indikationer där det finns ett värde ur medicinsk synpunkt. Vi har en bred terapeutisk potential och är intresserade av investerare som kan bidra till att vår forsknings stora potential utvecklas till livsförändrande behandlingar för behövande patienter, säger Kåre Engkilde.

Om Amniotics

Amniotics är ett företag som startade 2015, baserat på forskning från Lunds Universitet. Amniotics utvecklar unika läkemedel för indikationer med ej uppfyllda medicinska behov.

www.amniotics.com 

 

Mer från Amniotics

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Amniotics och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?