1515

Räntor och valutor: <br />KI-besked sänker räntorna<br />

Svenska räntor sjunker medan kronan visar begränsade rörelser efter en rad viktiga besked under onsdagsförmiddagen från såväl Konjunkturinstitutet som SCB. Även Europaräntorna sjunker.

Vid lunchtid är den svenska tioåriga räntan ned 6 punkter till 1,43 procent, medan den tyska motsvarigheten är ned 3 punkter till 0,92 procent.

KI:s månadsbarometer för augusti visade en spretig bild, där förtroendet bland företagen steg samtidigt som hushållen blev mer pessimistiska, åtminstone beträffande den egna ekonomin. Det som framförallt drog ned CCI, hushållens förväntningar, var hushållens inställning till köp av kapitalvaror, medan inställningen till svensk ekonomi däremot hade blivit mer optimistisk.

Barometerindikatorn, som sammanfattar läget i svensk ekonomi, steg till 103,2 i augusti från 100,8 föregående månad.

Enligt SME Direkts prognosenkät väntade analytiker att barometerindikatorn skulle uppgå till 101,6 i augusti.

Konfidensindikatorn för tillverkningsindustri steg 5,1 enheter till 106,7 och stod för merparten av uppgången. Väntat här var 101,6.

Hushållens förväntningar, CCI, sjönk till 96,9 från 99,6, väl under förväntningarna på 101,6.

Analytiker pekar på att inflationsförväntningarna på 12 månaders sikt sjönk till historiskt låga 0,2 procent i augusti, från 0,7 i juli.

Nordeas chefanalytiker Torbjörn Isaksson lyfter fram att det ganska dämpade sentimentet de senaste månaderna står i kontrast till den snabba uppgången i hårda data. Han tycker att bilden är blandad med stor volatilitet i vissa frågor, vilket tyder på "statistiskt brus" och att man bör ta undersökningen med en nypa salt.

Även Nykredits Anna Råman är lite förbryllad över detaljerna i KI-barometern. Hon tycker att den stora uppgången för sentimentet i tillverkningsindustrin står i konflikt med både industri-PMI och stämningen i den tyska tillverkningsindustrin de senaste månaderna. Därför tycker hon att det ska bli väldigt intressant att se utfallet i nästa veckas industri-PMI för augusti.

Mest överraskad var hon över att hushållens förtroende för den egna ekonomin föll tillbaka med tanke på hushållens mycket solida finanser. Kanske är förklaringen geopolitisk oro och att börsen sjönk i början på månaden, tror Anna Råman.

Swedbank tror att hushållens mer negativa syn på den egna ekonomin kan hänga samman med osäkerhet kring makrotillsynsverktygen och eventuella framtida skattehöjningar. "Sommarvolatilitet" kan också ha spelat in.

Roger Knudsen, chef för konjunkturbarometern, sade till Nyhetsbyrån Direkt att en möjlig förklaring till det kan vara de diskussioner som förs politiskt om behovet av skattehöjningar.

I sin nya konjunkturprognos reviderar KI ned tillväxten för i år på grund av att svagare efterfrågan från utlandet dämpat den svenska exporten. KI räknar dock med att exportmarknaden tar fart nästa år och justerar därför upp sin BNP-prognos för 2015 något. Privatkonsumtion och investeringar väntas bidra till den starka tillväxten nästa år.

KI räknar vidare med att sysselsättningen ska öka med cirka 1 procent per år och arbetslösheten sjunka till 7,6 procent nästa år.

Riksbanken väntas börja höja sina styrräntor i slutet av 2015, i linje med Riksbankens egna bedömningar.

Konjunkturinstitutets prognoschef Jesper Hansson sammanfattade vid en pressträff att återhämtningen i svensk ekonomi dröjer, men inflationen är på väg upp.

"Återhämtningen i ekonomin dröjer, svensk ekonomi står och stampar i år", sade han och tillade att detta i huvudsak beror på att exporten utvecklats svagt. Samtidigt har dock sysselsättningen ökat påfallande starkt i förhållande till tillväxten.

Enligt Jesper Hansson väntar efter valet en åtstramande finanspolitik, vilket är fullt naturligt vid en konjunkturuppgång. Sammanlagt måste skatterna höjas med 120 miljarder kronor till 2018 om man ska klara av att nå överskottsmålet och samtidigt bibehålla det offentliga åtagandet.

SCB-statistik på morgonen visade bland annat att takten i utlåningen till hushållen trappades upp ytterligare i juli, till 5,5 procent från 5,4 procent i juni.

Nordeas Andreas Wallström konstaterar i en kommentar att utlåningen drivs av en mycket fördelaktig finansiell situation för hushållen, där reala disponibelinkomster stiger, nettoförmögenheten har aldrig varit högre och bolåneräntorna är på väg nedåt.

Handelsbalansen visade ett överskott på 1,9 miljarder kronor i juli, lägre än väntade +3,4 miljarder kronor enligt SME Direkts analytikerenkät.

Annan SCB-statistik visade att Sveriges totala varuexportvolym ökade med 0,1 procent i fasta priser under andra kvartalet, jämfört med samma period året före. Samtidigt ökade den svenska varuimporten med 3,1 procent i volym.

Inkommande data på onsdagsmorgonen visade att tyska importpriser sjönk mer än väntat i juli, -0,4 procent, och på årsbasis ökade nedgången i importpriserna till 1,7 procent i juli från 1,2 procent i juni.

Samtidigt visade GfK:s mätning att de tyska hushållens ekonomiska förtroende kommer att sjunka till 8,6 i september, från 8,9 i augusti, vilket var väl under de 8,9 som väntades enligt Bloomberg News enkät.

I Frankrike visade Insée:s konfidensindikator för tillverkningsindustrin en nedgång till 96 i juli från 97 i juni, vilket var i linje med förväntningarna enligt Bloomberg News enkät.

USA-räntorna ligger stilla i onsdagens europeiska förmiddagshandel, ingen amerikansk statistik av vikt väntas på onsdagen, men i kväll ska det amerikanska finansdepartementet i alla fall sälja femårsobligationer för 35 miljarder dollar, och tvååriga obligationer med rörlig ränta för 13 miljarder dollar.

På valutamarknaden nuddade euron sin lägsta nivå mot dollarn på nästan ett år, enligt Bloomberg News hänvisar handlare till förväntningar om att statistik i morgon kommer att visa på sjunkande förtroende i regionen.

Strax före lunch står euron i 1,318 mot dollarn, ned från 1,319 på tisdagseftermiddagen.

Dollarn är i sin tur stabil mot yenen.

Kronan ligger nära samma nivå mot dollarn som i går eftermiddag, och har stärkts med 1 öre mot euron.

Onsdag kl 11.40 (tisdag kl 16.15):
USD/SEK 6:9429 (6:9444) Statsobl 2y 0,18 (0,20)
EUR/SEK 9:1529 (9:1621) Statsobl 10y 1,43 (1,49)
EUR/USD 1:3183 (1:3193) Räntegap/ty 51 (54)
US obl 10y 2,38 (2,38) Tysk obl 10y 0,92 (0,95)


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?