Annons

USA-börser: En <br />milstolpe passerad<br />

De amerikanska börserna noterades på svagt högre nivåer vid tisdagens stängning, trots att uppgångarna till viss del gröpts ur mot slutet av handelsdagen. Starka makrodata gav stöd.
Foto:Richard Drew

Dow Jones Industrial Average klättrade 0,2 procent till indexnivån 17.107, medan tekniktunga Nasdaq Composite ökade 0,3 procent till 4.571. S&P 500 steg samtidigt 0,1 procent till 2.000. Indexet lyckades därmed stänga över milstolpsnivån 2.000 för första gången.

Volymerna var alltjämt låga. Omsättningen summerades till 470 miljoner aktier på New York-börsen och 1,4 miljarder på Nasdaq.

"Det finns inte särskilt mycket riktning i marknaden. 2.000-nivån har fått mycket uppmärksamhet, men nu tittar vi på fundamenta och på hur ekonomin utvecklas", sa Richard Sichel, investeringschef vid Philadelphia Trust, till Bloomberg News.

Från statistikhåll framkom på tisdagen de amerikanska hållens konfidensindikator oväntat steg under augusti, till den högsta siffran sedan 2007.

Kanske ännu mer överraskande var samtidigt orderingången på varaktiga varor i landet, som steg 22,6 procent under juli. Det var betydligt mer än väntade +8,0 procent. Ökningen, som stöddes av en kraftigt ökad orderingång på civila flyg, var den största som uppmätts historiskt sett.

Energi var bästa sektor inom S&P 500, där Exxon Mobil och Schlumberger var två aktier som gick starkt.

Sett till enskilda bolag var samgåendet mellan hamburgerkedjan Burger King Worldwide och den kanadensiska restaurangkedjan Tim Hortons fortfarande det stora spörsmålet.

Efter att Burger King på måndagen bekräftat att det fört samtal med det kanadensiska bolaget kom besked på tisdagen om att uppköpet blir av. Burger King betalar genom en kombination av kontanter och aktier i det fusionerade bolaget, i en affär som bland andra Warren Buffets Berskshire Hathaway hjälper till att finansiera.

Burger Kings aktie, som steg kring 20 procent på måndagen, rekylerade ned 4,3 procent. Tim Hortons fortsatte å sin sida upp 8 procent, efter måndagen 19-procentiga kursuppgång.

En annan aktie i fokus var elektronikåterförsäljaren Best Buy. Bolaget redovisade på tisdagen en nedslående siffra för augusti månads försäljning tillsammans med en prognos om sjunkande försäljning för årets två sista kvartal. Aktien tappade nära 7 procent.

Amazon.com klättrade samtidigt 2,3 procent. Bolaget offentliggjorde sent på måndagen att man köper Twitch Interactive, en streamingwebbplats för tv- och datorspel, för 970 miljoner dollar.

På räntemarknaden var räntan på en amerikansk tioårig statsobligation upp 1 punkt till 2,39 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?