Annons

Stockholmsbörsen: <br />En affärsspäckad dag<br />

Kurserna på Stockholmsbörsen fick en liten, liten revansch mot slutet av tisdagen, efter en dag där handeln kretsat kring nollan.

Flera företagsköp har annonserats i dag, liksom en miljardinvestering. I Minsk pågick fortfarande mötet mellan Rysslands och Ukrainas toppar.

SIX Generalindex hade vid stängning ökat 0,3 procent till 433 medan OMXS30-index steg 0,2 procent till 1.398. Omsättningen var 8,8 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 12,3 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Burgundy, Chi-X och Turquoise.

Stenbeckssfärens investmentbolag Kinnevik återfanns bland vinnarna på OMXS30-listan då aktien fortsatte upp och steg ytterligare 1,7 procent. Mer detaljer kring börsnoteringen av e-handelsbolaget Zalando, som Kinnevik är storägare i, kan komma att presenteras redan under innevarande vecka. Kinnevik har gått upp totalt drygt 9 procent de fem senaste handelsdagarna.

Utvecklingen på Stockholmsbörsen har varit många tiondelar sämre än den i Europa, där de ledande börserna stängde ordentligt på plus. Ett av dagens största händelser är det möte som inletts i Vitrysslands huvudstad Minsk mellan Rysslands president Putin och Ukrainas motsvarighet Porosjenko.

Få investerare eller analytiker har uttryckt någon större förhoppning om framsteg i dag.

Billerud Korsnäs satsar närmare miljarden på bruken Frövi och Rockhammar, där förpackningsbolaget tillverkar förpacknings- och vätskekartong. Investeringen på 900 miljoner kronor bidrog till att lyfta aktien med 1,6 procent.

Det i fredags delårsrapporterande Balder fortsätter att vara intressant för investerarna då flera analytiker sett över sina riktkurser. Carnegie höjer riktkursen 110 kronor och ser en kurspotential till hela 160 kronor på tre års sikt. SEB höjer riktkursen från 89 till 100 kronor samtidigt som behåll-rekommendation för fastighetsaktien upprepas. Balder-aktien handlades 5,6 procent högre på tisdagen.

En annan aktie som fått se riktkursförändring är SSAB. UBS behåller sin säljrekommendation men höjer stålbolagets riktkurs från 35 till 41 kronor. A-aktien stängde på -0,3 procent vid 63,75 kronor.

Läkemedelstillverkaren Recipharm har följt upp förra veckans italienska miljardköp med ett samarbete med det Göteborgsbaserade forskningsbolaget Isofol Medical. Recipharm investerar åtta miljoner kronor i Isofol, som utvecklar en läkemedelskandidat som ska mildra biverkningarna vid cellgiftsbehandlingar. Recipharm var upp 0,9 procent och Aktietorgetnoterade Yield Life Science, som har Isofol Medical i portföljen, var upp 18,4 procent.

Utöver detta köper Lagercrantz svenska Load Indicator, ett bolag som benämns ha "god lönsamhet". Förvärvet väntas innebära ett mindre positivt tillskott till koncernens vinst per aktie. Lagercrantz stängde på -0,7 procent.

Ventilationsbolaget Systemair rundar av dagens svenska köpnyheter med förvärvet av säljbolaget Camair i Belgien. Aktien backade 0,7 procent.

Det kurdiska självstyret i Irak, KRG, har fått lov att föra i land en råoljelast värd cirka 100 miljoner dollar i Texas, USA. Aktien för Shamaran Petroleum, ett av de utländska oljebolagen som verkar i Kurdistan-regionen i norra Irak, steg 1,0 procent på First North.

På småbolagsfronten bjöd morgonen på rapporter från Clavister, Guideline, Opcon och Bahnhof samtliga surt mottagna av marknaden. Dignitana och Stockwik klarade sig bättre med flera procents uppgångar.

Över till de svenska makrobeskeden där Swedbanks konjunkturprognos visade att den expansiva finanspolitiken har bidragit till att svensk ekonomi har återhämtat sig väl sedan finanskrisen.

I SEB:s konjunkturprognos spås den svenska BNP-tillväxten bli +2,1 procent 2014 och +2,7 procent 2015.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?