1515

Räntor och valutor: <br />Euron tappar mot dollarn<br />

Europeiska statspappersräntor noterar mestadels mindre rörelser i förmiddagens handel på tisdagen, i Italien, Portugal och Spanien sjunker dock långa räntor 4-6 punkter. Euron sjunker samtidigt tillbaka mot dollarn, efter att ha handlats oregelbundet efter den svenska marknadens stängning på måndagen.

Marknadsaktörer fortsätter att hänvisa till ECB-chefen Mario Draghis mjuka kommentarer i samband med helgens centralbankssymposium i Jackson Hole, och spekulationerna tilltar om vilka besked om eventuella kvantitativa lättnader som kan komma efter ECB:s rådsmöte nästa torsdag.

Mario Draghi hänvisade i hög grad till sjunkande inflationsförväntningar när han talade i Jackson Hole, och tillade att beslutsfattarna kommer att använda "alla tillgängliga instrument som behövs" för att säkra prisstabilitet. Det bidrar, om möjligt, till att öka intresset ytterligare för de preliminära KPI-utfall för augusti som rapporteras i slutet av veckan, Tyskland och Spanien på torsdag och hela euroområdet på fredag.

Svenska statsobligationsräntor sjunker med upp till 3 punkter i längre löptider på tisdagsförmiddagen samtidigt som kronan handlas nära oförändrat mot euron.

Nedgången i svenska räntor kan möjligen kopplas till besked från SCB om att PPI-inflationen sjönk till 1,4 procent i juli, från 2,3 procent i juni, och kanske också till att två svenska storbanker flaggar för att Riksbanken inte är klar med räntesänkningarna.

Ekonomerna på Swedbank presenterade en ny konjunkturprognos på förmiddagen, och de hänvisar i första hand till en svag utveckling i euroområdet som skäl till att prognoserna för Sveriges BNP-tillväxt sänks till 1,9 procent i år och 2,6 procent 2015, från 2,8 respektive 2,9 procent i föregående prognos (i april).

Ett lågt inflationstryck och expansiva åtgärder från ECB gör att Swedbank tror att Riksbanken sänker reporäntan på nytt i december, till 0,10 procent från nuvarande 0,25 procent, och att en första räntehöjning därefter dröjer till 2016.

Ekonomerna på SEB sänker också utsikterna för svensk ekonomi i sin nya konjunkturrapport på tisdagen; BNP väntas öka 2,1 procent i år, 2,9 procent 2015 och 2,7 procent 2016. I maj pekade prognoserna mot att BNP skulle öka 2,7 procent i år och 3,1 procent 2015.

Även SEB tror att Riksbanken kommer att sänka reporäntan på nytt, till 0,15 procent i oktober, drivet av låga/sjunkande inflationsförväntningar, en långsam ekonomisk återhämtning och ytterligare ECB-åtgärder. Riksbanken väntas också vidta andra åtgärder för att föra upp inflationen mot målet.

"Riksbanken väntas pröva nya penningpolitiska grepp: dels sänka räntebanans slutpunkt ytterligare och samtidigt förstärka den penningpolitiska guidningen genom ett 'löfte' att inte höja förrän KPIF-inflationen når 1,5 pro-cent; dels att i likhet med till exempel tyska Bundesbank - utan verbala varningar om återhållsamhet - släppa fram löneavtal 2016 som är förenliga med att nå inflationsmålet 2 procent", skriver SEB i rapporten.

Business Swedens Exportchefsindex sjönk till 58,1 under det tredje kvartalet, från 61,2 andra kvartalet, och det är främst storföretagen som har dragit ned exportutsikterna.

Ukrainas president Petro Porosjenko har upplöst parlamentet och nyval ska hållas den 26 oktober. Beskedet var väntat efter att regeringen avgått förra månaden.

Oroligheterna i östra Ukraina fortsätter med nya incidenter på måndagen. Den ryske presidenten Vladimir Putin ska vid ett möte i Minsk på tisdagen träffa Ukrainas president Petro Porosjenko, där även bland annat EU-företrädare deltar.

I Frankrike ska premiärminister Manuel Valls presentera en ny regering, efter att ha upplöst den sittande regeringen på måndagen. Ekonomiminister Arnaud Montebourg har fått sparken, men kritiken mot åtstramningspolitiken lär leva vidare inom Socialistpartiet.

Commerzbank konstaterar att Francois Hollande nu varit president under mer än två år, men de reformer som genomförts hittills har antingen varit av karaktären "ett steg framåt, ett steg tillbaka" eller så har de saknat säker finansiering.

"Vi förblir därför skeptiska om att en ny regering kan få till en vändning av situationen... Frankrike, tillsammans med Italien, kommer därför att fortsätta att dämpa återhämtningen i euroområdet", skriver Commerzbank i ett marknadsbrev.

Från USA kommer order varaktiga varor i juli, klockan 14.30, med en väntad uppgång på 8,0 procent från föregående månad, där den totala orderingången lyfts av flygorder. Exklusive transport väntas en uppgång med 0,5 procent.

Från USA kommer även S&P/Case-Shillers husprisindex för juni, klockan 15.00, där prisökningstakten väntas ha dämpats till 8,3 procent från 9,34 procent i maj.

Det amerikanska konsumentförtroendet för augusti, klockan 16.00, spås visa en liten nedgång till 89,0 från 90,9, efter att ha stigit kontinuerligt sedan i maj.

Tisdag kl 11.25 (måndag kl 16.15):
USD/SEK 6:9347 (6:9296) Statsobl 2y 0,20 (0,20)
EUR/SEK 9:1531 (9:1490) Statsobl 10y 1,48 (1,51)
EUR/USD 1:3192 (1:3203) Räntegap/ty 55 (56)
US obl 10y 2,37 (2,39) Tysk obl 10y 0,93 (0,95)


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?