Annons

Räntor och valutor: <br />Euron tappar mot dollarn<br />

Europeiska statspappersräntor noterar mestadels mindre rörelser i förmiddagens handel på tisdagen, i Italien, Portugal och Spanien sjunker dock långa räntor 4-6 punkter. Euron sjunker samtidigt tillbaka mot dollarn, efter att ha handlats oregelbundet efter den svenska marknadens stängning på måndagen.

Marknadsaktörer fortsätter att hänvisa till ECB-chefen Mario Draghis mjuka kommentarer i samband med helgens centralbankssymposium i Jackson Hole, och spekulationerna tilltar om vilka besked om eventuella kvantitativa lättnader som kan komma efter ECB:s rådsmöte nästa torsdag.

Mario Draghi hänvisade i hög grad till sjunkande inflationsförväntningar när han talade i Jackson Hole, och tillade att beslutsfattarna kommer att använda "alla tillgängliga instrument som behövs" för att säkra prisstabilitet. Det bidrar, om möjligt, till att öka intresset ytterligare för de preliminära KPI-utfall för augusti som rapporteras i slutet av veckan, Tyskland och Spanien på torsdag och hela euroområdet på fredag.

Svenska statsobligationsräntor sjunker med upp till 3 punkter i längre löptider på tisdagsförmiddagen samtidigt som kronan handlas nära oförändrat mot euron.

Nedgången i svenska räntor kan möjligen kopplas till besked från SCB om att PPI-inflationen sjönk till 1,4 procent i juli, från 2,3 procent i juni, och kanske också till att två svenska storbanker flaggar för att Riksbanken inte är klar med räntesänkningarna.

Ekonomerna på Swedbank presenterade en ny konjunkturprognos på förmiddagen, och de hänvisar i första hand till en svag utveckling i euroområdet som skäl till att prognoserna för Sveriges BNP-tillväxt sänks till 1,9 procent i år och 2,6 procent 2015, från 2,8 respektive 2,9 procent i föregående prognos (i april).

Ett lågt inflationstryck och expansiva åtgärder från ECB gör att Swedbank tror att Riksbanken sänker reporäntan på nytt i december, till 0,10 procent från nuvarande 0,25 procent, och att en första räntehöjning därefter dröjer till 2016.

Ekonomerna på SEB sänker också utsikterna för svensk ekonomi i sin nya konjunkturrapport på tisdagen; BNP väntas öka 2,1 procent i år, 2,9 procent 2015 och 2,7 procent 2016. I maj pekade prognoserna mot att BNP skulle öka 2,7 procent i år och 3,1 procent 2015.

Även SEB tror att Riksbanken kommer att sänka reporäntan på nytt, till 0,15 procent i oktober, drivet av låga/sjunkande inflationsförväntningar, en långsam ekonomisk återhämtning och ytterligare ECB-åtgärder. Riksbanken väntas också vidta andra åtgärder för att föra upp inflationen mot målet.

"Riksbanken väntas pröva nya penningpolitiska grepp: dels sänka räntebanans slutpunkt ytterligare och samtidigt förstärka den penningpolitiska guidningen genom ett 'löfte' att inte höja förrän KPIF-inflationen når 1,5 pro-cent; dels att i likhet med till exempel tyska Bundesbank - utan verbala varningar om återhållsamhet - släppa fram löneavtal 2016 som är förenliga med att nå inflationsmålet 2 procent", skriver SEB i rapporten.

Business Swedens Exportchefsindex sjönk till 58,1 under det tredje kvartalet, från 61,2 andra kvartalet, och det är främst storföretagen som har dragit ned exportutsikterna.

Ukrainas president Petro Porosjenko har upplöst parlamentet och nyval ska hållas den 26 oktober. Beskedet var väntat efter att regeringen avgått förra månaden.

Oroligheterna i östra Ukraina fortsätter med nya incidenter på måndagen. Den ryske presidenten Vladimir Putin ska vid ett möte i Minsk på tisdagen träffa Ukrainas president Petro Porosjenko, där även bland annat EU-företrädare deltar.

I Frankrike ska premiärminister Manuel Valls presentera en ny regering, efter att ha upplöst den sittande regeringen på måndagen. Ekonomiminister Arnaud Montebourg har fått sparken, men kritiken mot åtstramningspolitiken lär leva vidare inom Socialistpartiet.

Commerzbank konstaterar att Francois Hollande nu varit president under mer än två år, men de reformer som genomförts hittills har antingen varit av karaktären "ett steg framåt, ett steg tillbaka" eller så har de saknat säker finansiering.

"Vi förblir därför skeptiska om att en ny regering kan få till en vändning av situationen... Frankrike, tillsammans med Italien, kommer därför att fortsätta att dämpa återhämtningen i euroområdet", skriver Commerzbank i ett marknadsbrev.

Från USA kommer order varaktiga varor i juli, klockan 14.30, med en väntad uppgång på 8,0 procent från föregående månad, där den totala orderingången lyfts av flygorder. Exklusive transport väntas en uppgång med 0,5 procent.

Från USA kommer även S&P/Case-Shillers husprisindex för juni, klockan 15.00, där prisökningstakten väntas ha dämpats till 8,3 procent från 9,34 procent i maj.

Det amerikanska konsumentförtroendet för augusti, klockan 16.00, spås visa en liten nedgång till 89,0 från 90,9, efter att ha stigit kontinuerligt sedan i maj.

Tisdag kl 11.25 (måndag kl 16.15):
USD/SEK 6:9347 (6:9296) Statsobl 2y 0,20 (0,20)
EUR/SEK 9:1531 (9:1490) Statsobl 10y 1,48 (1,51)
EUR/USD 1:3192 (1:3203) Räntegap/ty 55 (56)
US obl 10y 2,37 (2,39) Tysk obl 10y 0,93 (0,95)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från KIAAnnons

Ny teknik kan avslöja dolda faror i trafiken

Många trafikolyckor sker i korsningar och i samband med filbyten.

Ofta handlar det om att föraren har ett begränsat siktfält och därför inte lyckas upptäcka hotande faror i tid.

Men nu finns ny teknik som kan göra körningen betydligt säkrare. 

Mer om nya Kia Sorento – nu är den här 

Kia lanserar nu en helt ny generation av den sjusitsiga suven Sorento, en modell som både blivit rymligare i kupén och fått ett större bagageutrymme än sin föregångare. Modellen, som är fyrhjulsdriven i alla versioner, kommer först med en modern dieselmotor för att under det första kvartalet nästa år också lanseras som laddhybrid.

Högupplöst videoflöde

Nya Kia Sorento är den första Kia-modellen i Europa med Blind-Spot View Monitor, ett system som ger föraren en direktvy av områdena på sidorna och snett bakom bilen via det 12,3 tum stora digitala instrumentklustret. 

När föraren förbereder ett filbyte på motorvägen och använder blinkers kommer ett högupplöst videoflöde från kameror i sidoytterspeglarna att synas på displayen, antingen där hastighetsmätaren eller varvräknaren/hybridsystemmätaren normalt visas, och ger föraren en bredare synvinkel – och bättre möjligheter att undvika olyckor med omkörande fordon.

Varnar – och aktiverar bromsarna

Tekniken i Kia Sorento innefattar också en avancerad autobroms. Genom att använda både kamera och radar kan nya Kia Sorento fånga upp och analysera information om andra bilar, fotgängare eller cyklister som korsar vägen. Systemet, som kallas FCA, kan förhindra kollisioner med fordon när man svänger vänster vid en korsning. Om FCA upptäcker en potentiell fara visas en varningssignal i instrumentklustret och maximal bromseffekt appliceras automatiskt.

Blind-Spot View Monitor ingår i det högsta av tre utrustningsnivåer, Advance Plus, tillsammans med bland annat Surround View Monitor (360-gradersvy) och autobroms vid backning (PCA), vilket gör parkeringsmanövrar med låg hastighet så säkra och enkla som möjligt.

Kia har Sveriges längsta nybilsgaranti från fabrik, sju år. Garantin gäller även EV-batterierna i laddhybrider och elbilar.

Mer om nya Kia Sorento – nu är den här 

FAKTA/Kia Sorento Plug-In Hybrid

*Drivlinan kombinerar en turboladdad bensinmotor på 1,6 liter och 180 hästkrafter och ett vridmoment på 265 newtonmeter med ett batteri på 13,8 kWh som driver en elmotor på 91 hästkrafter. 

*Tillsammans innebär detta en systemeffekt på 265 hästkrafter och ett kombinerat vridmoment på 350 newtonmeter.

*Drivning sker på alla fyra hjulen genom en sexväxlad automatlåda.

*Sorento byggs på en ny SUV-plattform där det stora batteriet har placerats under golvet till passagerarutrymmet. 

*Nya Sorento är sjusitsig som standard.

*Laddhybriden har ett bagageutrymme som rymmer upp till 809 liter last med den tredje sätesraden nedfälld. Fäller man även mittenraden rymmer Kia Sorento Plug-In Hybrid 1 988 liter. 

 

Mer från KIA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KIA och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?