Annons

USA-börser: Wall Street följer med Europa upp<br />

De amerikanska indexen tog rygg på de europeiska börserna med uppgångar i måndagens inledande handeln, där S&P 500 handlades över nivån 2.000 för första gången. Förhoppningar om stimulanser från ECB gav stöd åt risksentimentet globalt.

Dow Jones Industrial Average noterades vid klockan 16.40 upp 0,6 procent till indexnivån 17.100, medan tekniktunga Nasdaq Composite steg 0,7 procent till 4.569. S&P 500 steg samtidigt 0,6 procent till 2.000, med finans och läkemedel som ledande sektorer.

Omsättningen var 110 miljoner aktier på New York-börsen och 360 miljoner på Nasdaq.

Förra veckans uppgång var den tredje i rad för S&P 500, vilket lyft indexet till ett nytt rekordhögsta, 1.992, som noterades vid torsdagens börsstängning. En stängningsnivå som indexet alltså handlades över i den inledande handeln.

De europeiska börserna letade sig högre på måndagen, sedan kommentarer från ECB-chefen Mario Draghi vid centralbankskonferensen i Jackson Hole underblåst spekulation om att centralbanken närmar sig implementeringen av ett program för kvantitativa lättnader i eurozonen. Mario Draghi vidhöll i ett anförande att ECB står redo att stimulera den europeiska ekonomin, men utelämnade sin sedvanliga reservation "om det blir nödvändigt".

"Draghi var duvaktig och medan Yellen och resten av Fed-medlemmarna förbereder sig för en ränthöjning nästa år, lutar policyn i viss utsträckning fortfarande mot billiga pengar (i Europa), och om du har ett flöde av billiga pengar från Europa kommer det också att hjälpa aktiemarknaderna här i USA", sade Peter Cardillo, chefsekonom vid Rockwell Global Capital, till Marketwatch.

Bland enskilda aktier hamnade Burger King i fokus i måndagens inledande handeln, sedan företaget tillkännagivit att det för diskussioner om att köpa den kanadensiska cafékedjan Tim Hortons. Affären skulle öppna för Burger King att flytta sin skattehemvist till Kanada, vilket skulle innebära betydligt lägre bolagsskatt för hamburgerkedjan. Burger King-aktien ökade strax över 16 procent, medan Tim Horton klättrade 20 procent.

Ett annat bolag som drog blickarna till sig var Goldman Sachs. Sent på fredagskvällen blev det klart att investmentbanken ska betala drygt 3 miljarder dollar för att förlika anklagelser kring bolagets försäljning av obligationer till bolåneinstituten Fannie Mae och Freddie Mac före finanskrisen. Aktien rörde sig uppåt 1,7 procent.

På räntemarknaden var räntan på en amerikansk tioårig statsobligation oförändrad vid 2,40 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?