1515

USA-börser: Wall Street följer med Europa upp<br />

De amerikanska indexen tog rygg på de europeiska börserna med uppgångar i måndagens inledande handeln, där S&P 500 handlades över nivån 2.000 för första gången. Förhoppningar om stimulanser från ECB gav stöd åt risksentimentet globalt.

Dow Jones Industrial Average noterades vid klockan 16.40 upp 0,6 procent till indexnivån 17.100, medan tekniktunga Nasdaq Composite steg 0,7 procent till 4.569. S&P 500 steg samtidigt 0,6 procent till 2.000, med finans och läkemedel som ledande sektorer.

Omsättningen var 110 miljoner aktier på New York-börsen och 360 miljoner på Nasdaq.

Förra veckans uppgång var den tredje i rad för S&P 500, vilket lyft indexet till ett nytt rekordhögsta, 1.992, som noterades vid torsdagens börsstängning. En stängningsnivå som indexet alltså handlades över i den inledande handeln.

De europeiska börserna letade sig högre på måndagen, sedan kommentarer från ECB-chefen Mario Draghi vid centralbankskonferensen i Jackson Hole underblåst spekulation om att centralbanken närmar sig implementeringen av ett program för kvantitativa lättnader i eurozonen. Mario Draghi vidhöll i ett anförande att ECB står redo att stimulera den europeiska ekonomin, men utelämnade sin sedvanliga reservation "om det blir nödvändigt".

"Draghi var duvaktig och medan Yellen och resten av Fed-medlemmarna förbereder sig för en ränthöjning nästa år, lutar policyn i viss utsträckning fortfarande mot billiga pengar (i Europa), och om du har ett flöde av billiga pengar från Europa kommer det också att hjälpa aktiemarknaderna här i USA", sade Peter Cardillo, chefsekonom vid Rockwell Global Capital, till Marketwatch.

Bland enskilda aktier hamnade Burger King i fokus i måndagens inledande handeln, sedan företaget tillkännagivit att det för diskussioner om att köpa den kanadensiska cafékedjan Tim Hortons. Affären skulle öppna för Burger King att flytta sin skattehemvist till Kanada, vilket skulle innebära betydligt lägre bolagsskatt för hamburgerkedjan. Burger King-aktien ökade strax över 16 procent, medan Tim Horton klättrade 20 procent.

Ett annat bolag som drog blickarna till sig var Goldman Sachs. Sent på fredagskvällen blev det klart att investmentbanken ska betala drygt 3 miljarder dollar för att förlika anklagelser kring bolagets försäljning av obligationer till bolåneinstituten Fannie Mae och Freddie Mac före finanskrisen. Aktien rörde sig uppåt 1,7 procent.

På räntemarknaden var räntan på en amerikansk tioårig statsobligation oförändrad vid 2,40 procent.


Innehåll från SectraAnnons

Fastighetsautomation inom hälsosektorn svag länk för IT-säkerheten

Leif Nixon, säkerhetsexpert på Sectra Communications.
Leif Nixon, säkerhetsexpert på Sectra Communications.

Försörjningssystem för fastigheter har genomgått en snabb digitalisering.

Inom hälsosektorn saknas ofta kunskaper om IT-säkerheten för dessa system.

– Här finns brister som cyberkriminella kan utnyttja för att slå ut hela sjukhus. Om man inte täpper igen dessa hål kan konsekvenserna bli enorma för hela samhället, säger Leif Nixon, säkerhetsexpert på Sectra Communications.

En viktig del i säkerhetsarbetet för sjukhus och andra vårdinrättningar är att upprätthålla en kontinuerlig drift av kritisk infrastruktur. Här ingår vattenförsörjning, ventilation, elektricitet och temperatur, men också mer specialiserade verksamheter som produktion av syrgas.

I dag är styr- och reglersystemen för denna infrastruktur ofta digitaliserad för optimal drift. Det gör dem också sårbara för cyberattacker. Utsätts driftsmiljöerna för ett oplanerat avbrott till följd av en IT-attack kan det i värsta fall leda till livshotande situationer för patienterna. 

Cyberkriminella på jakt efter ekonomisk vinning genom till exempel ransomware, men också främmande statsmakter som önskar skapa oreda i ett land, kan vilja genomföra en cyberattack mot hälsosektorn. 

– Sjukvården är en av de mest utsatta sektorerna just nu, speciellt i USA. Sverige är ännu inte lika hårt drabbat men vi kan räkna med att denna brottslighet snart hittar hit, säger Leif Nixon.

Sectra kan kartlägga brister i säkerheten

Sectra Communications kan erbjuda en säkerhetsanalys, där en kartläggning genomförs av sjukhusens sårbarheter i styr- och reglersystemen för dessa vitala försörjningssystem.

Därefter kan olika lösningar erbjudas för att täppa igen de hål och brister som upptäcks. En metod är att koppla in sensorer i nätverket som kontinuerligt analyserar trafiken i de kritiska systemen. Sker något ovanligt går ett larm igång. 

– Vi kan lära oss hur trafikmönstret ser ut i normaldrift och larmar om det börjar ske avvikelser och vid misstänkt trafik. Dyker det upp en ny enhet som börjar scanna av nätverket så går ett larm, likaså om vi ser en attackkod fara förbi på nätverket, säger Leif Nixon, och avslutar:

– Man börjar få upp ögonen för dessa brister ute i vissa Regioner, men här finns mycket kvar att göra.

Om Sectra
Sectra har 40 års erfarenhet av att säkra samhällens mest kritiska kommunikation genom tjänster och expertis inom kryptering, VPN och säker mobil kommunikation. Sectra har även ett Security Operations Center som hjälper aktörer inom kritisk infrastruktur, till exempel sjukvården samt energi- och vattenförsörjningen, att möjliggöra säkra digitaliseringsprojekt.

Läs mer på: communications.sectra.com

Mer från Sectra

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Sectra och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?