1515

Räntor och valutor: Rejält ner i Europa<br />

Europaräntorna är rejält ned över hela linjen på måndagen i spåren av ECB-signaler och svaga tyska data, vilket också fått euron att tappa.

Tyska räntor handlas 3-4 punkter ned medan spanska och italienska räntor sjunkit upp till 9 punkter.

Vid fredagens centralbankskonferens i Jackson Hole sade ECB-chefen Mario Draghi att ECB står redo att stimulera den europeiska ekonomin ytterligare, men återhämtningen kräver också stöd från finanspolitiskt håll.

ECB-chefen pekade bland annat på att investerares inflationsförväntningar fortsatt falla markant och brett i augusti. Bedömare gör också en poäng av att han denna gång talade om nya åtgärder utan att använda det sedvanliga tillägget "om det blir nödvändigt".

"Talet var en stor händelse och markerar en vändpunkt i ECB:s retorik. Vi tror att den senaste tidens ekonomiska utveckling har ökat chanserna för regelrätt QE som nästa steg", sade Philippe Gudin på Barclays till Bloomberg News.

Danske Bank skriver i en kommentar att brett baserade kvantitativa lättnader, QE, från ECB förefaller att ha närmat sig, men frågan är när majoriteten i policyrådet stöttar det.

"Vi tror fortsatt att ribban ligger relativt högt då det är mer komplicerat att genomföra QE inom euroområdet. Dessutom är räntorna redan väldigt låga och inverkan på euroområdet skulle bli mindre än i USA då ekonomin baseras på bankutlåningskanalen och inte kapitalmarknaderna", skriver Danske Bank.

Commerzbank tror att utifrån de kraftfulla ordalagen från ECB-chefen i fredags så kan inte ett brett baserat QE-program från ECB redan vid nästa rådsmöte den 4 september helt uteslutas.

"Inte desto mindre är en mer sannolik kurs att Draghi helt enkelt vill dra åt de verbala tumskruvarna, då det finns en rad argument för närvarande emot ett omedelbart användande av QE, som de nuvarande låga räntenivåerna och den hittills okända inverkan från det stundande TLTRO (långa villkorade repor)", skriver Commerzbank i ett marknadsbrev.

Denna vecka kommer preliminärt EMU-KPI för augusti på fredagen, där kärninflationen väntas ligga still på 0,8 procent. Nästa ECB-rådsmöte hålls den 4 september.

Tyska IFO-index över klimatet inom näringslivet visar en fortsatt dämpning i aktiviteten. IFO-index sjönk för fjärde månaden i rad, till 106,3 från 108,0 föregående månad,

Det var under väntade 107,0 och det lägsta utfallet sedan juli 2013. Såväl uppfattningen om nuläget som framtiden försämrades.

IFO-ekonomen Klaus Wohlrabe noterade att Ukraina-krisen tynger utsikterna och att Tyskland går mot nolltillväxt tredje kvartalet. Den inhemska konsumtionen är ändå solid och fordons- och kemisektorerna ljuspunkter.

Nordea noterar att även detaljhandeln visade ett försämrat förtroende, vilket är oroväckande då det varit den främsta tillväxtmotorn.

"Det bästa som kan hända den tyska ekonomin vore lättnader i den geopolitiska oron och riktiga ansträngningar från Frankrike att få fart på ekonomin (vilket går bortom att tillsätta en ny regering). Medan jag inte är så säker på det första så är jag skeptisk till det senare", skrev Holger Sandte på Nordea i en kommentar.

Frankrikes premiärminister Manuel Valls meddelade på måndagen att regeringen avgår, och fick samtidigt av president Francois Hollande uppdraget att bilda en ny regering som ska presenteras på tisdagen.

Detta kommer efter interna konflikter om hur tillväxten ska ta fart, där ekonomiminister Arnaud Montebourg velat lätta på åtstramningarna medan presidenten hållit fast vid den inslagna linjen om budgetkonsolidering.

Beskedet passerade relativt obemärkt förbi på marknaderna. Paris-börsen är upp i linje med övriga Europa och franska räntor sjunker något mer än de tyska.

På valutamarknaden har euron tappat till 1:320-nivån mot dollarn under måndagen, medan dollar/yen handlas runt 104-nivån, samma som i slutet på förra veckan. I Storbritannien är det helgstängt.

Svenska räntor handlas 4-5 punkter ned medan kronan tappat 3 öre mot dollarn men gått sidledes mot euron jämfört med nivåerna vid fredagens stängning.

USA-räntorna sjunker också på måndagen, med den tioåriga statsobligationen 3 punkter ned till 2,39 procent.

I eftermiddag publiceras Markits preliminära inköpschefsindex för tjänstesektorn i augusti, som väntas ha sjunkit till 58,0 från 60,8, och försäljningen av nya bostäder, som väntas ha ökat med 5,7 procent i juli, efter en nedgång med 8,1 procent månaden före.


Innehåll från VerizonAnnons

Här är framtiden inom nätverkssäkerhet: ”Har en enorm potential”

Det finns många tydliga fördelar med digitaliseringen för företag. Men verkligheten är att många team som arbetar med affärsteknologi har svårt att hantera och säkra en komplex och mångfacetterad it-miljö. Det nya säkerhetskonceptet Secure Access Service Edge kommer att omdefiniera företagets framtid.

Läs rapporten: Så skyddar du din organisation från cyberhot.  

I dag är många företag oroliga över ökningen av it-säkerhetshot. Hur ska de lyckas balansera tryggheten och säkerheten i sin molnbaserade infrastruktur i takt med den tekniska utvecklingens framfart?

Uppkomsten av en ny hybrid arbetsmodell medför många fördelar som till exempel högre produktivitet och bättre mående bland de anställda. Samtidigt är säkerhetsaspekterna tillräckligt oroande för att ge även det mest snabbrörliga och progressiva it-teamet huvudvärk. 

Enligt säkerhetsrapporten ”Verizon Data Breach Investigations Report”, beror 85 procent av alla dataintrång på den mänskliga faktorn. Digitaliseringen i samhället är med andra ord en dröm för många cyberbrottslingar. Vi använder allt fler appar, enheter och plattformar samtidigt som vi har en hybrid arbetsmiljö. Men det går att omvärdera nätverkssäkerheten med hjälp av Secure Access Service Edge, SASE. 

Säkerheten är en grundläggande beståndsdel av nätverket

Begreppet myntades av Gartner 2019 och innebär huvudsakligen att ett företags nätverk kopplas samman med avancerade och robusta nätverkssäkerhetstjänster, som till exempel Zero Trust-nätverksåtkomst, brandvägg som tjänst och Cloud Access Security Broker. Men för vissa företag, som Verizon Business, har konceptet SASE funnits långt innan Gartner namngav det; för att garantera att säkerheten är en grundläggande beståndsdel av nätverket, samtidigt som molnerbjudanden alltid har varit centrala för företaget. 

Enligt en undersökning från Dell’Oro Group spås SASE-marknaden som helhet uppnå en årlig tillväxttakt på 116 procent och uppgå till 5,1 miljarder dollar 2024. SASE har en enorm potential. Om tre år kommer fyra av tio företag att ha strategier för införande av SASE. Det faktum att SASE-infrastruktur finns i molnet gör det lättare för företag att optimera sin åtkomstprestanda och sammanlänka sina resurser, oavsett plats. Fördelarna är bland annat minskad utvecklingstid, snabbare speed-to-market och förbättrad flexibilitet.

När det gäller SASE så finns det ingen lösning som passar alla företag. Verizon Business konstaterar att det är viktigt att arbeta tillsammans med en partner som förstår komplexiteten i de nätverks- och säkerhetsfunktioner som ingår i SASE. 

När företag i allt högre grad använder molnet, distansarbete och är beroende av nyare teknik, som 5G och höghastighetsinternet, kommer ”rena” SD-WAN-lösningar utan integrerad säkerhetsfunktionalitet att få det svårt att förse företag med den säkerhet de önskar. 

Läs mer om hur du skyddar din komplexa digitala miljö 

 

Mer från Verizon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Verizon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?